Meten is weten 1/4

Meten is weten 1/4

In mijn vorige blog over ‘Gissen is vergissen’ ging ik dieper in op het gevaar van denken te weten waar je doelgroep behoefte aan heeft en op reageert. Dit verhaal wil ik graag verder doortrekken, met vandaag het thema ‘Meten is weten’. Nu ga ik geen verdiepingsslag maken op hoe je survey vragen opstelt. Nee… we gaan de diepte in met betrekking tot het meten van data via de online kanalen. Want door goed te meten heb je de meeste grip op je online marketing acties en kun je daarmee dus ook optimaliseren en groeien. Ik ga vier blogs wijden aan dit onderwerp, omdat ik wil voorkomen dat je een overkill aan info krijgt, en aan het einde van mijn blog in slaap bent gevallen 😉

Ben jij MKB ondernemer en heb je ervaring of wil je ervaring opdoen met het adverteren van je producten of diensten via de online kanalen? Nou, dan heb je met deze blogs alles op een rijtje om goed te begrijpen hoe divers (en complex) het online meten van gegevens kan zijn. Ik zou zeggen, ga er even voor zitten.

Het meten van je online marketing. Makkelijk… of toch niet?

In tegenstelling tot adverteren in kranten, dagbladen, op radio of tv is het voordeel van online marketing dat alles meetbaar is. Althans, dat wordt vaak gedacht. Maar door o.a. de wet op de privacy, cookiewetgeving, adblockers en het grote aantal digitale devices dat we op een dag gebruiken wordt het steeds lastiger om de volledige online customer journey in kaart te brengen. Juist daarom is het belangrijker dan ooit om te zorgen dat je de data die je kunt én mag verzamelen, juist in beeld brengt.

Te starten met Google Analytics

Google Analytics is de tool die je instelt om bijvoorbeeld jouw website bezoekers te meten. Vanuit ons oogpunt is het een musthave die ingesteld moet zijn op je website. Is dit nog niet het geval, laat het dan instellen. Alle gemeten data zijn relevant voor toekomstige marketing acties. Google Analytics meet niet alleen website bezoekers maar meet ook of er conversies hebben plaatsgevonden. Een conversie is een actie die ondernomen wordt die voor jou als MKB Ondernemer als een resultaat gezien wordt. Denk hierbij aan:

  • Contact opnemen via een formulier of het gebruik van je telefoonnummer via de website (ps. Zorg er dan wel voor dat het telefoonnummer aanklikbaar is, anders kan het niet gemeten worden)
  • Aankopen via je webshop, maar ook aanmelding voor een workshop, training, seminar bijvoorbeeld.
  • Downloads van een brochure, whitepaper of onderzoek
  • Inschrijving op een nieuwsbrief

Handig om te weten wat je mist

Google Analytics maakt gedeelte gebruik van data sampling (dat is een soort van steekproef op een gedeelte van de data die gemeten wordt). Dat betekent dus dat de gegevens die je in je dashboard van Google Analytics ziet niet 100% volledig zijn.

Verder wordt er gemeten op basis van de laatste klik. Ofwel, de conversie die op jouw website plaatsvindt wordt automatisch toegeschreven aan het kanaal waar de deze laatste klik (de bezoeker met de uiteindelijke conversie) vandaan kwam. Maarrr… een groot deel van je website bezoekers komt vaker op je website (en mogelijk ook steeds via andere kanalen) voordat ze overgaan tot actie (ofwel: converteren). Dat kan dus betekenen dat jouw aanvraag/aanmelding/verkoop (= een conversie) uiteindelijk toegewezen wordt aan een social media kanaal. Terwijl het eerste bezoek dat deze bezoeker aan je website heeft gebracht (en interesse in jouw bedrijf / product heeft gekregen) misschien wel via een heel ander kanaal is gekomen. Welke klik of welk bezoek is dan de meest belangrijke? Wij kijken altijd vanuit dit viewpoint naar de opgebouwde data en het ontstaan van inzichten in traffic en conversies. Want  voor je het weet richt je al je advertenties alleen nog op dat ene social media kanaal, terwijl de advertentie via Google Adwords de grote aanjager hiervoor blijkt te zijn.

De transitie van Google Analytics voor juni 2023

Oké, je hebt Google Analytics ingesteld op je website. Misschien kijk je er 2x per jaar naar, of elke maand als Google je een berichtje stuurt met hoeveel mensen afgelopen maand je website hebben bezocht. Wat je misschien niet weet is dat Google Analytics gaat verdwijnen en migreert naar Google Analytics 4 (GA4) in juni 2023. Ben je niet overgestapt voor die tijd dan mis je veel data en inzichten, omdat de data die je nu in Google Analytics opbouwt niet gemigreerd kan worden naar GA4.

Bij Google Analytics 4 ligt de nadruk meer op het meten van de kwaliteit van het verkeer naar/op je website, dan op het volume van het verkeer (de hoeveelheid).

Wij adviseren je dan ook ten sterkste om de overstap naar GA4 nu al in te zetten zodat je alvast historische data opbouwt die je vanaf juni 2023 kunt gebruiken voor de marketing die je dan wilt gaan inzetten. Hiermee heb jij data van ten minste 1 jaar beschikbaar om je campagnes en resultaten mee te vergelijken.

Meer weten over deze migratie voor jouw website? Bel (06-52447951) of mail me even hanneke@creatiemaaktalles.com. Wij helpen je graag.

En dit is nog maar het begin

Hopelijk heb ik je hiermee wat meer inzicht (en duidelijkheid) gegeven over het belang en de waarde van een goed ingestelde Google Analytics op je website. In de volgende 3 blogs ga ik nog verder in op onderwerpen zoals attributiemodel, cross device meting, 3rd party cookies en offline conversion data. Allemaal moeilijke termen. Weest gerust, ik leg ze allemaal in Jip & Hanneke taal aan je uit. Want het belangrijkste voor ons is dat jij begrijpt wat er allemaal mogelijk is en je op basis hiervan bepaalt wat je ermee gaat doen.

Geloof me.. bij meer dan 50% van de websites en projecten waarmee wij van start gaan zijn de meeste meettools niet of niet goed ingesteld. Het is dus zeker de moeite waard om het even te laten checken. Al doe je er vandaag de dag niets mee. Als je volgende maand wilt starten met adverteren, dan is het toch wat fijn als je een historie aan data beschikbaar hebt. Dat maakt je online strategie en aanpak namelijk vele malen makkelijker.