10x je marketing

10x je marketing

Wij zien veel MKB-bedrijven worstelen met de uitgaven op marketing. Het is vaak de eerste post waar de kraan wordt dichtgedraaid in tijden van besparing of crisis. Mijn mening (en ervaring!) is simpelweg de volgende: marketing is een investering die je nieuwe verkoop en naamsbekendheid oplevert. Wanneer je de kraan dichtdraait dan beperk je dus ook je zichtbaarheid, de groei van je naamsbekendheid en de inflow van aanvragen. Altijd. Geloof me. Het is zichtbaar in de statistieken (mocht je die bijhouden). Stel dat je de afgelopen maanden aardig aan marketing en communicatie hebt gedaan. Je stopt ermee vanwege tijd- of geldgebrek, dan zul je over ongeveer 4 tot 6 weken het effect daarvan zien in je statistieken.

Er is echter één voorwaarde als het gaat over de inzet van marketing: je dient de juiste marketing te doen (al is het beter om iets te doen dan niets te doen). Met de juiste marketing bedoel ik: spreek de juiste doelgroep aan, voer campagnes op de plaats waar je doelgroep aanwezig is, communiceer de juiste boodschap, biedt het juiste product of de juiste service aan, geef de juiste waarde aan je product of service… en zorg dat je jouw beloftes kunt nakomen.

Waarom pleit ik er zo sterk voor om je marketing te vergroten in plaats van in te krimpen? Nu simpelweg omdat het een effect is dat je teweegbrengt in de markt. Wanneer je ziet dat de markt of de economie verandert dan zou je antwoord hierop moeten zijn: meer publiciteit en meer zichtbaarheid, in plaats van minder. Je zult namelijk meer zichtbaar zijn, meer opvallen en dus ook meer aanvragen krijgen. Zeker wanneer vele andere bedrijven besluiten de marketingkraan dicht te draaien. Dan val je met jouw MKB-bedrijf meer op.

Stel je publiceert momenteel gemiddeld 2 posts per week en 1 nieuwsbrief per maand. Je weet dat meer verkoop of zichtbaarheid nodig is. Dan is mijn advies om je outflow te verdubbelen naar 4 posts per week en 2 nieuwsbrieven per maand. Denk ook na over andere vormen van contacten leggen en marketing voeren:

  • Biedt wat extra’s aan bij je huidige klanten
  • Adviseer je klanten voor een aanvullende service (doe dit alleen als het ook echt bijdraagt en waarde toevoegt)
  • Bel al je klanten en prospects na en vraag hoe het gaat en of je ergens bij kunt ondersteunen
  • Stuur een kaartje of attentie naar relaties en/of klanten
  • Controleer al je openstaande offertes en bel deze na
  • Bel prospects waar je in het verleden een offerte hebt afgegeven maar geen opdracht uit is voortgekomen en vraag hoe het gaat
  • Zet een online advertentiecampagne in om je zichtbaarheid te vergroten, leads te genereren of directe online verkoop te boosten
  • Promoot je vacatures (Dit is ook marketing! Maar wordt vaak niet als dusdanig gezien)

De moraal van mijn verhaal is dat je in tijden van besparing dit niet moet doen op marketing omdat dit de afdeling is die zorgt voor nieuwe inkomsten, opdrachten, aanvragen, doorverwijzingen. Ik weet het. Ik preek voor eigen parochie. Maar ik pas zelf deze gouden regel toe en het heeft áltijd effect. Wanneer we de marketing vergroten dan zie ik direct een stijgende lijn in de verkopen en bevestiging van opdrachten.

Ben jij benieuwd hoe je voor jouw MKB-bedrijf op een slimme wijze de inzet van marketing kunt verdubbelen of zelfs kunt vertienvoudigen? Laat ons even naar je huidige marketinginzet kijken, we adviseren je graag. Want het laatste wat we willen is dat je de verkeerde (of minder interessante) acties inzet. Wij adviseren namelijk altijd om te beginnen met laaghangend fruit en de quick wins.

Tip » lees ook mijn eerdere blogs waarin ik over Marketing schrijf:

Een goede fractie van een seconde | Tips om de fotografie voor je socials te verbeteren | Wees duidelijk naar wie je communiceert

info@creatiemaaktalles.com | 06-52447951