Mix geen communicatiemiddelen door elkaar

Mix geen communicatiemiddelen door elkaar

Herken je dat? Wanneer je een folder aan het ontwikkelen bent voor je MKB-bedrijf dat je dan het liefst álles wilt vertellen? Het grote gevaar in dit enthousiasme is dat de ontvanger wordt overspoeld met informatie en dat je niet voldoende gericht communiceert. Wat zal leiden dat de ontvanger snel afhaakt.

De MKB-marketing tip die ik je deze keer mee wil geven is ‘Do not mix subjects and goals’. Heel simpel gezegd is mijn advies om maar één onderwerp aan te halen met één doel. Ik geef je graag een paar voorbeelden.

  1. Als het conversie doel is dat iemand zich inschrijft voor een training, dan dien je daarnaast niet een gratis download aan te bieden. Richt je puur en alleen op het inschrijven op de training. De gratis download gebruik je in een andere campagne.
  2. Wanneer je productassortiment presenteert, doe dit dan doelgroepgericht. De ene branche spreek je anders aan dan de andere branche. Stel dat je doelgroep senioren zijn, dan schrijf je jouw advertentie of promotie uiting met als doel om een senior te interesseren.
  3. Verwijs bij een vacature advertentie alleen naar de vacature pagina binnen je website. Leidt de potentiële kandidaat niet af om naar een andere pagina of website te gaan.
  4. Verwijs in je advertentie of promotie uiting naar één vorm van contact leggen. Bijvoorbeeld klik op deze button of bel. Maar geef niet te veel opties, dat is alleen maar verwarrend.
  5. Wanneer je jouw product of dienst aanbiedt voor een specifieke toepassing, geef dan geen uitleg die over een andere toepassing gaat. Houd het bij deze ene toepassing. Of wees duidelijk dat je een groep aan toepassingen presenteert.
  6. Overspoel niet met te veel ‘voordelen’ of te veel ‘koopredenen’. Gebruik alleen de belangrijkste punten die van toepassing zijn op jouw doelgroep. Dat verkoopt beter dan wanneer je iemand overspoelt.
  7. Gebruik alleen afbeeldingen die daadwerkelijk wat zeggen over de tekst. Afbeeldingen die niet relevant zijn brengen alleen maar verwarring. Wees dus nauwlettend bij het kiezen. Je wilt natuurlijk dat de afbeeldingen de tekst versterken.

Het doel van deze blog is om je er bewust van te maken hoe belangrijk het is om zaken los van elkaar te zien. Misschien denk je nu… ja dat is mooi, dan kan ik me helemaal suf adverteren. Dan heb ik een simpele tip voor je. Start met dat product of die service die je het makkelijkst verkoopt. Bouw die campagne stap voor stap uit. Of test twee campagnes naast elkaar. Het is super interessant om het spel met de markt aan te gaan en te ontdekken waar zij op reageren. Heb je onderzoek gedaan onder jouw doelgroep? Perfect! Dan heb je mogelijk hele waardevolle input voor het zo concreet mogelijk schrijven van je reclame boodschap…. zonder dat je onderwerpen of doelen mixed. Laat het mixen maar aan de blender over ;)!