Wij doen social media beheer en online marketing voor veel MKB-bedrijven. Er heerst nog vaak het idee dat social media alleen maar gaat over ‘dingen posten’. Dat klopt. Maar waar veel MKB-bedrijven mee worstelen is ‘wat zullen we nu weer posten’ en hoe kan ik elke week iets leuks bedenken. Nou die zorg neem je weg door een goede contentstrategie als basis op te stellen. Laat ik je eerst even kort uitleggen wat een contentstrategie is, dan kunnen we daarna meer de diepte in over wat het inhoudt. Een contentstrategie is een plan en fundament waarin je vastlegt op welke wijze je met jouw bedrijf naar buiten toe wilt communiceren dusdanig dat het bijdraagt aan je bedrijfsdoelstelling. Je kunt het een blauwdruk, een kapstok, een fundament noemen. Met deze strategie wéét je simpelweg hoe, waarover en naar wie je communiceert. Een contentstrategie stel je vaak één keer op en kan in de toekomst nog nader worden bijgesteld (op basis van de ervaringen die je hebt opgedaan of de verandering in doelstelling(en) bijvoorbeeld). Wat we al vaak gezien hebben is dat dit document rust geeft. Het is een plan met duidelijke aanpak voor de communicatie van jouw MKB-bedrijf naar buiten toe.
Om je wat meer idee te geven over wat zo’n contentstrategie behelst, neem ik je graag mee op tour. Een contentstrategie kan de volgende onderdelen bevatten:
- Het doel van de online communicatie. Wat wil je met jouw MKB-bedrijf met de content die je gaat delen bereiken? Ofwel, waar is dit gehele plan op gebaseerd.
- De doelgroep die je wilt bereiken is duidelijk beschreven. Maar ook, waar deze doelgroep(en) online te vinden zijn. Denk aan:
– via welk social mediakanaal bereik je wie
– via welke online groepen kun je rechtstreeks in contact komen met je doelgroep
– via welke fora of belangrijke websites kun je jouw doelgroep bereiken
– via welke influencers zou je met jouw bedrijf/merk de doelgroep kunnen bereiken
- We leggen hier ook de waardes van jouw MKB-bedrijf in vast, waar jouw bedrijf voor staat. Ze zijn de reden dat je je onderscheid van de concurrent, waar je klanten je om loven. Dit zijn namelijk voor ons de ‘haakjes’ om vanuit te schrijven.
- Vervolgens beschrijven we nauwkeurig de tone of voice. Ofwel, wat is de schrijfstijl die we neerzetten. Dat weerspiegelt namelijk je bedrijfsidentiteit. Wil je los, laagdrempelig en persoonlijk communiceren, of past het bij jouw MKB-bedrijf beter om zakelijk en high-end te schrijven? Tevens leggen we in dit onderdeel vast welke termen we binnen jouw vakgebied wel of juist helemaal niet dienen te gebruiken.
- We gaan verder in op de strategie. We leggen vast binnen welke thema’s we gaan communiceren (over het algemeen leggen we er 5 à 7 vast) en hoeveel posts we per week/per maand publiceren. Dit vormt dadelijk de basis voor de contentplanner.
Vervolgens beschrijven we verder hoe we de vastgestelde thema’s willen communiceren. Denk aan:
– welke type content gaan we maken: blogs, tips, video’s, reels, interviews, etc.
– hoe worden referenties uitgewerkt
– wat schrijven en vertellen we ‘over ons’
– hoe presenteren we een product of dienst en wat is de call to action
– op welke wijze portretteren we mensen (klanten, medewerkers)
– hoe schrijven en presenteren we vacatures
– etc…
- We beschrijven welke social mediakanalen we gaan inzetten (en waarom) en wat de nuances in schrijfstijl kunnen zijn per social media kanaal. Tevens leggen we vast welk type berichten in welke groepen gepubliceerd dienen te worden (indien dit van toepassing is).
- Het is belangrijk om te weten wat de beste tijden zijn om de posts te publiceren, per social mediakanaal. We stellen ook de te gebruiken hashtags op, eventueel per thema. Deze kunnen we dan makkelijk steeds opnieuw gebruiken (en kopiëren) als we gaan posten.
- Dan gaan we in op de beeldstrategie. Daarin beschrijven we hoe we omgaan met foto’s en video’s, aan welke richtlijnen deze dienen te voldoen en welke uitstraling de beelden dienen neer te zetten. In dit onderdeel presenteren we ook vaak de huisstijl templates voor de post updates. Dan weet je hoe in de post updates de huisstijl van jouw MKB-bedrijf professioneel wordt doorgevoerd.
- Last but not least: de statistieken. We bepalen op welke onderdelen we de resultaten meten en (indien mogelijk) leggen we de te bereiken targets vast. Wanneer we later aan de slag zijn zullen we maandelijks in een evaluatie de resultaten overleggen.
De voordelen
Zo’n contentstrategie bevat misschien meer dan je in aanvang dacht. Het doel van dit document is om met een doordachte aanpak ten tonele te verschijnen. Ik licht nog graag even toe waarom het zo fijn is om zo’n document te hebben:
- Het biedt houvast voor de uitvoering van je online communicatie.
Alle mensen die hiermee werken kunnen op basis van dit document goed inlezen en beter meewerken. Het is zelfs relevant voor de persoon intern die af & toe een foto voor de socials maakt.
- Het geeft rust en duidelijkheid.
Je weet waarover je gaat communiceren en hoe we dit gaan doen. Je hoeft niet meer steeds na te denken over wat, wanneer en hoe.
- Het is een onderbouwde aanpak.
Er is goed onderzoek gedaan en op basis van die inzichten is de aanpak in lijn gebracht met de doelstelling(en) van jouw MKB-bedrijf. We gaan niet ‘zomaar iets doen’.
Dit plan is niet in beton gegoten. Op basis van ervaringen en de maandelijkse evaluatie kunnen we acties, aanpak of onderwerpen aanpassen. De praktijk leert ons namelijk veel. Aanpassingen in strategie en aanpak, maar ook terminologie voeren we door in de contentstrategie, zodat er altijd een actuele aanpak is beschreven. Mochten er ooit nieuwe mensen starten die met de social media en/of content van jouw MKB-bedrijf aan de slag gaan… dan is dit de perfecte briefing. Wil jij nu ook zo’n contentstrategie voor jouw bedrijf? Bel of mail ons gerust 😉