Hoe je met de beeldkeuze jouw uiting kan maken of breken…(2/2)

Hoe je met de beeldkeuze jouw uiting kan maken of breken…(2/2)

Hoe je met de beeldkeuze jouw uiting kan maken of breken…(2/2)

Zoals in de vorige blog besproken houd je enerzijds rekening met de basis richtlijnen van je huisstijl. Anderzijds dient het beeld dat je selecteert de tekst of je verhaal te versterken. Denk hierbij aan de foto bij je post updates, of de beelden ter ondersteuning van je verhaal in de bedrijfsbrochure.

Beeld ter versterking van de tekst en de boodschap die je communiceert

Vandaag de dag worden we overspoeld met communicatie en prikkels. We zijn meer beeld georiënteerd dan tekst. Dat betekent dat de foto’s, video’s of illustraties die je bij de tekst plaatst eigenlijk de kijker dienen over te halen om het verhaal te gaan lezen. Het is dus van mega groot belang dat het beeld een vertaalslag is van de boodschap. Dit kun je op verschillende manieren doen, maar dient wel altijd in lijn te blijven met de richtlijnen van de huisstijl. Dus de beeldkeuze bij een post update maak je altijd op basis van deze aspecten. En kijk er ajb niet te lichtvoetig naar… want het is écht de stijl die je neerzet die mensen gaan herkennen. Laten we er voor zorgen dat het effect is dat én je huisstijl wordt herkend én de boodschap wordt weerspiegelt, dusdanig dat iemand geïnteresseerd raakt om verder te kijken of te gaan lezen. Enkele voorbeelden hoe je een goede beeldkeuze maakt voor, bijvoorbeeld, je post updates.

  • Zorg dat het beeld nieuwsgierig maakt. Dit kun je doen door een gek beeld te gebruiken, of door een element in de foto met beeldbewerking aan te passen. Maar dit kan zijn dat je iets niet helemaal onthult.

  • Als je mensen portretteert op social media, zorg dan voor een aansprekende foto van die persoon. Denk hierbij aan de houding, de achtergrond, de belichting. Een portretfoto met een rommelige achtergrond zet geen professioneel beeld neer. Investeer in de foto’s die je op de werkvloer maakt. Voor verschillende van onze klanten begeleiden we intern een aantal mensen bij het maken van goede foto’s. Zo breng je fotografie naar een next level 😉

  • Wanneer je jouw product wilt laten zien, zorg dan dat het tip-top gepresenteerd wordt. Geen rommelige achtergrond en slechte belichting. Zorg dat jouw producten altijd op dezelfde wijze en professioneel gepresenteerd worden. Investeer bijvoorbeeld een keer goed in het maken van goede productfoto’s.

 

  • Als je een inkijkje geeft in jouw bedrijf, dan wil je dat de foto authentiek is (en niet te veel geposeerd en gemaakt) maar nog steeds professioneel. Dat kun je realiseren door iemand in het bedrijf aan te stellen om de fotografie uit te voeren (of periodiek een fotograaf in te zetten) die goed geïnstrueerd is hoe je goede foto’s en/of video’s maakt. Tips voor het maken van foto’s:
    1. Maakt de foto vanuit een geknielde houding, het geeft een ander perspectief.
    2. Let áltijd op de achtergrond. Geen rommel. Geen lamellen voor het raam. Etc.
  • Maak geen foto met tegenlicht (dat betekent dat de zon in je camera schittert). Maak een foto in een setting waarbij het licht egaal is. TL-verlichting is ook niet ideaal. Daglicht is je beste vriend 😉
  • Zorg dat je voldoende ruimte houdt om het ‘hoofdonderwerp’. Zo kun je later de foto nog bijsnijden naar een perfect formaat.

Wanneer je meer fotografie tips wilt, om iemand binnen jouw MKB-bedrijf de rol van fotograaf te geven, stuur dan even een e-mail. Wij hebben een fotografie-tiplijst opgesteld die we graag met je delen.

Ik hoop niet dat de moed nu in je schoenen is gezakt en dat ik het onderwerp ‘beeldkeuze’ heel ingewikkeld heb gemaakt. Het belangrijkste doel van deze blog is om je er bewust van te maken hoe belangrijk beeld in al je communicatie is. Ik maak helaas nog te vaak mee dat we slecht beeldmateriaal krijgen aangeleverd en ‘het er maar mee moeten doen’. Het is investering waard. Geloof me. Enerzijds omdat je trotser wordt op de presentatie van je eigen MKB-bedrijf. Maar ook omdat je een beeldbank opbouwt voor jouw bedrijf waar je héél veel plezier van zult hebben. Als je dit goed neerzet zul je zien dat de mensen binnen jouw bedrijf ook in deze kwaliteitslijn gaan denken. En dan hebben we iedereen ‘on the same page’.

Wil jij eens sparren over jouw beeldstrategie of wil je tips ontvangen voor de collega binnen je MKB-bedrijf die de fotografie doet? Mail info@creatiemaaktalles.com of bel 06-52447951 even. Wij helpen graag!