Gissen is vergissen

Gissen is vergissen

Ik heb er al in eerdere blogs over geschreven, waarin ik vertel dat gissen (of denken te weten) hoe je doelgroep werkelijk over iets denkt erg tricky is. Wat we al vaak gezien hebben is dat wat we denken te weten vooral een eigen gevormd idee is. Jij als MKB-ondernemer hebt altijd een gekleurde bril op omdat je meestal vanuit de viewpoint van je eigen onderneming, product of dienst denkt. Om erachter te komen wat je doelgroep werkelijk denkt dien je het hen rechtstreeks te vragen. Als je dit gaat doen, dan ontdek je hoe leuk het is om je eigen klant werkelijk te begrijpen in hoe hij/zij over iets denkt en wat zijn ideeën en wensen zijn. Met die kennis kun jij jouw marketing perfect inrichten en daarop afstemmen. Doe je dit niet… dan ga je gissen en dat kan wel eens leiden tot vergissen. Waarschijnlijk is dat ook één van de redenen waarom veel mensen een negatieve (of teleurstellende) ervaring met marketing hebben. 😉

Hoe draai je Gissen om naar Weten? Simpel. Door een reeks van ± 5 a 7 vragen op te stellen, die heel gericht antwoord geven op dat wat je van je klant of doelgroep te weten wilt komen en je zult het te weten komen. Het opstellen van deze interview vragen dient op een specifieke manier gedaan te worden. Ik geef je enkele tips:

1. Werk voornamelijk met open vragen
    • Je wilt namelijk écht te weten komen wat iemand denkt toch? Wanneer je met gesloten of meerkeuzevragen werkt dan stuur je het antwoord. Niet doen. Echt… niet doen.
    • Een open vraag laat iemand in zijn eigen woorden vertellen hoe hij/zij ergens over denkt. Je krijgt dus zijn/haar concept en geen half voorgeschoteld idee van jezelf omdat je dat graag zou willen horen.
    • Wanneer je échte open interesse in iemand toont zul je zien dat hij meer bereid is om je vragen te beantwoorden. Het is geen checklist waar iemand op voorhand al irritaties bij krijgt. Nee, het is een interview waar hij/zij zijn mening mag delen.
    • Wanneer mensen hun ideeën geven en je zoekt uit welk soortgelijk antwoord de meerderheid van de groep geeft… dan heb je daar een belangrijk item voor jouw marketing te pakken.
2. Stel je vragen soft op zodat iemand de vraag altijd wil én kan beantwoorden
    • Welke van deze vragen zou jij liever beantwoorden:
      Wat doet u in uw vrije tijd?
      Wat zou u het liefste doen in uw vrije tijd?
    • Wanneer je een vraag stelt waar iemand gemakkelijk ‘Nee’ op zou kunnen antwoorden. Stel dan de vraag in de vorm van een hypothese:
      Stel u zou een weekend vrij zijn, wat zou u dan het liefste gaan doen.
3. Gebruik geen moeilijke woorden en termen die de persoon die je interviewt mogelijk niet begrijpt. Geloof me.. hij/zij haakt af. Als het nodig is om moeilijke termen te gebruiken, leg ze dan altijd eerst uit. Stel daarna je vraag.

Ik heb nog meer tips voor het opstellen van goede interviewvragen. Mocht je daar nieuwsgierig naar zijn, laat het me weten dan leg ik het aan je uit. Mocht je een reeks met interview vragen hebben opgesteld en je wilt ze even bij me spiegelen: voel je vrij!

Het doel van interviews is om van gissen is vergissen naar weten te gaan. Want als jij zeker weet hoe jouw doelgroep denkt dan kun jij ze met de juiste communicatie en marketing aanspreken. De doelgroep zal zich aangesproken voelen omdat jij hen begrijpt, en dat begrip heb jij verworven door het hen zelf te vragen.

Succes met interviewen!
Wie weet houd je er nog klanten aan over.