Waarom Facebook adverteren wél werkt | Deel 1/2

Waarom Facebook adverteren wél werkt

Facebook is toch een afgaande zaak, dat is toch niets voor mijn bedrijf?

Ik kom bij veel MKB bedrijven over de vloer. En de laatste jaren hoor ik steeds meer geluiden dat mensen denken dat Facebook een afgaande zaak is. “Wie is er nu nog op Facebook?” en “Wat heb je er nu aan om tussen al die flauwekul met je bedrijf voorbij te komen?”. Ik denk dat veel vakgenoten nu knikkend lezen en dit herkennen.

Ja, het klopt, Facebook is de afgelopen jaren flink veranderd. Het is meer gericht op persoonlijke berichten onderling, je genereert minder makkelijk bereik, acties worden minder zichtbaar gemaakt. Daarbij komt ook dat de doelgroep relatief ouder is, je bereikt via Facebook niet de jongere generatie. Daarvoor moet je bij Instagram zijn, wat toevallig ook van Facebook is.

Om in te gaan op deze negatieve emotie die veel mensen hebben bij een kanaal als Facebook, kan ik als volgt antwoorden. Als jij als ondernemer je persoonlijke tijdlijn niet meer leuk vindt, dan ben je een beetje overgeleverd aan het algoritme van het platform. Je hebt er echt wel meer invloed op dan je zou denken. Door te reageren op berichten van mensen, of profiel pagina’s te bezoeken van anderen krijg je meer van die personen te zien op jouw persoonlijke tijdlijn.

Maar goed. Dat gaat over een persoonlijke tijdlijn. We hebben het hier over MKB marketing, waarbij ik juist het nut en grote belang van een platform als Facebook wil benadrukken. Want er is meer uit Facebook te halen dan je denkt. En die mogelijkheden schuilen voornamelijk in het adverteren.

Waarom dat niet klopt

Laten we even één grote onduidelijkheid uit de wereld helpen. Adverteren via Facebook is niet hetzelfde als post updates plaatsen op je bedrijfspagina. Dat staat los van elkaar! Een advertentie binnen Facebook wordt getoond bij mensen op de tijdlijn, die passen bij jouw bedrijf, product of dienst. Heel gericht. Dat staat dus volledig los van je eigen bedrijfspagina binnen Facebook. Je advertentie wordt uit naam van jouw bedrijfsprofiel geplaatst, maar verschijnt vervolgens heel gericht op de tijdlijn van mensen die aansluiten op de eigenschappen van jouw doelgroep. En daar maken we een belangrijke brug… naar het onderwerp doelgroepen. Ook daar kan ik je iets over ophelderen.

Op basis van zo’n 20.000 eigenschappen jouw doelgroep selecteren

Bij het opzetten van een advertentie dien je aan te geven aan wie je deze advertentie wilt tonen, in welke regio, welke taal. Facebook kent zo’n 20.000 eigenschappen en/of interesses waar op basis van je jouw doelgroep kunt selecteren. Hoe specifieker je bent, hoe gerichter je jouw doelgroep bereikt.

Los van deze heel gerichte mogelijkheden om mensen te bereiken, weerleg ik het idee dat Facebook adverteren ‘niets zou zijn’ vrij eenvoudig. Als je in je beroep werkt met een bepaald product, dan heb je daar van nature een interesse in en affiniteit voor. ’s Avonds zit je op de bank en scroll je rustig door je Facebook tijdlijn heen. Een advertentie die een onderwerp bevat met een product waar jij affiniteit voor hebt, zal je ook dan interesseren. Ofwel, het nodigt uit om te lezen en te klikken.

Begrijp me niet verkeerd. Ik adviseer niet altijd om Facebook advertenties in te zetten. Afhankelijk van het product of de dienst en de doelgroep die we dienen aan te spreken kan het kanaal ook net zo goed helemaal niet interessant zijn. Ik wil graag het idee ontkrachten dat Facebook ‘voorbij’ is. Het is namelijk het meest eenvoudige advertentiekanaal dat je vandaag de dag kunt inzetten. Oók voor je bedrijf. Want met zo’n 10,4 miljoen accounts is Facebook nog altijd leading in Nederland.

Er zijn technieken die je helpen om zoveel mogelijk uit een Facebook advertentie te halen. Daar vertel ik je in mijn volgende blog alles over. Aangevuld met een duidelijke tekening hoe Facebook bijdraagt aan jouw bedrijfssucces. Stay tuned zou ik zeggen. 🙂