Zet de kraan juist wat verder open

Zet de kraan juist wat verder open

Afgelopen donderdag dronk ik een kop koffie met Ton. Het is inmiddels al enkele jaren geleden had ik de eer had om het logo en de huisstijl voor zijn bedrijf Rootonde te creëren. We hebben zeker anderhalf uur zitten kletsen, waarbij we allebei over onze ondernemersavonturen vertelden, toen Ton aan mij vroeg of ik het leuk zou vinden om een gastblog te schrijven. Yes. Dat wil ik zeker doen.

Allereerst stel ik me graag even aan je voor. Mijn naam is Hanneke Pepers, oprichter van Creatie Maakt Alles. Wij zijn de deeltijd marketingafdeling voor MKB bedrijven en we maken het voeren van marketing begrijpelijk en uitvoerbaar. Dit doen we in een collectief van ZZP’ers die zich committeren aan de werkwijze van ons bureau en de samenwerking met onze klanten. Deze nieuwe vorm van ondernemen brengt een bijzondere dynamiek met zich mee, waarbij de positieve vibe van het gezamenlijk realiseren van projecten de belangrijkste is.

In deze gastblog ga ik twee onderwerpen aanstippen. Het eerste onderwerp is ‘wat is marketing en waarom nu marketing en het tweede onderwerp is ‘hoe pas je marketing effectief toe binnen een MKB bedrijf’. Hierin wil ik graag het beeldmerk van Rootonde als uitgangspunt nemen, de mooie doorlopende 8 (het infinity teken), waarbij ik deze twee onderwerpen oneindig met elkaar verbind. Ik ben benieuwd of dit je een nieuwe of veranderde viewpoint op marketing geeft.

Punt 1: Wat is nu marketing?

Marketing. Het is een containerbegrip waar in mijn ervaring veel verwarring over bestaat. Ieder bedrijf heeft onvermijdelijk te maken met marketing, anders kun je je product of dienst namelijk niet aan de man brengen. Maar hoe lastig denk je dat het is om marketing te voeren, wanneer je er mogelijk niet het volledige begrip over hebt?

Marketing is het gehele proces van het bedenken, creëren en vervaardigen van een product of dienst totdat het bij een specifieke gebruiker in handen komt. Marketing begint dus al bij het bedenken van een product of dienst. Maar ook: ervoor zorgen dat het leverbaar is en dat de kwaliteit van levering in de juiste verhouding staat met de vergoeding die ervoor gegeven wordt. Marketing is dus niet alleen de promotie rondom een product of dienst. Nee… je moet eerst weten of er vraag naar het product of de dienst is. Vervolgens dien je het product zo te ontwikkelen dat de markt er geïnteresseerd in raakt. Uiteindelijk moet je het ook tijdig en goed kunnen leveren. Elke fase van dit proces heeft namelijk effect op de beleving van een bedrijf. Wanneer de levering slecht of te laat is, dan krijgt een bedrijf een slecht imago en wordt de interesse verlaagd. Wanneer het product of de dienst niet voorziet in een behoefte van de markt… dan wordt het mogelijk niet eens verkocht. Marketing is een onlosmakelijk onderdeel van ieder bedrijf. Het gaat dus niet alleen over het proces van ‘aan de man brengen’ het gaat over het A tot Z proces van ‘bedenken tot en met de levering en daarna’.

Dáárom doe je dus marketing: om de behoefte naar je product of dienst te laten groeien, want dat is uiteindelijk toch het doel van ieder bedrijf. Marketing wordt vaak als een kostenpost gezien. Terwijl het eigenlijk een investeringspost is. Nu weet ik uit ervaring dat dit voor MKB bedrijven een beetje groot kan overkomen. Daarom maken we bij Creatie Maakt Alles marketing behapbaar en ‘be-stap-baar’.

Punt 2: Effectieve marketing voor ieder MKB bedrijf

Dus: ieder bedrijf doet aan marketing. Soms zonder dat men er echt bewust van is. Een bedrijf heeft namelijk geen levensvatbaarheid als er geen marketing zou zijn gedaan 😉

Waar wij vanuit Creatie Maakt Alles naar kijken is, welk onderdeel in het proces naar succesvol leveren verdient de meeste aandacht. Wat moet er gedaan worden om de verkoop van jouw product of dienst naar een volgend niveau te tillen? Meestal maken we een top 3 of 5 van onderdelen die we in een volgorde van prioriteit zetten. Binnen MKB ondernemingen is het namelijk de kunst, met omstandigheden die nog niet perfect zijn, om te kunnen gaan. Door resultaten te boeken op onderdeel 1, creëren we ruimte en behoefte voor het optimaliseren van onderdeel 2. En zo verder. We werken niet met te grote plannen en kijken hoe we het maximale kunnen halen uit het budget. Op deze manier wordt marketing een spel dat steeds een stapje verder wordt uitgebreid.

Daarbij wil ik je nog meenemen in een wetmatigheid die we binnen marketing kennen. Hoe meer ‘outflow’ je maakt, des te meer ‘inflow’ je zult krijgen. Dit leg ik graag even aan je uit. Met outflow bedoel ik het aantal communicatielijnen die je naar buiten uitzendt. Denk hierbij aan social media posts, advertenties, berichten op de website, nieuwsbrieven, e-mails naar klanten toe, post, aanwezigheid bij netwerkbijeenkomsten, klantafspraken, belletjes, etc. Hoe meer lijnen je naar buiten uitzet… hoe groter het aantal lijnen zal zijn die weer naar binnen komen (inflow). Een aanvraag, e-mail, uitbreiding op dienstverlening, offerte, opdrachtbevestiging, verkoop, etc. Dat zijn allemaal vormen van inflow. De hoeveelheid outflow heeft direct effect op de hoeveelheid inflow die je zult krijgen. Verhoog je je outflow, dan vergroot ook de inflow.

Wat heeft dat nu te maken met het beeldmerk van Rootonde?

Op dit punt kom ik terug op het beeldmerk van Rootonde, de oneindige 8. Wanneer marketing realistisch en haalbaar wordt ingezet en opgeschaald, is het namelijk een activiteit die start en niet meer stil komt te staan. Het is dus geen kraan die dichtgedraaid moet worden door financiële of economische omstandigheden. Nee sterker nog, het is een kraan die steeds verder open komt te staan, omdat het concreet resultaat oplevert. Het is een 8 die steeds groter wordt, die steeds meer wegen en mogelijkheden laat zien. Die filosofie heeft Rootonde perfect in zijn identiteit en DNA zitten. Waar Ton bijdraagt aan persoonlijke groei, doet Creatie Maakt Alles dit op het gebied van marketing.

Het was me een eer om dit verhaal te schrijven. Ik hoop dat het je geïnspireerd heeft en je motiveert om de kraan iets verder open te zetten 😉

Auteur: Hanneke Pepers, Creatie Maakt Alles