Bewegend beeld brengt beweging

Bewegend beeld brengt beweging

Er is al veel over gezegd en het wordt al jaren geadviseerd. Ik heb ’t over de inzet van video en bewegende beelden als communicatiemiddel. Zoals je weet licht ik onderwerpen graag vanuit meerdere invalshoeken toe. Laten we dat ook met dit onderwerp doen, dan kun je voor jouw MKB-bedrijf inschatten of en op welke wijze bewegende content interessant is. En geeft het je een extra motivatie om de kansen van bewegend beeld te benutten.

 

Diverse vormen van bewegend beeld op een rijtje

Ik merk al bij het schrijven van de introductie van deze blog dat ik zelf twijfel of ik nu de term video, animatie, bewegend beeld moet gebruiken. Laten we daarom de verschillende varianten van bewegend beeld op een rijtje zetten:

  • Video of film

    Dit is bewegend beeld gebaseerd op het echte leven. Ofwel vastgelegd materiaal over onderwerpen die in het werkelijke leven plaatsvinden. Denk hierbij aan:

    • Bedrijfsvideo
    • Productvideo
    • Instructievideo
    • On the job video
    • Recruitment of interview video
    • Etc.
  • Animatie

    Dit is bewegend beeld gebaseerd op grafische elementen. Een animatie is een volledig digitaal gecreëerde uiting waarin vaak met tekenstijlen, karikaturen, icoontjes, huisstijl elementen wordt gewerkt. Bij de ontwikkeling van een animatie heb je geen camera nodig, dit kan 100% met een computer en benodigde design programma’s gemaakt worden. Voorbeelden van animatie vormen:

    • Instructie of tutorial animatie
    • Product animatie
    • Proces animatie
    • Presentatie of lancering van bedrijf of product
    • Verhalende / storytelling animatie (vaak met infographics)
    • Etc.
  • Video + animatie

    Bovenstaande twee vormen van bewegende beelden worden vaak gecombineerd. In ontwikkelde video zie je vaak grafische elementen toegevoegd. Daarmee wordt de verbeelding van de video versterkt door de grafische onderdelen. Het versterkt de boodschap en de kracht van de video.

  • Gif

    Dit is een super korte bewegende video (evt voorzien van grafische elementen of tekst) die zich continu blijft herhalen. Een gifje duurt vaak maak enkele seconden. Het is ‘snelle content’ die vaak een fun factor bevat. Gifs worden over het algemeen via de telefoon gemaakt en vervolgens gepubliceerd.

  • Augmented of Virtual Reality

    Dit is bewegend beeld gecombineerd met een digitale technieken die bijvoorbeeld de werkelijke wereld van buiten digitaal nabootst. Bijvoorbeeld: wanneer je een VR-bril opzet stap je in een andere wereld. De bewegingen die je met jouw lichaam maakt hebben invloed op wat je ziet. Zo ook kun je in zo’n virtuele omgeving rondlopen en kom je op plaatsen of bij situaties uit die de maker van deze content graag aan je wil laten zien. Virtual reality is veelal een combinatie van video en grafische elementen, maar kan ook volledig grafisch van opzet zijn. De inzet ervan is breed, denk aan:

    • Promoties
    • Instructies
    • Presentaties
    • Informerend en verhalen (storytelling)

 

Waar publiceer je bewegende beelden

Nu we een volledig beeld hebben van de type bewegende content die we gemaakt kunnen worden wil ik je graag meenemen in het volgende viewpoint: namelijk waar pas je deze bewegende content toe. Mijn uiteenzetting hieronder zal zeker niet alle mogelijkheden en vormen tonen. Maar het geeft je zeker wel een idee over hoe breed en effectief de inzet van video kan zijn op de plaatsen waar je het publiceert.

  • Website

    Niet te missen en niet te vergeten is je website dé perfecte publicatie tool voor bewegend beeld. Hierbij enkele voorbeelden wat we veelal aan bewegend beeld op website gepubliceerd zien:

    • Headings, ofwel het bovenste beeldkader van de website. Deze wordt vaak met bewegend beeld gevuld om zo de website meer levendigheid te geven én de bezoeker direct een beeld van het bedrijf of product te geven. Zoals een rondleiding door het kantoorgebouw, shots van projecten waar het bedrijf voor werkt, mensen ‘on the job’ of een hele gave 360 graden presentatie van een product.
    • De bedrijfsvideo wordt meestal op de homepage en/of op de ‘Over ons-pagina’ gepubliceerd en draagt bij aan het geven van een goed beeld van een bedrijf. Echte beelden, de mensen achter het bedrijf. Het presenteert een bedrijf optimaal.
    • Instructievideo’s of Productpresentaties zien we vaak op de meer inhoudelijke pagina’s van een product of dienst. Wanneer een bezoeker dieper in de materie gaat dan is het ideaal om hem met video/animatie goed en volledig te informeren.
    • Op de vacature of ‘Werken bij-pagina’ binnen de website tref je vaak interviews met collega’s. Het geeft de werkzoekende een goed beeld van de mensen binnen je bedrijf, de sfeer en het persoonlijke karakter. Dit motiveert mensen om te solliciteren.
  • Social media

    Dit is natuurlijk een open deur, dat video content ideaal is om te publiceren via social media kanalen. Maar toch wil ik het graag even benadrukken en ook hierin wil je graag meenemen in de vormen van content én publiceren. Vandaag de dag zijn álle social media kanalen ingericht op het publiceren van bewegend beeld. En het is inmiddels algemeen bekend dat bewegend beeld binnen veel platformen voorrang krijgt in generen van bereik. Hierbij een overzicht:

    • Instagram en Facebook posts, stories of reels.
      Dit zijn 3 verschillende manier om een bericht te publiceren.

      • Posts: een video of bewegende content geüpload als een post bericht, met een introductie tekst van jou erbij. De lengte van de video maakt niet uit. Posts hebben veelal nieuwswaarde, geven een update, informeren over een onderwerp in lijn met jouw MKB-bedrijf.
      • Stories: vaak een serie van foto’s met grafische elementen die na elkaar getoond worden, of een video van maximaal 15 seconden. Stories worden 24 uur getoond en verdwijnen daarna. Dat betekent dat het een super actuele publicatie is. Dit is dé manier om mensen een inkijkje in je (bedrijfs-)leven te geven, je nieuwste producten te tonen, een tip van de werkvloer, een verjaardag van een collega te vieren, etc.
      • Reels: dit zijn vermakelijke, meeslepende korte video’s waarin je op creatieve wijze je merkverhaal kunt vertellen en je doelgroep voorlicht. De content die je maakt met een reel kunnen door andere gebruikers opgepikt worden en weer verwerkt worden in hun eigen updates of reels. Reels worden meer gebruikt om gedeeld en hergebruikt te worden, waarbij je andere content veelal van jezelf is en blijft.
      • Advertenties: wanneer je video inzet vide advertenties dan is het doel om een aansprekend ‘commercial’ te maken waar de doelgroep lang genoeg naar blijft kijken. Idealiter prikkelt het de kijker om meer van je bedrijf, dienst of product te weten te komen. Mensen die langer dan een 10 seconden hebben gekeken kunnen in een opvolgende (remarketing) advertentie opnieuw met jouw merk of bedrijf in aanraking komen.
    • LinkedIn
      LinkedIn is erg vergelijkbaar met Facebook. Via alle publicatie kanalen (je persoonlijke profiel, bedrijfsprofiel, blogposts etc) is het mogelijk om video content toe te voegen en je verhaal te ondersteunen met bewegend beeld.
    • YouTube
      Hét videokanaal waar jouw video content natuurlijk ten alle tijden gepubliceerd dient te worden. Middels een eigen kanaal kun je al je video’s en animaties publiceren. Denk hierbij aan content zoals bedrijfsvideo, instructievideo’s, documentaire video’s, film of promo/intro’s ervan, etc.
    • TikTok
      Dit is een social media kanaal dat volledig en alleen is ingericht op bewegend beeld. Het is vooral populair bij de jongere doelgroep, maar krijgt steeds meer aandacht ook voor bedrijven om hun merk, product of dienst te promoten. Het creëren van TikTok video’s wordt vaak rechtstreeks via de app van TikTok gedaan. TikTok toont video’s aan gebruikers op basis van interesse welke het algoritme razendsnel herkend. Met de juiste content kun je dus gemakkelijk een hele grote doelgroep bereiken.
    • Bedrijfsgebouw
      Laten we zeker het bedrijfsgebouw of belangrijke fysieke locaties waar de doelgroep van bedrijven komen niet vergeten. Zo is het ideaal om in een foyer of entree van een gebouw direct een aansprekende bedrijfsvideo of om updates of projectcases te tonen bijvoorbeeld. De bezoeker van jouw gebouw of op de specifieke locatie zal tijdens het wachten altijd aangetrokken wordt tot bewegend beeld.
    • Beurzen
      Tijdens beurzen of andere fysieke ontmoetingsmomenten is het ideaal om een videopresentatie te tonen van jouw bedrijf, product of service. Zo zie je direct wanneer een bezoeker of passant zijn interesse wordt gewekt en je daar op in kunt haken bijvoorbeeld.
    • De voorbeelden zijn eindeloos. Denk bijvoorbeeld ook aan narrowcasting advertentie mogelijkheden op schermen bij het openbaar vervoer, sportcentra, openbare ruimtes, langs snelwegen, tijdens sportwedstrijden, etc.

 

Wat levert bewegend beeld je op

Zoals je ziet is bewegend beeld multifunctioneel inzetbaar. Eén gemaakte video of animatie kan eenvoudig via vele kanalen of in verschillende omstandigheden worden gebruikt. En denk nu niet dat iemand het na 1x zien wel gezien heeft… Nee. Met álle marketing en communicatie uitingen ligt de truc in de kracht van de herhaling. Dus je kunt een video of animatie nooit te vaak delen. Iemand besluit zelf of hij ernaar kijkt.

Maar wat ik vooral ook wil benadrukken in dit verhaal is dat bewegende content vandaag de dag makkelijker en sneller de aandacht trekt dan tekst of alleen een foto. Bewegende beelden trekken direct de aandacht en nodigen uit om te blijven kijken. Daar waar je iemand bij een tekst moet triggeren met de beste titel of inleiding, om hem/haar over te halen verder te lezen. Wordt dit met bewegend beeld bijna automatisch gedaan. De scores van posts met ondersteunend bewegend beeld zijn over het algemeen beter. De kans op conversie (doorklikken om meer te weten te komen óf zelfs tot koop over te gaan) is groter.

Het is dus niet de vraag of bewegend beeld interessant is voor je marketing. Maar hoe en waar je het inzet om er het maximale uit te halen 😉

 

Moeilijk te maken?

Ter afsluiting nog even naar één van de grootste barrières. Er wordt vaak geroepen dat het maken van content ingewikkeld en tijdrovend is, laat staan om er een kostenplaatje aan te verbinden. Daar wil ik je graag een nieuwe kijk op geven, zodat je hier wellicht een nieuw idee over kunt vormen.

Het creëren van bewegende content is als het maken van een foto, maar dan houd je de knop van je smartphone wat langer ingedrukt. Is het zo simpel. Nou, afhankelijk van wat voor bewegende content je wilt maken natuurlijk. Maar ik wil het wel graag terugbrengen naar deze simpliciteit. Wanneer je een professionele bedrijfsvideo of animatie ontwikkelt, dan praat je over grotere investeringen. Maar ook over uitingen die voor langere tijd hun dienst moeten bewijzen. Wanneer we heet hebben over dagelijkse content voor social media, dan moet bewegende content snel gemaakt kunnen worden. Ik noem dit ‘snackable content’. Zorg dat iemand binnen jouw MKB-bedrijf, die handig is met de camera, wat training en begeleiding krijgt over het maken van goede videobeelden. En kijk eens wat daar dan uitkomt. Denk aan:

  • Tip video’s
  • Het vieren van een medewerker jubileum of verjaardag
  • Product proces video’s
  • On the job video’s, waar collega’s hun werk aan het uitvoeren zijn
  • Korte interviews

Denk je nu… ik ben geraakt. Ik wil de mogelijkheden van video voor mijn MKB-bedrijf onderzoeken en leven in blazen. Dan heb ik twee tips voor je:

  1. Meld je aan voor één van onze Content Creatie Dagen
    Wij organiseren in maart en april Content Creatie Dagen waarbij we op één dag bij meerdere bedrijven (3 in totaal) langsgaan om video content te komen maken zodat je direct een voorraad aan inspirerend beeldmateriaal hebt. Dit kunnen we kostentechnisch aantrekkelijk aanbieden omdat de productiekosten worden gedeeld.
    Lees hier voor meer info »
  2. Vraag een training aan voor een collega intern
    Laat één (of meer) van je collega’s intern trainen voor het maken van aansprekende video’s. Wij geven je de tips en de trucs waar je op moet letten. We adviseren ook over welke basisuitrusting handig is om in huis te hebben. Binnen enkele uurtjes heb je een video-creatie collega in je team opgeleid en kun je aan de slag.
    Mail voor een aanvraag »

 

info@creatiemaaktalles.com | 06-52447951