Promotie dient respons op te leveren

Promotie dient respons op te leveren

Promotie, reclame of marketing… dat doe je om je MKB bedrijf, product of dienst onder de aandacht te brengen in de markt. Het liefst zo rechtstreeks mogelijk gericht aan je doelgroep, want dat zijn de mensen die de meeste interesse hebben. Althans, dat denk je. Of weet je dit met zekerheid? En wat weet je dan van de doelgroep? Ofwel: welke aspecten van jouw product of dienst zijn belangrijk voor ze en zijn dus ‘koopbuttons’ (redenen om te kopen), zoals wij dit noemen. Ik kan het niet vaak genoeg blijven zeggen, maar promotie begint bij het onderzoeken van je doelgroep en om op basis daarvan je promotie op hun wensen en eisen af te stemmen.

Respons is het sleutelbegrip

Om het daarom maar even heel compact en concreet te formuleren: wat is het doel van de promoties die je voert voor jouw MKB bedrijf? Respons is hierin het sleutelbegrip. Of je dit nu vaststelt in termen van verkochte producten/diensten, van communicatie die op gang komt of bijvoorbeeld goodwill. Het is de respons die je met je promoties realiseert die laten zien of en hoe succesvol ze zijn.

De eerste vraag bij alle promotie die je doet is: “Ben ik er absoluut zeker van dat, voordat ik geld investeer in promotie, de mensen die het gepromote ontvangen het waardevol genoeg vinden om hun met veel inspanning verdiende geld ervoor uit te wisselen”.

Het antwoord hierop ligt in de resultaten van je onderzoek onder de doelgroep. Promotie dient altijd, altijd en altijd gebaseerd te zijn op onderzoek, waarin ook de uitwisselingsfactor duidelijk moet zijn.

Dus de werkelijke test van een goede promotie is: levert mijn promotie een effectieve uitwisseling op? Die uitwisseling kan communicatie, aankoop, goodwill, van alles zijn… maar krijg je er een uitwisseling mee tot stand?

Communicatie en goodwill als uitwisseling, hoor ik je denken. Jazeker, wanneer mensen interesse tonen op jouw bedrijf of je berichtgeving dan brengt jouw promotie dus communicatie tot stand. Maar het kan ook goodwill opleveren. Doordat mensen een positief beeld over jouw MKB bedrijf of van jouw product/dienst krijgen. Dat op zich levert weer communicatie op, dat er over jouw bedrijf gesproken wordt of dat iemand meer van je bedrijf wil weten. Dit is een mooie uitwisseling die zeker waardevol is. Echter is de materiële uitwisseling (ofwel de daadwerkelijke aankoop) uiteindelijk de belangrijkste vorm van uitwisseling waar je je op richt in promotie.

Gericht communiceren

Een belangrijk aspect in de promotie uitingen die je ontwikkelt is dat het goed en gericht communiceert. Een goede promotie informeert iemand voldoende om hem/haar geïnteresseerd te maken en zet iemand aan om contact te leggen. Maar daar kan ik binnenkort een leuke nieuwe blog over schrijven, waarin ik je vertel hoe een goede promotie uiting opgebouwd moet worden zodat het mensen activeert.

Voor nu, samenvattend:

Een promotie uiting dient een vorm van respons op te leveren. Dit kun je het allerbeste tot stand brengen door de behoefte en ideeën van je doelgroep te onderzoeken alvorens je een communicatie naar ze uitzendt. Middels onderzoek achterhaal je namelijk de werkelijke onderwerpen die de doelgroep aanspreekt en communiceer je dus met zekerheid een boodschap die er toe doet én die respons teweeg zal brengen.