Het spel van reiken en terugtrekken binnen online marketing

Het spel van reiken en terugtrekken binnen online marketing

Het spel van reiken en terugtrekken binnen online marketing

Deze blog is niet gebaseerd op een hele marketingonderbouwing, maar meer op een persoonlijk inzicht dat ik afgelopen week kreeg. Het thema is reiken en terugtrekken. Waarbij ik met reiken bedoel, dat je je naar iets toe beweegt. En ik met terugtrekken bedoel, dat je je ergens vandaan beweegt. Het is een magische combinatie die, wanneer je ze samen gebruikt, een geweldig effect opleveren. Ik hoor je denken, wat heeft dit nu met marketing te maken? Nou.. alles. En dat leg ik je natuurlijk graag uit 😉

Stap 1: Reik naar je doelgroep, klant, medewerker, publiek

Om de persoon of personen te bereiken die je wilt aanspreken dien je als allereerste stap naar hen te reiken. Dit kun je op vele manieren doen. Denk aan; bellen, mailen, (be)reiken met een advertentie, flyer, poster, video, event, etc. Dit zijn allemaal vormen waarin je reikt naar de persoon waarmee jij in contact komt. Waarschijnlijk doe je dit al dagelijks binnen (en buiten) jouw MKB-bedrijf.

Stap 2: Trek je van de persoon of groep terug

Terugtrekken? Ja, terugtrekken. Maar dat moet ik natuurlijk wel enigszins toelichten. Er zijn namelijk meerdere vormen van terugtrekken. Ik zal je een paar voorbeelden geven, waarbij mijn uitgangspunt in dit geval is dat je met marketing bezig bent:

    • Houdt iets over voor de verbeelding en geef niet alles prijs. Dit kan verlangen opwekken om iets ‘te hebben’, of een vorm van mysterie wat je verlangt op te lossen.
      – Geef 1 tip en niet alle 10
      – Laat een product voor enkele seconde zien als sneakpeak
    • Vertel niet alles in je communicatie uiting, maar maak de ontvanger nieuwsgierig om er meer van te willen weten. Vertel maar voor bijvoorbeeld 50% hoe je tot jouw topresultaten komt. De overige 50% is het geheim van de smid.
    • Wees niet te gretig met het ‘willen hebben van de opdracht of klant’. Wanneer jij in je salestraject durft terug te trekken, voelt dit voor de ander als niet beklemmend aan. Bijvoorbeeld dat je niet onder elke voorwaarde de opdracht uitvoert.

Het onderdeel van terugtrekken wordt vaak vergeten. We willen namelijk alles in onze brochure of nieuwsbrief vertellen. En wat denk je van je kennismakingsgesprek of bedrijfspresentatie. Trek tijdig terug zodat er een beetje magie vrijkomt bij de ander, waardoor zijn of haar nieuwsgierigheid wordt gewekt.

Stap 3: De juiste balans tussen die twee

Zoals je tussen de regels door al leest is het de kunst om het spel van reiken en terugtrekken te beheersen. Wanneer reik je en wanneer trek je terug? En hoeveel reik je en hoe snel trek je je terug? Wat ik je in deze blog vooral mee wil geven is om het vanuit dit viewpoint te bekijken. Vertel een kind dat hij de appel niet mag hebben en de appel wordt interessant. Of het meisje dat ‘hard to get’ speelt, wordt ineens heel interessant voor de jongen.

Spring niet boven op je doelgroep. Communiceer niet te veel en laat wat vragen bij de persoon achter die hij beantwoord wil krijgen. Als je dit in de juiste balans brengt dan heb je het spel van reiken en terugtrekken begrepen. Enjoy!