Positioneer en communiceer.
Maar hoe dan?

Positioneer en communiceer.
Maar hoe dan?

Positioneer en communiceer.
Maar hoe dan?

Om maar even met de deur in huis te vallen met een paar vragen:

  • Heb jij voor jouw MKB bedrijf een heldere positionering op papier staan?
  • Weet jij hoe je jouw doelgroep effectief aanspreekt?

Wat wij vaak zien is dat ondernemers niet echt weten wat hun positionering is. Wanneer jouw bedrijf succesvol is kan ik je garanderen dat je een positionering hebt. Op zich is het niet erg als je het niet direct kunt benoemen, zeker wanneer je succesvol bent. Maar stel dat je het wél weet en je kunt het dan vergroten of nog meer afstemmen op wat de doelgroep wil horen? Nou.. dan pas je effectieve marketing toe!

Wat is positionering?

Je positionering is de plek die je in de huidige markt of maatschappij inneemt. Je kunt je positioneren boven, onder, tegen een autoriteit, ding of persoon bijvoorbeeld. Daarmee vergelijk je jouw bedrijf dus met iets anders in de markt. Dat werkt heel effectief. Want wanneer de doelgroep iets kan vergelijken, dan kan hij er ook eenvoudig een mening over vormen. Dan is het beter, slechter, mooier, interessanter dan het andere dat hij kent. Positioneren is een leuk en strategisch spel. Het geeft je veel inzicht in je eigen bedrijf en hoe je je onderscheidt van andere aanbieders in je markt.

Vragen die je jezelf kunt stellen om de positionering van jouw MKB bedrijf te achterhalen zijn:

  • Is er een bekend product in jouw marktsegment dat autoriteit heeft, waar je jouw product mee kunt vergelijken? Zo ja;
    • Wat maakt jouw product anders?
    • Wie wil je dat jouw product interessant vindt?
    • Weet jij hoe jouw (potentieel) publiek denkt over het bestaande product?
    • Hoe wil je dat jouw product gezien wordt ten opzichte van dit bestaande product?
    • Welke positie neem je dan in ten opzichte van dit bestaande product?
  • Is er iets of iemand met autoriteit in jouw branche (zoals wetgeving, overheid, een opinieleider, een concurrent, etc.) waar jij graag jouw bedrijf en dienstverlening mee wilt vergelijken? Zo ja:
    • Wat is een belangrijk facet van deze autoriteit die belangrijk is voor de verkoop van jouw dienst?
    • Hoe denkt jouw doelgroep hierover? Wat is belangrijk voor hem/haar?
    • Op welke manier kun je jouw dienst of kennis interessant maken met deze autoriteit in acht genomen? Bijvoorbeeld: Is jouw bedrijf beter, slimmer, sneller (etc.) door, met of dan deze autoriteit?
    • Oftewel » welke positie neem je in ten opzichte van deze autoriteit waardoor jouw doelgroep weet dat je interessant voor ze bent?

Dit zijn zomaar wat vragen die je tot de kern van jouw positionering kunnen brengen.

Hoe communiceer je dit?

Wanneer de positionering voor jouw MKB bedrijf zo klaar als een klontje is, ga je natuurlijk direct over tot communiceren. Ook wel promotie doen of reclame maken. Een fout die je dan niet moet begaan, bij het schrijven van je teksten is dat je jouw positionering ‘snel even in de inleiding’ benoemt en hem daarna niet meer terug laat komen. Oei! Je hele boodschap dient afgestemd te worden op het referentiekader waarbinnen je gaat communiceren. Als jouw MKB bedrijf zich positioneert tegenover vliegtuigen, dan dient de algehele communicatie over de luchtvaart te gaan. In beeld, tekst, kleurstelling, alles.

Misschien klinkt dit wat overdreven. Maar kijk maar eens goed naar de uitingen die je nu al hebt. Als de positionering van je bedrijf duidelijk is, sluiten alle uitingen hier dan op aan met één duidelijke presentatie en boodschap?

Ps. Wanneer je meerdere diensten of producten biedt heb je een positionering per product/dienst. De verhuur-afdeling heeft namelijk een ander publiek en een ander doel dan de reparatie-afdeling.

Hopelijk zet deze blog je aan om eens goed naar je eigen bedrijf en marktpositie te kijken. Je komt er alleen maar achter door er goed naar te kijken. En beter nog, door je klanten ernaar te (onder)vragen. Enjoy de ontdekkingsreis!