Een onlinecampagne met een groter doel

Een onlinecampagne met een groter doel

Een onlinecampagne met een groter doel

Stichting Choices Support Center zette, in dezelfde week als de European Testing Week die van 22 tot en met 29 november 2019 plaatsvond, een nationale test- en behandelingscampagne op. Deze campagne had als doel extra aandacht te vestigen op veilige anonieme manieren om getest te worden op HIV, hepatitis C (HCV) en soa’s. Wij hebben deze campagne grafisch vormgegeven en stevig online weggezet via een landingspagina, nieuwsbrievenreeks en meerdere onlineadvertenties.

Bewustwording creëren rondom soa en hiv-thuistesten

Binnen Nederland besteedt Choices aandacht aan zorgbehoeften van mensen die problemen hebben met verslaving en die zich zorgen maken over hun seksuele gezondheid. Uit het 2018 Mannen & Seksualiteit Rapport Survey  (Soa Aids Nederland 2018) bleek dat het testpercentage onder jonge MSM (mannen die seks hebben met mannen), en dan in het bijzonder onder MSM met een migratieachtergrond, landelijk gezien het laagst is. Dit is volgens Choices onnodig. Er bestaan namelijk tegenwoordig makkelijke, effectieve, snelle maar vooral ook minder stressvolle testmethodes. Zo biedt Choices een nieuwe thuistest aan waarbij je een bloedmonster (verkregen door een vingerprik) naar het laboratorium stuurt en binnen een week de uitslag thuisgestuurd krijgt.

Informeren en stimuleren

Met deze campagne wilde Choices de doelgroep informeren over veilige en effectieve opties om thuis zichzelf anoniem te testen op soa’s, hiv en hepatitis, zonder op een afspraak te hoeven wachten. Om een zo’n groot mogelijk (online) bereik te generen schakelde Choices de hulp van Creatie Maakt Alles in.

Om mensen te stimuleren iets te doen, in dit geval zichzelf thuis te testen, is het van belang dat zij de noodzaak, het belang en het gemak van het thuistesten inzien. Het tot hun beschikking hebben van de juiste informatie hierover is hierin van cruciaal belang. Daarom hebben we ervoor gekozen om een reeks van 6 digitale mailingen geautomatiseerd uit te sturen. In iedere mailing werd een ander onderwerp rondom deze gevoelige onderwerpen uitgebreid belicht. Geïnteresseerden konden zich via de speciaal ontwerpen landingspagina www.choices4testen.nl inschrijven voor deze reeks. Om specifiek de MSM doelgroep te bereiken werd er geadverteerd via bannering op Grindr en advertenties op Google, Facebook en Instagram.

Het onderwerp leeft!

Met ruim 7.700 mensen die de landingspagina hadden bezocht en honderden inschrijvingen op de nieuwsbrief was de campagne een groot succes. Deze aantallen bewijzen dat het onderwerp leeft en dat er een grote behoefte aan informatie is over dit onderwerp. Vanuit Creatie Maakt Alles zijn wij dan ook trots dat we op deze manier hebben mogen bijdragen aan een bewustwordingscampagne die er echt toe doet.

Choices is een ANBI-organisatie. Elke donatie die hun werk kan ondersteunen is welkom. Stuur een e-mail naar jason@choicescenter.nl voor meer informatie.