Marketing heeft alles te maken met vissen

Elke MKB ondernemer is zich er van bewust dat marketing noodzakelijk is. Dat begint al met de ontwikkeling van je logo, huisstijl, website en andere basis uitingen die je nodig hebt om je bedrijf bekend te maken bij het grote publiek. Maar wat heeft marketing nu met vissen te maken? Ik leg je graag uit hoe de ‘wet van marketing’ (of lees de ‘wet van de aantrekkingskracht’) werkt, net zoals bij vissen.

Hoe meer hengels er uithangen…

Ik ben persoonlijk niet echt een visser, ik heb er maar niets mee met dat stilzitten en wachten op vangst. Maar als marketeer doe ik eigenlijk niets anders! De metafoor werkt goed om ondernemers uit te leggen hoe MKB marketing nu in feite werkt. Het is heel simpel: wanneer je in een vijver gaat vissen en je hangt één hengel uit, dan heb je een relatief kleine kans op vangst. Wanneer je meer hengels in diezelfde vijver uitgooit, dan heb je (logischer wijs) meer kans om goed beet te krijgen. Met marketing werkt het precies zo. Zie de vijver als de markt en de vissen als je doelgroep (dat zijn de klanten die je graag wilt vangen). De hengel die je uitgooit in de markt is één van jouw communicatie uitingen, bijvoorbeeld jouw bedrijfswebsite, een folder of een beurs waar je aan deelneemt. Door jouw communicatie uiting zo interessant mogelijk op te zetten (het aas aan de hengel) trek je jouw doelgroep naar jouw bedrijf. Wanneer je meerdere hengels uitgooit in diezelfde markt, dan heb je als vanzelfsprekend meer kans op vangst. Het is de wet van aantallen.

Wat ik echter vaak meemaak, is dat er juist op die hoeveelheid hengels (uitingen) wordt bezuinigd, omdat ze niet direct iets opleveren. Denk je! Alle hengels dragen bij aan nieuwe opdrachten (=vangst) die je binnenhaalt. Maar wat doe je met hengels die niets lijken op te leveren dan?

Hengel op de juist plaats in de vijver

Wanneer je jouw hengels uitgooit in een gedeelte van de vijver waar bijna geen vis zwemt, dan zal je inderdaad bedroevende resultaten krijgen. Plaats ook maar eens een hengel aan de andere kant van de vijver. Eens kijken of dat meer oplevert. En… beet!

Wanneer je betere locaties in de vijver vindt, verplaats je logischer wijs ook je andere hengels daar naar toe. Het werkt precies zo met MKB marketing. Ga hengelen in de markt op plaatsen waarvan je weet dat jouw doelgroep aanwezig is. Daar heb je meer kans. Je gaat met jouw bouwbedrijf toch ook niet op een vakantiebeurs staan met een stand? Zet die hengel dus uit op de juiste plaats en geef hem maar eens een tijdje de kans (vissers kunnen soms urenlang naar een dobber gaan zitten turen, dus geef niet op!). Tel je score, evalueer en vergelijk de resultaten van jouw acties.

Maar het kan ook zo zijn dat je het verkeerde aas gebruikt, of dat je met de verkeerde hengel aan het vissen bent. Want een grote vis kun je niet aan een te zwak lijntje binnenhalen. Oftewel, welk type uitingen zet je in en wat communiceer je in jouw uitingen? Spreken ze jouw doelgroep wel aan? En heb je de juiste bemanning of gereedschap aan boord om de vis binnen te halen? Marketing voeren zonder een goede opvolging en sales gesprekken, gaat beduidend minder opleveren.

Marketing is een spel, een leuk spel. Als MKB bedrijf is het jouw doel om de hengels op de juiste plaats in de markt te werpen, de doelgroep met het juiste aas aan te spreken en dat je het juiste equipment hebt om die nieuwe klant binnen te hengelen.

Ik hoop dat ik je met deze metafoor eens op een andere manier naar marketing heb laten kijken. Met Creatie Maakt Alles helpen we bedrijven om hun marketing slim in te zetten. Wij zijn er dagelijks mee bezig om met zo min mogelijk budget en zo groot mogelijk effect in de markt te realiseren. Want wanneer je slim omgaat met je budget, kun je als vanzelf meer hengels uitgooien. Wil je weten hoe Creatie Maakt Alles quick wins voor jouw marketing kan realiseren? Laten we dan een kop koffie drinken.