17 jaar ondernemen.
17 ondernemerslessen.

17 jaar ondernemen.
17 ondernemerslessen.

17 jaar ondernemen.
17 ondernemerslessen.

Zeventien jaar geleden, op de Dag van de Arbeid, stapte ik als broekie naar de Kamer van Koophandel om mijn bedrijf in te schrijven. Mijn ondernemerschap heeft diverse koersen gevaren. Zowel positief als minder positief. Maar één ding is voor mij zeker: het ondernemerschap is de beste keuze ooit. Het heeft me veel geleerd, veel mooie mensen gebracht, veel creatieve uitdaging gegeven en het heeft me gevormd in leiderschap. Het besef wat 17 jaar werken, ondernemen, bouwen en creëren brengt… is al een feestje op zich.

Ik deel je graag 17 van mijn lessen. Misschien herken je er een aantal?

1. Luister naar jezelf. Hoe verleidelijk het ook is om je omgeving je andere ideeën in te laten fluisteren. Die van jezelf klopt 😉

2. Werk aan jezelf. Ontwikkel jezelf binnen je vakgebied, blijf op de hoogte van ontwikkelingen en pas die kennis toe. Ontwikkel jezelf ook als persoon. Want een betere versie van jezelf levert per definitie een betere versie van je onderneming op.

3. Ik heb ’n idee! Sinds ik dit met regelmaat zeg… blijven de ideeën maar vloeien. Kun je nagaan wat er gebeurt als je tegen jezelf zegt dat je nooit ideeën hebt 😉

4. Een netwerk is goud waard. In 17 jaar tijd heb ik zo’n prachtige groep met mensen verzameld. Ik word soms gebeld door mensen die ik al 10 jaar niet gesproken heb. Dat laat zien hoe waardevol het is om een leven lang contacten te blijven leggen. Je weet maar nooit wanneer paden elkaar (weer) kruisen.

5. Dus…maak vrienden. Uit dat waardevolle netwerk zijn al veel vriendschappen voortgekomen. Dan kun je ook eens vertellen waar je mee zit, of de ander helpen wanneer het nodig is. 

6. Lever meer dan verwacht. Als kwaliteit hoog in je vaandel staat, dan is net dat beetje meer leveren wellicht de gewoonste zaak van de wereld. Precies dat is de kracht voor een lange termijn relatie.

7. Hard werken is niet slecht. Mijn vader zei vroeger altijd: ‘Er is nog nooit iemand doodgegaan aan hard werken’. Met hard werken zet je net dat stapje extra, krijg je meer gedaan. Enja.. dat geeft een super voldaan gevoel als je ’s avonds op de bank ploft.

8. Positiviteit voert altijd de boventoon. In positiviteit schuilt creativiteit, constructiviteit en toekomst. Het is de mindset waardoor ik me lekkerder in mijn vel voel… Je hoeft alleen maar te besluiten het te zijn en te doen.

9. Met een team kom je verder. Het feest van een gemotiveerd team maakt me meer trots dan mijn eigen opgeleverd werk. Die verrassing die iemand laat zien in zijn werk, of het zelfstandig binnenhalen van een opdracht bijvoorbeeld.

10. Luisteren, invoelen en vertalen. Dat is ons vak. Op die manier geef je identiteit aan een bedrijf of persoon. Identiteit is blijvend omdat je iets betekenisvols maakt. Ik noem het ook wel eens het geven van een ‘jas voor het leven’.

11. Een fout of vervelende ervaring hoeft niet opnieuw te gebeuren. Dus… is een vervelende ervaring uit het verleden niet de rem op ondernemen in de toekomst. Het is een les, maar géén stop!

12. Geloof áltijd dat er een oplossing bestaat. Vroeger toen ik in de tekenles een moeilijke opdracht kreeg legde ik de lat hoog voor mijzelf en dwong ik mijzelf tot een creatieve oplossing te komen. Simpelweg omdat ik geloofde dat die er was. Die overtuiging gebruik ik nog elke dag.

13. Werk naar een doel toe. Dat is de creatie van toekomst. Ondernemen is het spel om dat gestelde doel te bereiken en gedurende je weg daar naartoe barrières te overwinnen. Dat maakt een mens gelukkig » het overwinnen van barrières en problemen.

14. Delen is vermenigvuldigen. Wanneer je alles zelf blijft doen, dan word je de allerbeste in je vak. Maar het gat naar ‘overdragen naar een ander’ wordt steeds groter en dus moeilijker. Met organisatie, geduld en vertrouwen is werk over draagbaar, kan je onderneming groeien én kunnen anderen groeien.

15. Confronteer. Durf een fout toe te geven en te corrigeren. Ga in communicatie ook al voel je dat je het niet makkelijk vindt. Maar ontvang ook een compliment of zie wanneer je even hulp nodig hebt. Wanneer je alles onder ogen durft te komen kun je veranderen, verbeteren en keuzes maken.

16. Verkopen is leuk… wie had dat gedacht dat ik dit nog eens ooit zou zeggen. Het is écht leuk. Wanneer je verkopen ziet als iets van waarde toevoegen bij een ander is het één van de meest waardevolle dingen die je kunt doen. Je bent dan altijd bezig een ander te helpen groeien.

17. Denk groter dan je bent. Wanneer je wil groeien, reken dan niet met de omvang die je onderneming nu heeft maar met de omvang die je wil realiseren. Alles is mogelijk, maar kan pas ontstaan als je ernaar kijkt en het als een haalbaar doel neerzet.

Ik wens je veel ondernemersplezier en -succes toe!!