Een fractie van een seconde

Wanneer is een folder of advertentie nu goed? En wat is dan belangrijker, de tekst of de vormgeving? De beste manier om dat uit te vinden is door te beoordelen of een uiting communiceert. Bijvoorbeeld, communiceert een productadvertentie het product aan jou als potentiële gebruiker. Of communiceert een brochure de oplossingen en voordelen die een bedrijf jou te bieden heeft. Logisch toch? Nou nee… helaas. Blader maar eens door een willekeurig tijdschrift en tel de advertenties die niet het juiste onderwerp communiceren of zelfs helemaal niets communiceren.

Trek meteen de aandacht
Wat nog even zo belangrijk is bij het beoordelen van een advertentie, folder, poster of banner, is dat het je aandacht trekt binnen een fractie van een seconde. Meer tijd heb je niet. Dat is namelijk de tijd die je krijgt om de aandacht van de voorbijganger of kijker te trekken en hem doen besluiten om verder te lezen in plaats van door te lopen, verder te bladeren of de uiting weg te gooien. Nu geloof ik niet dat jij als MKB-ondernemer de tijd hebt om uit te vinden bij welke uitingen mensen wél langer kijken, bij welke niet en waarom dit het geval is. Het feit dat je maar een fractie van een seconde hebt, brengt alle belang van de juiste marketing acties bij elkaar. Mijn advies is dus; Doe er alles aan om je uiting goed en doordacht op te zetten. Don’t waste that first second of attention.

Ik zet even een aantal punten op een rij die bijdragen aan een goede fractie van een seconde:

  • Communiceer over je product of dienst. Niet over iets anders. Zorg dat woord én beeld dezelfde boodschap uitdragen en elkaar versterken. Ga dus niet de focus leggen op een mooi landschap, terwijl je product daar niets mee te maken heeft. Zorg dat de titel direct iets over je product/dienst zegt.
  • Communiceer maar één boodschap in je advertentie. Het gaat om één product. Mocht de uiting een folder betreffen dan dien je een logische opbouw te maken waar de ruimte per dienst of product heel duidelijk is opgedeeld.
  • Communiceer naar één doelgroep en niet meerdere tegelijk. Wanneer we tegen huiseigenaren praten, praten we niet tegen alle mensen die in een huis wonen. Deze regel heb ik in mijn vorige blog extra toegelicht.
  • Mooi is ondergeschikt aan communicatief. Ofwel, een advertentie kan dan super esthetisch en mooi zijn, maar als het niet of nauwelijks communiceert is het écht verloren marketingbudget. Je uiting kan mooi én communicatief tegelijk zijn. Maar beoordeel een advertentie a.u.b. niet alleen op de vormgeving. Hoe verleidelijk dat ook is 🙂

Dit is misschien wel het moeilijkste punt van allemaal. Maar ik verzeker je, het is wel de meest interessante.

  • Onderzoek hoe je doelgroep over een bepaald onderwerp denkt. Stel vragen aan ze (alleen open vragen!!) en krijg de ideeën van je doelgroep op papier. Vind dan uit wat de gemene deler van het merendeel van je doelgroep is en je hebt de kern te pakken. We draaien het dus om. We gaan niet vanuit het product en onze ervaring als ondernemer bedenken wat de doelgroep wil horen. Nee, we vragen het de doelgroep en stemmen dan de boodschap af op wat de meerderheid van de doelgroep ons vertelt. We gebruiken de eigen woorden en ideeën van jouw potentiële klant… als je dát voor elkaar hebt… geloof me dan benut je die eerste kwart seconde om iemands aandacht vast te houden voor de volle 100%.

Maar hoe dan?
Vind je dit interessant maar weet je in godsnaam niet hoe je dit kunt aanpakken? Schroom niet, wij kijken graag een keer naar je bestaande uitingen en marketing om te adviseren wat je kunt doen. Bel gerust: 06-52447951 of mail: hanneke@creatiemaaktalles.com