Hoe je een uiting communiceert die arriveert

Hoe je een uiting communiceert die arriveert

Hoe je een uiting communiceert die arriveert

Wat een leuk vak hebben we toch. We zijn altijd bezig met het creëren van een passende boodschap, de juiste communicatie en het best passende beeld of design daarbij. Al deze elementen tezamen hebben één doel: Dat het begrepen wordt door de doelgroep en dat de communicatie dus op de juiste wijze arriveert. Dit klinkt logisch… maar ik wil je de kost niet geven voor alle communicatie die niet juist en volledig bij de doelgroep aankomt. Daarom heb ik hieronder een paar tips op een rijtje gezet die je helpen je uiting scherp en sprekend te maken. Doe er je voordeel mee!

1. Wees duidelijk over het doel

Hier begint het mee. Laat duidelijk blijken in je uiting wat je wilt dat de lezer gaat doen. Moet hij kopen, downloaden, solliciteren, inschrijven of geïnformeerd worden? Hoe duidelijker jij het doel van je uiting maakt, hoe makkelijker het is voor de lezer om tot actie over te gaan.

2. Wie wil je ermee bereiken?

Laat je uiting aansluiten op het publiek dat je wilt bereiken. Als je een jonge doelgroep hebt, benader je je doelgroep anders dan een zakelijke doelgroep. Ken je doelgroep, weet wat hen interesseert en sluit je uiting daar op aan. Zowel in beeld als in tekst. Denk dus aan schrijfstijl maar ook zeker aan het kleurgebruik of de stijl die je uitdraagt.  

3. Gebruik de juiste terminologie/ woorden

Vermijd moeilijke termen als dit niet nodig is. Mensen haken af wanneer je onnodig met moeilijke termen strooit en nemen de informatie van jouw uiting niet goed op. Zoals bijvoorbeeld een reclame over dagcrème waarin 3 moeilijke ingrediënten worden gecommuniceerd om zo indruk op mij te maken. Maar aan het einde van de reclame heb ik geen idee waar ze het over hebben en haak ik direct af. Wanneer mag dit dan wel? In vakbladen, inhoudelijke blogs en artikelen is het juist gewenst dat er in bepaalde (vak)terminologie gecommuniceerd wordt.

4. Draag twee petten:          

Als je uitingen creëert, draag dan altijd twee petten. De ene pet is die vanuit jouw MKB bedrijf, Stel jezelf hierbij de vraag of je communicatie past bij het imago van het bedrijf. De andere pet is die van de ontvanger (de doelgroep). Hierbij vraag je jezelf af of dat wat je gaat communiceren past bij de behoefte en vraag van de doelgroep. 

5. Niet te veel… écht niet doen        

Een veel voorkomend probleem…: waarbij een advertentie van 3×6 cm volledig volgeschreven wordt met het complete bedrijfsverhaal. Niet doen. Wees compact. , concreet en altijd tot he point. Mensen willen zeker wel lezen, maar alleen dat wat er voor hen toe doet. Het beste advies dat ik ooit vanuit mijn studie (als grafisch vormgever) heb ontvangen: als het niets toevoegt, laat het dan weg. Dat geldt voor zowel tekst als beeld en vormgeving.

6. Pas het toe op de toepassing

Een advertentie op een LED-scherm aan de A2 heeft een hele andere communicatievorm dan een column in het AD. Het LED-scherm dient in een fractie van een seconde te communiceren, aan te spreken en te interesseren. Een column dient juist te boeien en binden, uitnodigen om verder te lezen. Denk dus goed na over waar de communicatie vertoond wordt en pas daar de gehele inhoud en uitstraling op aan.

Mocht je denken dat deze 6 punten voornamelijk voor het ontwikkelen van teksten geldt, dan heb je het mis. Beeld en vormgeving hebben een net zo grote impact. Het zijn alle ingrediënten samen die de communicatie doen arriveren. Mijn advies is: laat het aan een professional over, maar begrijp wat belangrijk is en check wel altijd vanuit deze punten.