Marketing ondersteuning voor Frutesse fruitstroop

Marketingondersteuning voor Frutesse fruitstroop

Creatie Maakt Alles ondersteunt Frumarco sinds 2016 met de inzet van marketing voor hun eigen stroopmerk Frutesse Fruitstroop. Van het opstellen van jaarplannen en ontwikkelen van campagnes tot het organiseren van kook-fandagen en het beheren van de social mediakanalen. Wij voeren alle voorkomende werkzaamheden uit. Doordat er elke twee weken één dag op locatie bij Frumarco wordt gewerkt, vormen we een vast onderdeel van het team en het bedrijf. De door ons uitgevoerde acties voor Frutesse laten zien dat je met simpele activiteiten en relatief weinig kosten al een groot effect en bereik kunt creëren.

Een echt familiebedrijf

Frumarco is ontstaan uit twee familiebedrijven: Sicof en Timson. Het bedrijf Sicof is opgericht door de familie Visschers en stamt uit 1852. In 1993 fuseerden Sicof en Timson, momenteel is de 7e generatie van de familie Visschers aan het roer. In de jaren ‘90 werd het eigen merk Frutesse ontwikkeld. Frutesse is een A-merk stroop en bestaat uit natuurlijke ingrediënten en vooral heel veel fruit. De Frutesse appelstropen bevatten meer fruit dan welke andere appelstroop ook. Het assortiment bestaat uit diverse smaken die niet alleen lekker op de boterham zijn, maar heerlijk zijn om mee te koken.

Informatie vanuit de doelgroep

We zijn de samenwerking met Frumarco begonnen met een onderzoek waarbij we enquêtes hebben afgenomen onder de doelgroep. Hieruit bleek dat de doelgroep niet goed een appelstroopmerk kan noemen. Er was verwarring over de smaak Rinse, welke vaak als merk werd aangeduid. Ook bleek dat mensen weinig inspiratie hadden over wat je nog meer kunt doen met appelstroop dan alleen maar op je boterham of pannenkoek smeren. Daarnaast gaven mensen aan dat ze niet goed het onderscheid konden maken tussen de verschillende bestaande appelstropen. Op basis van de resultaten van dit onderzoek zijn de doelstellingen voor de daaropvolgende jaren bepaald, met als belangrijkste doel: appelstroop én het merk Frutesse meer bekendheid geven.

De Frutesse community

Om meer bekendheid te genereren was het van belang om in contact te komen, en te blijven, met de doelgroep en daarom hebben we als eerste het social mediabeleid geoptimaliseerd. Op de kanalen van Frutesse vertellen we verhalen, geven we tips en delen we feiten en recepten die een link hebben met appelstroop. Hierbij betrekken we zowel fans als bloggers en met succes: inmiddels is de fanbase van Frutesse op Facebook uitgegroeid van 4000 tot bijna 10.000 volgers. Het bijzondere aan deze fanbase is dat zij zeer actief zijn. Ze reageren vrijwel dagelijks op onze posts, delen berichten en reageren ook op elkaars berichten.

Gemaakt door fans, voor fans

Doordat we merkten hoe enthousiast de Frutesse fans werden van recepten met appelstroop organiseerden we in 2018, in samenwerking met Brood van SOMA, de eerste kook-fandag. Tijdens deze kook-fandag gingen meerdere fans de keuken in om te koken met appelstroop, onder begeleiding van een chef-kok. Het was een groot succes! De prachtige gerechten die gekookt werden zijn allemaal professioneel gefotografeerd. Op deze wijze kwamen we aan hoge kwaliteit foto’s en leuke nieuwe recepten met appelstroop.

In 2019 organiseerden we een receptenwedstrijd, waarbij we fans vroegen om een origineel recept met appelstroop in te sturen, inclusief een mooie foto. De leuke en gevarieerde input van deelnemers heeft ons doen besluiten om een eerste Frutesse Receptenboek te maken. Dit receptenboek bestaat uit een bundeling van bijzondere en smaakvolle recepten van kook-fandagen, aangevuld met recepten die zijn ingestuurd door fans tijdens de receptenwedstrijd. Hij is dus echt gemaakt door fans, voor fans. Het receptenboek wordt digitaal aangeboden en werd in de eerste 3 weken al meer dan 600 keer gedownload. Nieuwsgierig geworden? Het receptenboek kun je hier downloaden.

Samenwerkingen met Farm Camps en Smulweb.nl

Eén van de strategieën voor Frutesse was om appelstroop ook online meer een podium te geven. Enerzijds om het product appelstroop meer in de picture te krijgen, anderzijds om dit te koppelen aan het merk Frutesse. Online bereik dus. Om dat te bereiken zijn we in de afgelopen jaren diverse langdurige samenwerkingen aangegaan met partners waarmee we deze onlinestrategie konden realiseren.

Zo hebben we in 2016 een gezamenlijke marketingcampagne gevoerd met Farm Camps. De appelstroop verpakking van Frutesse bevatte een unieke code die de consument online kon inzenden via www.deboeropmetfrutesse.nl. Met elke code die ze inleverden spaarden zij voor een korting op hun vakantie bij de boer en maakten zij kans om één van de vijf hoofdprijzen te winnen, een volledig verzorgde boerderijvakantie. Zo'n 6000 mensen namen deel aan deze campagne. Deze campagne heeft een heel jaar gelopen.

Voor de periode 2017 en 2018 is Frutesse een samenwerking aangegaan met Smulweb.nl. Via dit platform bereikten we een enorme doelgroep en inspireerden we mensen op het gebied van eten en koken. Het doel was om de merkbekendheid van Frutesse te vergroten en de gebruiksmomenten van appelstroop te vergroten. Dit hebben we gerealiseerd door mensen foodinspiratie te geven via vlogs, post-updates, nieuwsbrieven, recepten van de dag, een receptwedstrijd en een unieke mini-dramaserie van 8 afleveringen van 'De Club van de Plakkende Vingers'. In 2017 bereikten we meer dan een miljoen mensen met deze campagne. Ga voor meer inspiratie naar www.smulweb.nl/frutesse en bekijk hieronder één van de afleveringen van de mini drama serie.

De Club van de Plakkende Vingers - aflevering 1

Opdrachtgever:

Frutesse Fruitstroop

Website:

https://www.frutesse.nl/