Denk niet voor je doelgroep, maar kruip in hun hoofd ;-)

Denk niet voor je doelgroep, maar kruip in hun hoofd ;-)

Denk niet voor je doelgroep, maar kruip in hun hoofd ;-)

Wij zien vaak dat deze essentiële stap in mkb marketing wordt overgeslagen: het achterhalen wat de doelgroep werkelijk denkt over jouw dienst of product. In gesprek met onze klant zien en horen we vaak dat de MKB ondernemer zeker denkt te weten wat en hoe zijn doelgroep denkt. Geloof me, dat is nog maar zelden zo gebleken. Als je een goed onderbouwde marketing of campagne wil opzetten, vraag dan eerst de doelgroep om hun waardevolle input.

Ik geef je een paar waardevolle punten van feedback die je hieruit krijgt:

  • Pijnpunten
    Q: je ontdekt de werkelijke pijnpunten van de doelgroep. Om welke ‘au’ zou hij nu echt behoefte aan een dienst of product hebben die jij te bieden hebt?
    A: Jij weet precies welke ‘au’ je in jouw marketing kunt gebruiken.
  • Servicepunten
    Q: je achterhaalt wat de doelgroep belangrijk vindt bij de aankoop van jouw product of dienst. Wat geeft voor hen de doorslag om een aankoop te doen?
    A: jij weet precies welke usp’s of service values je dient te communiceren om de doelgroep geïnteresseerd te krijgen in jouw product of dienst.
  • Woordgebruik
    Q: je komt te weten welke woorden je doelgroep over het algemeen gebruikt en hoe je doelgroepjij dus werkelijk denkt. Welke tone-of-voice spreekt hen juist wel of niet aan?
    A: hierdoor weet je welke woorden jij dient te gebruiken in jouw teksten zodat de doelgroep zich begrepen voelt (we denken er hetzelfde over).
  • Zoekgedrag
    Q: je vindt uit hoe de doelgroep op zoek gaat naar een product of service zoals jij die biedt. Welke (online) kanalen gebruiken ze?
    A: zo kun je rechtstreeks via de juiste kanalen je marketing en communicatie voeren.
  • Aankoopkeuze
    Q: je achterhaalt op basis van welke voorwaarden en op welke momenten je doelgroep zou besluiten om jouw product of service te kopen. Welke informatie heeft je doelgroep nodig en wanneer is de kans het grootst dat ze tot aankoop overgaan?
    A: hierdoor weet je hoe je je offerte goed opzet of op welk moment in de salesfunnel je jouw doelgroep net die motivatie geeft om te kopen 
  • Interesse
    Q: door je product of dienst te introduceren en het te vergelijken met een vergelijkbaar product of service, kun je interesse wekken bij de doelgroep. Heb jij je doelgroep iets onderscheidends te bieden?
    A: mogelijk wil je doelgroep al in de onderzoeksfase meer weten van jouw product of dienst.


Dat kost toch veel te veel tijd?

Ik weet het. Het uitvoeren van een survey lijkt erg arbeidsintensief en wordt daardoor al op voorhand een beetje van de tafel geveegd. Maar wat nu als je het eens van de andere kant bekijkt? Wat nu als het lukraak marketing doen niet aanslaat en je steeds opnieuw een nieuwe aanpak bedenkt (of laat bedenken). Dan kun je zomaar een jaar verder zijn en concluderen ‘dat niets werkt’. Dat noem ik tijd en geldverlies. Door te investeren aan de voorzijde, je onderzoek goed in te zetten en op basis van de resultaten een hele gerichte en goed afgestemde marketing op te zetten… win je tijdens de campagne tijd en geld. 

Onderzoek doen hoeft niet veel tijd te kosten en zouden we zo kunnen inbouwen in één van je contactprocessen met de klant bijvoorbeeld. Het benaderen van nieuw publiek is vaak wat intensiever, maar ook daar hebben we tot op heden altijd een oplossing voor gevonden. 

Nieuwsgierig geworden?

Ben je benieuwd of het opzetten van zo’n onderzoek werkt en hoe we de juiste informatie uit de doelgroep krijgen… bel of mail gerust even. Dan spreken we jouw MKB marketing vraagstuk door en geven we advies hoe we dit voor jouw bedrijf, service of product kunnen inzetten. Want geloof me, er is niets zo verleidelijk dan ‘voor je doelgroep te denken’.