Kom to the point, val met de deur in huis, wees duidelijk en concreet. Nou… dat is eigenlijk mijn blog van deze maand. Want zoals ik vaak hoor ‘leest niemand meer teksten’ en moet het dus allemaal lekker kort zijn. Om te voorkomen dat we dadelijk blogs van 3 zinnen krijgen en artikelen van één alinea, lijkt het me wel goed om hier even de nuance in aan te brengen.


Val wel tactisch met de deur in huis

Het schrijven van een tekst vraagt om wat tactiek en aandacht. Ik geef je een paar tips (want ik houd het deze keer lekker kort 😉 en hoop je hiermee te inspireren om anders tegen lange en waardevolle content aan te kijken.

  • Een lange tekst is pas saai als hij geen goede opbouw heeft.
  • Prikkel je teksten met sub titels, zodat mensen de tekst kunnen scannen en beoordelen of het zinvol is om verder te lezen.
  • Shockeer de lezer een beetje, trigger sterk in je hoofdtitel of eerste zinnen (val dus met de deur in huis), dat nodigt uit om verder te lezen.
  • Korte teksten zijn vaak lastiger te schrijven omdat je veel sneller to the point moet zijn. Klinkt makkelijk, maar is het zeker niet.
  • Ook al lezen mensen geen lange teksten, plaats de content op je website en jij bouwt aan je online vastgoed (lees: vindbaarheid).

Bottom line: sterke teksten met de juiste opbouw

  • Ohja, met oprechte en echte verhalen heb je veel meer ruimte om je eigen lengte en opbouw te bepalen. Mensen houden van waargebeurde content!


Ik kom nog even terug op de bottom line

Een sterke tekst die trekt de aandacht. Dat doe je door een sterke mening te geven of een heel duidelijk resultaat of doel te beschrijven in je titel of intro. Met een klein beetje opschudding in de titel (door bijvoorbeeld eens het tegenovergestelde te schrijven dan dat je boodschap eigenlijk is) pak je iemands aandacht en wil hij/zij verder lezen.

Hoe maak je dan een goede opbouw? Door beetje bij beetje je statement te onderbouwen of de oplossing te onthullen. Voorkom herhalingen, daar worden je teksten te lang van. En mijn allerbeste tip is om gewoon te beginnen met schrijven… niet te veel nadenken over opbouw en structuur. Laat je pen vloeien (of je toetsen in de huidige tijd) en kijk daarna hoe je delen van je tekst eventueel nog kunt bijschaven of herpositioneren.

Of doe jezelf een plezier. Besteed het uit.

Schrijven is niet voor iedereen een natuurlijk gave. Wil je professionaliseren in je teksten en content maar je weet niet hoe je én concreet én verrassend moet schrijven én de juiste opbouw daarin aanbrengt. Nou… daar heb je professionals voor. Tijd (en rust) kun je kopen. Zo besteed ik met liefde en plezier administratieve uitvoering uit. 😉