Marketing van A tot Z – Deel 1 van 5

Marketing van A tot Z – Deel 1 van 5

Marketing van A tot Z

Deel 1 van 5

De 22 stappen om mkb-marketing goed uit te voeren

Het uitvoeren van marketing voor jouw mkb-bedrijf kan overweldigend zijn. Er zijn zoveel mogelijkheden waardoor je het overzicht verliest. Of je weet simpelweg niet waar te beginnen of in welke volgorde. Om je daarbij te helpen hebben wij een overzicht opgesteld met daarin alle marketing-acties en uitingen, in de juiste volgorde opgesomd. Zoals je bij het bouwen van een huis ook niet start met het dak, zo heb je een soortgelijke constructieve opbouw ook binnen marketing. Door te beginnen met een fundament, kun je vervolgens gedegen de juiste stappen zetten met het verder uitvoeren van marketing. Wanneer je deze checklist bij de marketing-acties van jouw mkb-bedrijf houdt, dan weet je vrijwel meteen of je zaken in de juiste volgorde en met de juiste onderbouwing doet. Is dat niet het geval? Maak je geen zorgen:

1. Iedere marketing is beter dan geen marketing
(lees ook ‘Roeien met de riemen die je hebt’)
2. Parallel hieraan start je met het bouwen van het fundament

Ik heb een checklist gemaakt met daarin 22 marketing-acties uiteengezet, van fundament tot het actief uitvoeren van marketing (van A tot Z). De punten van deze checklist ga ik in de komende 5 zomerblogs met je delen. In de laatste blog deel ik de complete checklist met alle 22 punten met je. Die kun je dan gebruiken om de marketing voor jouw mkb-bedrijf te optimaliseren. Al mag je ons altijd om hulp vragen 😉

 

Wat is marketing?

Laten we kort even herhalen wat marketing nu werkelijk betekent. Google geeft er namelijk miljoenen hits op. Ik houd ervan om het simpel te houden. Hierbij dus:

Marketing is het wekken van interesse bij een publiek om een specifiek product of specifieke dienst te willen verkrijgen.

 

De eerste 5 stappen. Het fundament voor marketing.

1. Bepaal je product of dienst

Zonder een product of dienst heb je niets om marketing voor te doen. Nu denk je misschien ‘logisch’. Dat klopt. Maar het start toch écht met het hebben van een dienst of product. Aan iedere start van een nieuw bedrijf of iedere nieuwe lancering gaat de ontwikkeling of het vaststellen van een product Over het algemeen weet jij als mkb-ondernemer ook goed waarom jij dat met jouw bedrijf beter (of het beste) kunt leveren. Het kan ook zijn dat je de behoefte hebt om zelf te gaan ondernemen, maar nog niet weet wat je product of dienst zal zijn. Start dan eens met het maken van een aantal regels waaraan je product of levering van dienst dient te voldoen. Op die manier kun je namelijk opties langs jouw ‘policy-lijstje’ houden en bepalen of het kwalificeert om er verder over na te denken.
De meeste lopende bedrijven hebben hun diensten en/of producten al. Dan is mijn vraag aan jou: Heb je een goede product- of dienstomschrijving van ieder ervan?

 

2. Strategieplan

Met een strategieplan leg je jouw missie, doelstellingen, beleidsplan en programma’s vast. Het maken van een strategieplan omvat meestal een periode van 3 tot 5 jaar (het kan ook korter of langer). In dit plan beschrijf je de volgende onderdelen, in deze volgorde:

  • Missie
    De missie is het hoofddoel van jouw bedrijf: ‘waarvoor je het doet’ Dit is de drijfveer waarvoor je onderneemt, wat je wil bijdragen in de maatschappij of in deze wereld.
  • Doelstellingen
    Welke resultaten wil je met jouw bedrijf realiseren, dusdanig dat jouw missie behaald wordt? Je kunt meerdere doelstellingen hebben en deze kunnen ook door de tijd heen bijgesteld worden.
  • Beleidsplan
    Binnen welke regels wil jij ondernemen? Dit worden ook wel je waarden en normen genoemd. Als je je met jouw bedrijf aan deze regels houdt dan onderneem je op een manier zoals jij dat graag ziet en wenst.
  • Programma’s
    Voor iedere doelstelling kun je één of meerdere programma’s uitwerken die gericht de uit te voeren acties beschrijven die je dient te doen om de missie en doelstellingen te realiseren. Deze programma’s kun je voor alle onderdelen van het bedrijf uitvoeren, niet alleen voor marketing. In dit strategieplan bekijk je vanuit alle bedrijfsonderdelen, hoe deze stuk voor stuk in te richten (of wat te verbeteren) om de gewenste resultaten te bereiken.

Uit ervaring weet ik dat het uitwerken van dit strategieplan niet binnen een paar uurtjes is opgesteld. Neem er de tijd voor. Kijk er regelmatig opnieuw naar en controleer altijd van boven naar beneden en van beneden naar boven of het klopt. Tip: vraag hier hulp bij, iemand die scherpe vragen stelt, om te voorkomen dat je verzandt in te kleine details die mogelijk in dit strategieplan (nog) niet van toepassing zijn.

 

3. Kernwaarden

In dit onderdeel beschrijf je heel duidelijk wat de unieke waarden en pluspunten van jouw bedrijf, product of dienst zijn. Je kunt ze voor ieder onderdeel uitwerken: voor je bedrijf en ook voor iedere dienst of product dat je verkoopt. Dit is een opsomming van losse termen van kwaliteiten of unieke punten. Als je daar nog eens stapje verder in wil gaan dan beschrijf je ook de bewijslast van ieder punt. Wat of hoe bewijs je ieder punt? Maar ook: ‘waar staan we als bedrijf voor en hoe bewijzen we dat?’ Bijvoorbeeld; je belooft een snelle service. Hoe realiseer je dit dan?
Kun je ook de zwakke punten in je organisatie of van je product/dienst beschrijven? Dit samen geeft je veel inzicht in hoe je jouw strategieplan (in punt 2) nog verder kunt aanscherpen. Maar ook welke punten voor marketing belangrijk zijn te noemen.

 

4. Doelgroep(en)

Beschrijf zo gedetailleerd mogelijk de eigenschappen van jouw doelgroep. Wie koopt jouw product of service? Wees zo specifiek mogelijk en maak een volledige beschrijving van ieder product/service dat je aanbiedt. Wanneer je meerdere diensten of producten verkoopt heb je naar alle waarschijnlijkheid ook meerdere doelgroepen. Zorg dat je de eigenschappen en behoeften van iedere doelgroep, voor iedere product/dienst-categorie, zo goed mogelijk uitwerkt met bijvoorbeeld:

  • Zakelijke klant (bedrijfsomvang, sector, branche, etc.)
  • Particuliere klant (behoefte, interesse, inkomen, leeftijd, sekse, etc.)
  • Gebied, regio en type winkel (waar verkoop je)
  • Etc.

 

5. Hoe ziet de markt eruit?

Ieder bedrijf participeert in een markt waar soortgelijke bedrijven als jij ook actief zijn. Ik noem dit ook wel eens de vijver waar jij en je concurrent in vissen. Ken je concurrenten, ken hun kwaliteiten. Maar zoek ook andere aspecten uit die invloed op het klimaat in jouw vijver kunnen hebben. Hoe beter jij jouw markt kent, bekend bent met de risico’s, grillenen kansen, des te beter kun je daar met jouw strategieplan (punt 2) en je marketing (hierna volgende punten) op anticiperen. Hieronder een overzicht van de punten om verder uit te diepen om jouw markt (of vijver) goed te kennen:

  • Concurrentie
  • Economisch (prijzen, waarden, hoog/laagseizoenen, etc)
  • Trends of actualiteiten
  • Geografische gegevens
  • Wet- en regelgeving

 

Stap voor stap. Rome is ook niet in één dag gebouwd.

Hopelijk heb ik je niet overweldigd (en dus ook ontmoedigd) met deze eerste stappen? Het fundament vraagt altijd meer tijd. En geloof me, hoe beter je het fundament legt, hoe gerichter en effectiever je later jouw marketing kunt doen. Je hebt een fantastische basis liggen waar je goed op verder kunt bouwen. Het zal je veel geld besparen op langere termijn. Je gaat namelijk geen geld steken in marketingacties die niet of onvoldoende bijdragen aan de missie en doelstellingen van jouw mkb-bedrijf.

Dus… voer bovengenoemde acties stap voor stap uit. De volgorde van deze vijf zijn niet ‘hard’. Ze zijn sterk met elkaar verbonden. Maar zorg wel dat je ze alle vijf uitwerkt. Neem je tijd. Je kunt het beter goed doen dan met een half fundament verder gaan. Want Rome is ook niet in één dag gebouwd. Zullen we starten?

 

info@creatiemaaktalles.com | 06-52447951