Hoe bouw je een goede promotie-uiting op

Hoe bouw je een goede promotie-uiting op

Hoe bouw je een goede promotie-uiting op?

Een aantal weken geleden vertelde ik je in mijn blog ‘Promotie dient respons op te leveren’ dat ik nog verder zou ingaan op hoe een promotie-uiting nu goed wordt opgebouwd. Er zijn een aantal basispunten waaraan een uiting dient te voldoen om zijn effect (en de kans op respons) te verhogen. Daar vertel ik je in deze blog graag meer over.

  1. Wat is het doel van de promotie?
    Allereerst dien je duidelijk vast te stellen wat het doel van de marketing uiting is. En let wel, je kunt maar één doel aan de uiting verbinden. Wanneer je meerdere doelen hebt dan zal de uiting alleen maar verwarring (en dus minder resultaat) opleveren. Wees duidelijk in wat de promotie dient op te leveren, te denken aan: leads, verkopen, aanvragen, naamsbekendheid, etc.
  2. Voor wie is het?
    Spreek duidelijk je doelgroep aan. Ook hierin, wees gericht en duidelijk. Als een product of dienst specifiek gericht is op een subgroep van je totale doelgroep, spreek dan juist die mensen alleen aan. De kans is groter dat de advertentie hun aandacht trekt. Bijvoorbeeld: ik richt me op alle vrouwen (te grote doelgroep) of ik richt me op vrouwen in de leeftijd van 35 tot 50 jaar die ouderschap met carrière maken combineren (specifieke doelgroep).
  3. Wat los je op?
    Vertel welk probleem je voor jouw doelgroep oplost. Dit kun je beste doen door het probleem eerst te benoemen. Ofwel, dat de doelgroep aangesproken wordt op een probleem, gebrek of tekort. Als die ‘pijn’ groot genoeg is dan kun je hem/haar vervolgens aanspreken op de oplossing die je daarvoor hebt. Biedt de oplossing aan, ofwel het gewenste eindresultaat wat iemand in die situatie graag zou willen bereiken.
  4. Wat bied je aan?
    Biedt vervolgens je product of dienst aan. Daar los je namelijk het voornoemde probleem mee op. Leg ook uit hoe dat dit probleem wordt opgelost met dit product of deze dienst. Maak je product of dienst visueel. Ga geen andere onderwerpen of producten toevoegen. Dat brengt verwarring. Je wilt namelijk puur en alleen dit product / deze dienst verkopen.
  5. Wat kost het?
    Wees eerlijk en vertel wat de prijs van het product of de dienst is. Zo informeer je zo volledig mogelijk en kan iemand snel de afweging maken of de investering het waars is om zijn ‘probleem’ op te lossen. Vaak hoor ik dat MKB bedrijven het spannend vinden om een prijs te noemen. Leg die barrière even terzijde, is mijn advies 
  6. Waar kun je het verkrijgen?
    Hoe irritant is het als je een advertentie of promotie-uiting bekijkt en vervolgens niet weet waar je het product of de dienst kunt afnemen? Ofwel, dat je zelf op onderzoek uit moet gaan om het bedrijf op te zoeken bijvoorbeeld. Wees duidelijk met een verwijzing naar een webpagina, webshop, telefoonnummer of gericht e-mailadres waar mensen zich kunnen melden om het product of de dienst af te nemen. Neem elke mogelijke stop om over te gaan tot aankoop weg.
  7. Laat je bedrijf zien.
    Simpel toch? Verstop je logo of bedrijfsidentiteit niet…
    Eventueel met een persoonlijke noot en/of foto van de contactpersoon binnen je bedrijf die mijn aanspreekpunt zou zijn.

Nu hoor ik je al denken.. dit is toch allemaal logisch? Nou… open eens een magazine en blader er doorheen. Beoordeel op basis van bovenstaande punten alle advertenties die je ziet. Ik ben benieuwd hoeveel van de advertenties voldoen aan alle genoemde punten.

Mocht je nu ook nog nieuwsgierig zijn naar wat tekst, ontwerp- en opmaaktechnieken. Hoe de uiting dus goed geschreven en vormgegeven wordt, dusdanig dat hij optimaal effect bereikt. Dan nodig ik je uit voor een e-meet of bakje koffie. Dan laat ik je het graag zien.

Succes voor nu!