Waarom Facebook adverteren wél werkt | Deel 2/2

Waarom Facebook adverteren wél werkt | Deel 2/2

In mijn vorige blog leg ik uit waarom Facebook nog altijd een levend en interessant platform is voor marketingdoeleinden. Ik leg daarin duidelijk uit dat jouw persoonlijk gebruik van Facebook géén afspiegeling is van hoe je er je bedrijf, product of dienst mee kunt presenteren. Nu leg ik je uit waarom Facebook adverteren zo interessant kan zijn, ondersteund met een illustratie zodat je daar eens rustig voor kunt gaan zitten.

Hoe pak je Facebook adverteren dan slim aan?

Niet ieder product of iedere dienst is interessant om via Facebook onder de aandacht te brengen. Als de doelgroep er niet te vinden is, dan adviseren we er lekker weg te blijven. Ga dan naar platformen waar dit wel het geval is. Hieronder beschrijf ik een paar stappen die je kunt nemen om jouw Facebook advertentieplannetje uit te werken. Hiermee kun je dan naar een specialist stappen om je te laten helpen bij de inzet van Facebook advertising.

1. Bepaal het doel van je advertentie.

  • Meer verkoop
  • Leadgeneratie die opgevolgd kan worden met marketing of sales
  • Meer kijkers op een video, lezers op een blog, traffic op je website
  • Groei in naamsbekendheid van je bedrijf
  • Groei van je fanbase
    Zet je doel zo duidelijk mogelijk neer, zo kan een online advertiser je gerichter adviseren bij de inzet van een campagne.Wil je jouw product of dienst promoten en sturen op verkoop of leads? Wees dan heel helder over welke producten of dienst je in de advertentie aanbiedt.
    Enkele voorbeelden: Als je een webshop hebt, selecteer dan enkele producten of de productcategorie die je als uitgangspunt wilt nemen. Denk niet in ‘alle producten’ maar selecteer juist heel specifiek een aantal producten uit je shop. Bijvoorbeeld de hardlopers, jouw klanten vertellen je al dat daar veel interesse voor is en maakt de kans groter dat bij een nieuw publiek dit product (ook) goed aanslaat.

    Als je een dienst aanbiedt, probeer dan een makkelijke introductieservice te bieden die de klant (sneller) over de streep haalt om het aan te kopen. Met een kleine introductieservice win je vertrouwen en kun je later persoonlijk in contact treden met de klant om meer te verkopen.

    Biedt een gratis welkomst cadeau aan dat voor de ontvanger van waarde is. Denk hierbij aan een e-book, een checklist, een webinar of seminar, een longreed of een demo. Ook dit is om iemand over de drempel te halen om nader kennis met je te maken.

2. Beschrijf de doelgroep die je wilt bereiken, wees specifiek.

Beschrijf de eigenschappen van de persoon die jij wilt aanspreken. Deze eigenschappen zijn van essentieel belang om de Facebookadvertentie op de persoonlijke tijdlijn van de juiste mensen te presenteren.
Eigenschappen waar je rekening mee kunt houden:

  • Geslacht
  • Leeftijd
  • Regio (lokaal, regionaal, landelijk, internationaal)
  • Welke taal spreekt je doelgroep
  • Waar heeft jouw doelgroep interesses in die relatie hebben tot jouw dienst of product? Voor een autogarage, kun je bijvoorbeeld aangeven dat de persoon interesse in auto’s, automotive, autowielen heeft. Maar denk ook aan automerken. Maak een zo uitgebreid mogelijke lijst.
  • Waar heeft jouw doelgroep interesses of ervaring in die relatie hebben tot zijn/haar werk? Denk hierbij aan studieniveau, de branche waar hij/zij werkzaam is, de functietitel die hij/zij heeft. Maak een zo uitgebreid mogelijke lijst.
  • Waar heeft jouw doelgroep interesses of ervaring in die relatie hebben tot zijn/haar leven. Heeft jouw doelgroep met grote kans een gedeelde interesse in een bepaalde hobby, of geef eigenschappen aan over zijn levensstijl (reist hij/zij veel, houdt hij van duurzaamheid, etc.). Maak een zo uitgebreid mogelijke lijst.

3. Bepaal de conversie die de advertentie je oplevert.

Een conversie is een interesse om af te nemen of contact op te nemen door op een advertentie of button te klikken. Het is een blijk van interesse. Wat voor conversie zou jij uit de advertentie willen halen? Denk aan:

  • Een concrete aankoop van een product
  • Een aanvraag voor offerte, demo of contact
  • Een download van een bestand (ebook, rekenmodel, document, relevante info)
  • Een inschrijving op nieuwsbrief, webinar, introductie training, etc.

Als je hier niet uitkomt, neem dan gerust contact op met jouw marketingspecialist. Hij/Zij werkt dagelijks met dit soort marketingfunnels, heeft mogelijk veel ervaring in verschillende branches of draagt goede ideeën aan waar je zelf nog niet aan had gedacht.

4. Last but not least. Zorg ervoor dat je jouw product of dienst kunt leveren.

Bied jij een online training of webinar aan, maar je moet de training nog ontwikkelen? Dan loop je een groot risico op een flop. Of zorg dat je voldoende voorraad hebt van het product dat je in de aanbieding doet. Maak je dus klaar voor levering. Ondertussen kan jouw online marketeer je helpen bij de juiste opzet van een advertentiecampagne.

Richt je online tooling goed in. Voorkom gedoe.

Wij hebben inmiddels aardig wat ervaring met het opzetten van advertentiecampagnes in Facebook (en andere socia media platformen). Voordat we starten met een advertentiecampagne dienen we alle tooling juist en volledig in te richten. Wat bedoel ik met tooling? Alle technische aspecten die bijdragen aan het goed meetbaar kunnen maken van je advertenties en resultaten. Maar die ook zorgen dat de data (en kennis) over jouw doelgroep en websitebezoekers goed worden vastgelegd zodat je dit later weer kunt gebruiken om (nog) gerichter te adverteren. We brengen dit allemaal samen in één overzichtelijk dashboard waardoor we niet van account naar account hoeven te hoppen. We meten élke conversie op jouw website, we weten waar een conversie vandaan komt (komt hij via Google, Facebook of Instagram bijvoorbeeld). We hebben een duidelijk overzicht van de kosten versus de resultaten, zijn de advertenties rendabel?

Gratis check
We zien bij veel MKB bedrijven dat deze tooling niet of niet volledig is ingesteld. Tevens krijgen we vaak klachten en slechte ervaringen met eerder ingezette advertenties. Voordat je op basis van een ervaring besluit dat Facebook adverteren je niets oplevert, is het zinvol om je account en eerder ingezette advertenties eerst even te laten reviewen door een specialist. Wij ontdekken vaak dat door slecht ingestelde tooling, niet goed opgezette advertenties of niet slimme inzet van advertentiebudget de resultaten uitblijven. Wij checken je accounts en instellingen gratis en we geven je direct een overzicht van te verbeteren punten (indien deze aanwezig zijn natuurlijk).

Wat komt er allemaal bij een Facebookadvertentie kijken?
Het idee is daar. Je wilt gaan adverteren via Facebook. Maar houd er rekening mee dat je begint met het afrollen van een bolletje garen. Oftewel: er komt meer bij kijken dan je denkt om een potentieel succesvolle Facebook advertentiecampagne te starten. Dat zet ik graag voor je uiteen. Want wanneer jij begrijpt hoe het spelletje werkt, dan kun je het ook beter spelen. 😉

1. Een Facebookadvertentie dient altijd ergens naar toe te leiden.

Meestal is dat een website of een landingspagina. Wanneer je in jouw advertentie een aanbieding doet, dan dient deze aanbieding ook zichtbaar te zijn op de pagina waar de persoon ‘landt’ na het klikken op de advertentie.

Zorg voor een goede landingspagina of webpagina. Richt een aparte pagina in binnen je website waarbij je dieper ingaat op het onderwerp of de aanbieding van jouw advertentie. Een landingspagina niet niet ‘zomaar een webpagina’ maar is een pagina die als doel heeft om de bezoeker aan te zetten tot conversie. Op een landingspagina wordt (het liefst) alleen maar gecommuniceerd over het onderwerp of het product uit de advertentie. Deze pagina informeert, met als doel de lezer te overtuigen over te gaan tot aankoop, inschrijving, aanmelding of downloaden.Enkele goede landingspagina’s zijn:

Cas Training & Rehabilitatie

Coachpraktijk Eindhoven
Frutesse

2. Dan wil ik graag je aandacht vestigen op de advertentietekst en het gebruik van de foto’s of video’s.

Bij de opzet van een advertentie schrijven we niet één tekst, maar mogelijk wel 4 of 5 advertentieteksten, heel specifiek toegespitst op je doelgroep. Daarbij combineren we verschillende bijpassende foto’s of (1 of meer) video(‘s). Daar komt dus wat creatie bij kijken.

Waarom doen we dit?
Binnen Facebook advertenties testen we de beste tekst-beeld combinatie van de advertentie. We starten bijvoorbeeld met 3 verschillende advertentieteksten en 6 verschillende foto’s. Dat levert ons 18 advertentie varianten op. Wanneer we de advertentie activeren gaat het publiek (de doelgroep) ons vertellen welke tekst en welke foto(‘s) of video(‘s) het meest aanspreekt. Het aantal kliks en het aantal convesies op je landingspagina tonen dit bijvoorbeeld. Door op deze wijze een A/B test te doen komen we uiteindelijk tot de best presterende advertentie. Let op, dit is een doorlopend optimalisatie proces.

3. Als laatste wil ik het aspect advertentiebudget nog aanstippen.

Binnen Facebook adverteren geef je zelf aan hoeveel advertentiebudget je wilt uitgeven. Wat we wel eens meemaken is dat daar op ‘beknibbeld’ wordt. Het budget kun je het beste vaststellen in de fase dat de doelgroepen worden aangemaakt binnen je advertentie account. Afhankelijk van de omvang van je doelgroep, maar ook de concurrentie die er is op diezelfde doelgroep (hoeveel andere bedrijven targetten op de soortgelijke doelgroep als jij), adviseert Facebook zelf een bepaald (dag)budget. Hiermee krijg je een realistisch beeld over de kosten van een lopende advertentie, maar ook over de haalbaarheid ervan. Wanneer de omvang van je doelgroep bekend is kun je ook bepalen om bijvoorbeeld met een lager dagbudget de advertentie over een langere periode uit te smeren.

Let op! Adverteer niet met een te laag advertentiebudget. Dan kan Facebook de advertentie namelijk niet goed testen en tot de optimale setting komen om de advertentie bij de juiste mensen aan te bieden.

Retargeting. Iedereen kent het

Als laatste onderdeel wil ik graag het onderwerp retargeting of remarketing toelichten. Iedereen heeft hier ervaring mee… dat je dagenlang wordt achtervolgd door een advertentie van een paar mooie schoenen omdat je eerder (per ongelijk ;-)) op een advertentie van schoenen hebt geklikt. Nou.. dat is retargeting. Veel mensen vinden het irritant, maar het is en blijft een zeer effectieve uitbreiding van je (Facebook) advertentie.

Hoe remarketing / retargeting werkt

Wanneer iemand op een advertentie klikt komt hij/zij op een landingspagina aan. Deze landingspagina heeft als doel om die persoon aan te zetten tot conversie. Vaak hebben mensen een langere bedenktijd nodig, voordat ze overgaan tot conversie. De persoon verlaat de landingspagina weer. Wanneer er een Facebook Pixel is ingesteld op de landingspagina, is het Facebookprofiel van de bezoeker bekend. Deze bezoekersprofielen kunnen met een volgende advertentie opnieuw worden benaderd, met als doel ze over de streep te trekken alsnog tot een conversie over te gaan. Wij spreken uit ervaring, dat een advertentiecampagne die uitgebreid is met 1 of meer retargeting advertentie(s) succesvoller is. Je bouwt meer data en kennis over je doelgroep op en kunt daardoor ook gerichter de advertenties bijstellen en optimaliseren.

Alles in één overzicht uitgewerkt
Ik kan me voorstellen dat je nu veel informatie ineens krijgt over hoe Facebook adverteren werkt en waar je overal rekening mee dient te houden. In bijgevoegde illustratie laat ik je zien hoe een Facebookadvertentie met twee retargeting advertentie bijdraagt aan meer resultaat.

1. De eerste advertentiecampagne (de kennismakingsadvertentie) is ervoor om je doelgroep breed te bereiken.
Uit het bereik dat we uit deze eerste advertentie halen filteren we welke profielen potentiële kopers of geïnteresseerden zijn.

2. De tweede advertentie wordt alleen nog maar getoond aan de mensen die geklikt hebben op de eerste advertentie.
De mensen die de landingspagina hebben bezocht of die een video voor bijv. 5 seconde of langer hebben bekeken. Mensen worden opnieuw benadert en uitgenodigd weer of alsnog naar de landingspagina te gaan om verleid te worden tot conversie.

3. De derde advertentie wordt alleen nog maar getoond aan de mensen die ook op de tweede advertentie hebben geklikt en (nog steeds) niet tot conversie zijn overgegaan.
Vaak wordt de derde advertentie gebruikt om een ‘laatste aanbieding’ te doen. Hierna wordt de gebruiker niet meer ‘lastiggevallen’ met de advertentie.

waarom-facebook-adverteren-wel-werkt

 

Bovenstaande afbeelding geeft inzicht in het proces m.b.t. Facebook adverteren. Klik hier om het bestand (PDF) te downloaden.

Tot slot

Ik hoop je hiermee een goede uiteenzetting te hebben gegeven over de werking van Facebookadvertenties. Maar ook hoe je zelf aan de slag kunt gaan om een duidelijke briefing op te stellen. Deze briefing kun je bij jouw online advertiser voorleggen en vragen om je een goed advies te geven over de slimme en effectieve inzet van Facebookadvertising voor jouw bedrijf. Denk niet op voorhand dat Facebook niets voor jouw MKB bedrijf is. We zijn al vaak tot de conclusie gekomen dat sommige onderwerpen, diensten of producten juist heel goed te adverteren zijn via een kanaal als Facebook (en Instagram). Nog een laatste opsomming voor je:

  • Recruitment advertenties zijn vaak erg effectief via Facebook, zeker wanneer je in combinatie met Google ads (SEA) inzet.
  • Wanneer je diensten of producten aanbiedt die voor een doelgroep van 30+ relevant zijn. Dan heb je grote kans op succes.
  • Facebook werkt perfect als een ‘awareness’ kanaal. Mensen zijn daar namelijk niet gericht op zoek naar een product of dienst, maar kunnen door middel van advertenties wel bewust gemaakt worden van interessante aanbiedingen. Het kan je ook heel gericht helpen de naamsbekendheid van je bedrijf te verhogen.

Zoals je leest, er is niet één conclusie die bepaalt of Facebook wel of niet interessant. Dat is van heel veel factoren afhankelijk. Denk je nu… ik weet niet waar ik moet beginnen, maar ik wil wel weten of Facebook interessant is voor mijn bedrijf? Stuur dan gerust een e-mail. Wij kijken geheel vrijblijvend met je mee en kunnen vaak al met een korte review en op basis van onze ervaring een inschatting maken van de kansen en mogelijkheden. Wie weet durf je dan het spelletje van Facebook adverteren (toch) wel te spelen?