Help, ik ga een tekst schrijven…

Help, ik ga een tekst schrijven…

Top view on female elegant hands on a computer keyboard. Businesswoman in the office.

Help, ik ga een tekst schrijven…

Het schrijven van een tekst, dat kan in de praktijk flink wat hersenen doen kraken. Waar begin je? Hoe zorg je dat er een helder verhaal op papier staat wat mijn boodschap overbrengt, dat de doelgroep aanspreekt en past bij datgene wat ik als bedrijf wil uitstralen?

Om je een eindje op weg te helpen deel ik 11 tips die jouw tekst meer structuur geven en beter leesbaar maken. Wil jij jouw verhaal zo helder mogelijk overbrengen? Zorg dan dat je de tekst zo eenvoudig en overzichtelijk mogelijk houdt, daarmee verlaag je het afhaakpercentage. Het is uiteraard wél belangrijk om jouw argumenten duidelijk over te brengen en een schrijfwijze aan te houden die de doelgroep aanspreekt.

 

Voordat je begint…

 1. Bepaal het doel van de tekst
  Wat wil je met de tekst bereiken? Zorg dat je helder voor ogen hebt welk punt je wil maken en met welke argumenten je dit kunt onderbouwen. Is er bijvoorbeeld een probleem dat leeft onder jouw doelgroep? En los je met jouw product of dienst dit probleem (gedeeltelijk) op? Zorg dat je dit helder uitkristalliseert en duidelijk in de tekst verwerkt.
 2. Via welk kanaal ga je de tekst verspreiden?
  Een social media post heeft vaak een ander karakter dan een uitgebreide blog. Breng voor jezelf in kaart welke kanalen voor jouw doelgroep interessant zijn. In dit artikel staan wij wat uitgebreider stil bij langere teksten zoals een blog of artikel dat op je website geplaatst wordt.
 3. Ken je doelgroep
  Wie is je doelgroep en wat zijn de belangrijkste punten waar de doelgroep, in relatie tot je product of dienst, vatbaar voor is? Zorg dat je helder hebt wat jouw product of dienst de doelgroep oplevert. Met de aanschaf van een auto heeft iemand niet alleen een voertuig dat ze van A naar B brengt, ze hebben een auto waardoor ze bijvoorbeeld niet meer de fiets hoeven te pakken en daardoor dus tijd winnen. Deze belangrijke punten zijn de triggers die je in de tekst kunt verwerken om jouw doelgroep meer aan te spreken en wellicht eerder te overtuigen.
 4. Houd helder in ogen waar jij als bedrijf of merk zelf voor staat
  Zodra je een tekst gaat schrijven is het van belang dat deze past in de visie, cultuur en strategie van het bedrijf. Vaak heeft een bedrijf bepaalde kernwaarden en identiteit. Zorg ervoor dat je tekst matcht met deze waarden en ook consistent is met andere berichtgevingen.
 5. Zorg voor een consistente en aansprekende schrijfwijze
  Pas je schrijfwijze aan op jouw doelgroep. Zorg dat je hun taal spreekt zodat jouw boodschap ook aankomt. Een huismoeder spreek je namelijk anders aan dan een accountant 😉 Let er daarnaast ook op dat de tekst aansluit bij eerder uitgewerkte content, zodat er sprake is van consistentie.

Tijdens het schrijven…

 1. Beeld je tijdens het schrijven in wat voor de lezer belangrijk is, en schrijf de tekst op een dusdanige manier, zodat je inspeelt op datgene dat zij belangrijk vinden.
 2. Kom in de inleiding to the point. Zorg dat de lezers direct weten waar de tekst over gaat: wat is de aanleiding en wat is de oplossing? Het is van belang dat iemand in de inleiding al direct geboeid wordt, anders leest diegene niet door.
 3. Zorg dat de tekst een duidelijke structuur heeft. Na de inleiding heb je in de daaropvolgende alinea’s de ruimte om de diepte in te gaan. Deel telkens één argument of voordeel per alinea. Door het overzichtelijk te houden voorkom je verwarring.
 4. Gebruik tussenkopjes bij de alinea’s. Dit maakt de tekst beter leesbaar en zorgt ervoor dat lezers een tekst makkelijk kunnen scannen.
 5. Houd in de tekst een actieve schrijfwijze aan. Voorkom hulpwerkwoorden in zinnen. In plaats van ‘zouden kunnen vinden’ schrijf je ‘vinden’.
 6. Wissel lange zinnen af met korte zinnen. Dit zorgt ervoor dat een tekst een duidelijke flow heeft en beter leesbaar is. Te lange zinnen maakt de leesbaarheid van een tekst vaak ingewikkeld.

 

Met deze 11 tips weet je nu hoe jij je voorbereidt op het schrijven van een tekst en daarna een goed leesbare tekst kunt schrijven. Daarnaast is het ook een kwestie van doen: schrijven, schrijven, schrappen en schrijven..

Succes met het uitwerken van jouw volgende tekst en onthoudt: voor meer tips of een goede sparringpartner, neem dan even contact op met Creatie Maakt Alles 😉