Tips om de fotografie voor je socials te verbeteren

Tips om de fotografie voor je socials te verbeteren

Tips om de fotografie voor je socials te verbeteren

Deze keer een blog met hele praktische tips voor fotografie. Ik zie veel MKB-bedrijven worstelen met foto’s en video’s voor hun social media. Sommige bedrijven werken puur en alleen met stockfoto’s (dat zijn foto’s vanuit een bibliotheek waar je voor de rechten van de foto’s betaalt), andere bedrijven willen juist graag vooral met eigen foto’s werken. Allereerst is mijn advies om zoveel mogelijk met authentiek beeldmateriaal te werken of om een duidelijk concept te hebben over hoe je beelden bij de social posts eruit dienen te zien. Deze beelden zeggen namelijk veel over je MKB-bedrijf en zetten een imago neer. Omdat ik de worsteling bij veel bedrijven zie, om vanuit intern kwalitatief goed beeldmateriaal te maken heb ik een fotografie tiplijst opgesteld. Hiermee kun je intern medewerkers briefen om die ene foto die ‘on the spot’ wordt gemaakt, net even naar een hoger niveau te tillen. Let op, deze tips zijn er niet voor bedoeld om de professionele fotograaf te vervangen. Ik vind namelijk dat je voor je professionele marketing uitingen, zoals website en brochures, altijd moet werken met professionele foto’s.

Foto’s die worden ingezet voor social media kennen echter een andere standaard. Voor social media is het belangrijk dat de foto’s een werkelijke weergave van je MKB-bedrijf geven. Een écht inkijkje. Dat mag zeker een amateur-gehalte hebben. Maar hoe mooi is het wanneer je enkele collega’s binnen je bedrijf hebt die weten hoe je zo’n foto net even beter maakt? Met behoud van de authenticiteit.

Hieronder tref je een reeks met tips. Deel deze gerust met de mensen in je team die het leuk vinden om foto’s te maken of die zich bezighouden met de social media van jouw bedrijf.

Fotografie tips

 • Maak over het algemeen liggende foto’s. Daar kun je namelijk nog makkelijker een uitsnede uit maken dan bij een staande foto.
 • Ben je niet zeker of een foto er goed uitziet? Neem een stapje achteruit. Ook dit helpt bij het bijsnijden van foto’s. Geef de foto liever meer ‘ruimte’ dan je op voorhand zou denken, dan kan je later nog een perfecte uitsnede maken.
 • Let op de lijnen in je foto, zorg dat horizontale lijnen ook horizontaal op de foto zijn (en niet scheef), maar ook dat horizontale en verticale lijnen geen rommelig effect geven. Bijvoorbeeld: laat een pilaar op de voorgrond liever wegvallen, als je daarmee een extra ‘lijn’ in het beeld voorkomt. Dit kan ook een vensterbank, een balk boven in het plafond of de hoek van een muur zijn. Dit zijn allemaal elementen die redelijk bepalend zijn voor de compositie van het beeld.
  (Compositie is: hoe de verhoudingen en plaatsingen van onderdelen in het beeld samen een geheel vormen)
 • Let bij het maken van een foto op de positionering en compositie: probeer mensen enigszins in het midden van het beeld te fotograferen zodat er rondom de persoon/personen voldoende ruimte is (dit is handig voor het eventueel bijsnijden van foto’s naderhand).
 • Kijk ook naar wat je verder in beeld ziet. Het contrast in licht en kleuren tussen de achtergrond en het hoofdonderwerp zorgt ervoor dat een beeld ‘pakt’. Voorkom dat je hoofdonderwerp in de achtergrond ‘verdwijnt’ (bijvoorbeeld de tak van een boom achter een brunette ziet er snel vreemd uit).
 • Let op bij fotograferen met tl-verlichting, dat geeft een gele gloed in het beeld. Mocht het mogelijk zijn om met daglicht te fotograferen, dan is dat het beste.
 • Bij een felle zon is het belangrijk dat je de schaduw opzoekt en niet de zon in jouw beeld hebt of dat de geportretteerde met geknepen ogen op de foto staat. Fel zonlicht zorgt ook voor scherpe schaduwlijnen, wat minder mooi is. Dus probeer dit harde licht te verzachten of te voorkomen (ben je binnen, doe dan een gordijn dicht, ben je buiten fotografeer in de schaduw).
 • Maak de foto geknield, dus ga gehurkt zitten, dat geeft een mooi perspectief van de persoon en de omgeving.De persoon wordt hiermee grootser en belangrijker. Wil je dit op een extreme manier doen, ga dan zo laag mogelijk bij de grond liggen of zitten en maak dan de foto.
 • Je kunt ook juist vanaf aan hogere positie nemen. Daarmee kijk je neer op het onderwerp. Wanneer je iemand portretteert dan kun je hem/haar vragen omhoog te kijken. Dit geeft een bijzonder effect. Wanneer je een productfoto maakt kan het juist ook mooi zijn om deze van bovenaf te fotograferen, afhankelijk of de bovenzijde voldoende interessant is.
 • Probeer een egale achtergrond te vinden, of fotografeer de persoon echt in zijn (werk)omgeving. Kijk altijd goed of de omgeving rustig en opgeruimd is. Denk aan lelijke muurstructuren, elementen aan de muur, stopcontacten of lelijke bedrading, of als je naar buiten kijkt op een lelijk terrein, etc. Een rustige omgeving draagt bij aan een mooie(re) foto.
 • Meer is beter. Maak een aantal foto’s van een setting/situatie zodat je de beste foto kunt selecteren.
 • Let op bij het positioneren van je model, bijvoorbeeld hoe de persoon zijn handen, armen en benen plaatst.

Handenzorg dat iemands handen altijd zichtbaar zijn:

 • Wanneer iemand bijvoorbeeld de hand in de broekzak heeft, laat dan een deel (bijv. de duim of de bovenzijde van de hand) zichtbaar zijn. Anders lijkt het of de persoon zijn handen zijn afgekapt.
 • Wanneer iemand de handen over elkaar doet, laat dan beide handen zichtbaar zijn. Anders lijkt het of de persoon géén handen heeft.
 • Wanneer iemand de handen in de zij plaatst, zorg dat de hand duidelijk zichtbaar is. Minimaal een deel van zijn/haar hand. En voorkom ten alle tijden dat iemand de handen op de rug houdt.

Armen – zorg dat de armen een natuurlijke houding hebben

 • Vraag de persoon altijd hoe hij-zij de armen/handen in een natuurlijke houding heeft. Ga daarmee aan de slag. Wanneer iemand te veel poseert, zul je dit altijd zien in de foto.
 • Voorkom dat de armen slap langs het lichaam hangen. Laat de persoon altijd iets doen met minimaal één van zijn armen. Bijvoorbeeld door zijn hand op een trapleuning te leggen, op de leuning van stoel, of bovenstaande tips op te volgen met de handen.

Benen – het mooiste is wanneer je de benen iets laat verspringen, zodat ze niet recht naast elkaar staan. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een voet op een traptrede hoger te laten plaatsen, of een voet (en been) half in te laten draaien. Dit brengt een dynamiek in de houding mee die voorkomt dat de foto stijf overkomt.
Bovenlichaam – zorg dat deze niet recht van voren gefotografeerd wordt. Laat iemand zijn hele lichaam iets van de camera wegdraaien, en laat hem/haar dan zijn bovenlichaam weer naar de camera indraaien. Dus iemand staat met zijn lichaam bijvoorbeeld 45% gedraaid, en draait zijn hoofd weer naar de camera toe. Bij een zittende houding/positie kan dit ook perfect.

 • Als je de kans hebt om mensen een kledingadvies te geven, doe dit dan. Vraag bijvoorbeeld om geen gestreepte blouse te dragen, of kleding met een druk patroon. Effen kleuren zijn altijd het makkelijkst. Krijg je een groep mensen voor de camera, vraag ze dan om de kleurstelling in kleding op elkaar af te stemmen. Vraag bijvoorbeeld om allemaal iets zwarts, blauws of wits te dragen. Dat doet de foto goed omdat je een mooie balans in de kleur krijgt.
 • Check altijd even of iemands haar goed zit. De persoon zal je dankbaar zijn als je daar even aandacht aan schenkt.
 • Maak de foto in een zo hoog mogelijke resolutie of bestandsgrootte. Hoe meer informatie het beeld bevat, hoe makkelijker deze naderhand nog bewerkt kan worden voor optimalisatie. Werk je met een spiegelreflex (of andere foto)camera, stel deze dan zo in dat je zowel JPG als RAW beelden maakt in de hoogste kwaliteit die de camera kan leveren.

Hopende je hiermee een mooie lijst met tips en handvatten te geven. Mijn advies is om enkele personen binnen je bedrijf te vinden die het leuk vinden om foto’s te maken. Laat hen oefenen met deze tips en bekijk zelf de ontwikkeling in de kwaliteit van de foto’s. Zou je het fijn vinden om fotografie coaching op de zijlijn in te winnen. Bel of mail ons gerust, we helpen je hier graag bij.

 

info@creatiemaaktalles.com | 06-52447951