Laten we het eens hebben over de waarde van SEO…. SeHoe?

Laten we het eens hebben over de waarde van SEO…. SeHoe?

Laten we het eens hebben over de waarde van SEO…. SeHoe?

Als je de term SEO hoort dan gaat er mogelijk een belletje bij je rinkelen dat het iets te maken heeft met goede website teksten. Bingo! Of… beter gezegd: bijna bingo.

SEO betekent letterlijk Search Engine Optimization, ook wel zoekmachine optimalisatie. Dat betekent dus dat je een website dusdanig inricht zodat deze optimaal is afgestemd op de richtlijnen die een zoekmachine zoals Google hanteert. Wanneer je via een zoekmachine zoektermen intikt, krijg je allemaal zoekresultaten aangeboden. Wanneer je het spel van SEO goed speelt dan komt jouw website dus hoger in de zoekresultaten naar voren. Dat noemen wij in dure termen ook wel ‘organische vindbaarheid’. Daar betaal je dus geen advertentiekosten voor.

De zoekmachine van Google is inmiddels erg goed ingesteld op het selecteren van de best passende websitepagina’s bij de zoekopdracht die is afgegeven. Deze selectie wordt op basis van vele factoren gedaan. Dat gaat veel verder dan alleen maar een ‘goede tekst’. Hierbij enkele aspecten waar de zoekmachine naar kijkt (en jouw website op rankt):

 • Laadt de website snel genoeg
 • Is naast de titel ook de verdere inhoud van de pagina in aansluiting met de zoekopdracht
 • Is de website niet gedateerd
 • Zijn alle parameters ingevuld zodat de zoekmachine beter kan bepalen of de inhoud van de pagina aansluit bij de zoekopdracht
 • Is de pagina opbouw en structuur goed en logisch ingericht
 • Is de website veilig
 • Zijn de afbeeldingen ook voorzien van titels en tags
 • En technische punten waar alleen een goede webbouwer blij van wordt

Het thema SEO gaat over hoe relevant jouw website is. Hoe relevanter hoe beter, want dan maak je meer kans om gevonden te worden.

Hoe ga je nu goed en gedegen aan de slag met SEO?

Voordat je aan de slag gaat met aanpassingen doen in je website, of teksten te verbeteren, dien je een gedegen vooronderzoek te doen. Met dat vooronderzoek komen we te weten hoe de kansen voor jouw MKB bedrijven zijn binnen jouw branche. Wij doen meestal de volgende onderzoeken:

 1. Zoekwoordenonderzoek
  Hiermee achterhalen we op welke termen en met welke zoekopdrachten de doelgroep online zoekt. We kijken wat de concurrentie op die zoekwoorden is. Is het bijvoorbeeld nog wel realistisch om op een woord als ‘nagellak’ een hoge positie binnen de zoekresultaten te realiseren. Gaan we ons bijvoorbeeld focussen op ‘halal nagellak’… dan lijken de kansen er ineens heel anders voor te staan.
 2. Doelgroeponderzoek
  We achterhalen wie jouw klant is en waar deze klant zich in het online landschap bevindt. Een consument kun je namelijk beter vinden via Facebook. Instagram of via Google dan bijvoorbeeld via Linkedin. We achterhalen wat de behoefte van jouw doelgroep is. Op welke wijze zij het beste aangesproken kunnen worden (spreek je in de u- of in de jij-vorm bijvoorbeeld).
 3. Website analyse
  Met een website analyse maken we een uitgebreide scan van een website en achterhalen alle punten die te verbeteren zijn om aan de ‘richtlijnen’ van zoekmachines als Google te voldoen en dus beter en gemakkelijker gevonden te worden. Wat veel MKB bedrijven niet in de gaten hebben is dat het technische aspect van de website daar een grote rol in speelt. Denk hierbij aan pagina structuur, gebruikte plugins, metadescriptions, de grootte van afbeeldingen, etc.

Wij beschikken over diverse tools om dit soort onderzoeken uit te voeren om tot deze inzichten te komen. Hier zijn meerdere van onze specialisten bij betrokken zijn, van SEO-specialist, online advertiser, website bouwer, copywriter, vormgever.

Behoud van waarde

Misschien wel het meest waardevolle aspect van SEO is dat het zijn waarde behoudt. Als jij je website hebt geoptimaliseerd en wanneer je gerichte, sterke teksten op je website hebt staan die de doelgroep écht aanspreken. Dan blijft die websitepagina zijn waarde behouden. Zo heb ikzelf in het verleden eens een blog geschreven over beeldrecht (de rechten die je dient te betalen op foto’s die je gebruikt)… nu 6 jaar verder wordt deze blog nog altijd wekelijks gevonden en geraadpleegd door mensen. Waardevolle en zinvolle teksten op je website kunnen voor een hele lange tijd hun waarde behouden en blijvend voor bezoekers zorgen.

Oja.. en niet geheel onbelangrijk. SEO is een marketingtool waar je géén advertentiebudget voor betaalt. Je huurt wellicht een specialist in die je helpt aan de juiste knoppen te draaien en de juiste content te creëren… maar daarna is de winst voor jou.

Zou je jouw website en online vindbaarheid eens goed tegen het licht willen houden? Bel of mail dan even, dan kijkt onze SEO specialist graag met je mee.

hanneke@creatiemaaktalles.com | 06-52447951