Twee fundamentele marketinggegevens

Twee fundamentele marketinggegevens

Wij houden ons dagelijks bezig met marketingvraagstukken voor MKB bedrijven. Wij krijgen veel inkijkjes in keukens van prachtige en succesvolle bedrijven. Toch maakt het voor ons niet zo veel uit wat een bedrijf doet of welke diensten of producten zij verkopen. Er zijn een aantal basisuitgangspunten die voor het runnen van marketing voor ieder bedrijf gelden. Ik deel graag deze basisgegevens… want volg je deze niet op dan loop je het risico om marketing uitingen de markt in te brengen die niet of het verkeerde onderwerp met de doelgroep communiceren. Dat is dus geldverspilling.

De twee vitale gegevens die je voor het voeren van marketing op orde dient te hebben:

  1. Om de doelgroep bekendheid met een onderwerp, dienst of product te kunnen geven moet je als maker van de marketinguiting volledig bekend zijn met het onderwerp, de dienst of het product.
  2. Om met de doelgroep te communiceren, moet je bekend zijn met de doelgroep voor wat betreft waar ze zich bevinden, wat ze al weten en vooral ook wat ze nog niet weten.

Deze twee punten vormen de grondslag van elke succesvolle marketingcampagne. Als je het product (of de dienst) en zijn publiek kent, dan wordt de rest van de acties die nodig zijn om die twee tot elkaar te brengen relatief eenvoudig. Kennis en inzicht is dus leidend.

Als je het zelf doet 

Mocht je zelf marketing voor jouw MKB bedrijf willen inzetten dan kan ik me voorstellen dat je bij punt 1 denkt “In the pocket”. Jij als ondernemer of specialist in je vakgebied weet waarschijnlijk alles over je product of dienst. Dat klopt. Maar de kunst zit erin om dit samen te brengen met punt 2. En dat betekent dat je onderzoek moet doen naar je doelgroep en je markt. Door mensen te ondervragen kom je tot inzichten over jouw product of dienst die je zelf niet kunt bedenken. Het laat je zien waar mensen behoefte aan hebben, maar ook wat ze niet interessant vinden. Je achterhaald wat ze van jouw product of dienst weten, maar vooral ook wat nog onbekend voor ze is (en waar jij dus over kunt communiceren). Door je doelgroep goed te kennen en te begrijpen kun je een marketingcampagne ontwikkelen die écht aanslaat.

Wat jij weet, weet de ander nog niet 😉

Mijn advies is om een soort van blauwdruk vast te leggen met daarin alle kennis en gegevens over je product of dienst. Daar voeg je al je kennis en inzichten over de doelgroep aan toe. Zo maak je een basisdocument, waarmee je elke marketingspecialist, copywriter of vormgever kunt briefen. Iedereen die aan jouw marketingcampagne werkt dient namelijk dat begrip over jouw product, dienst en doelgroep te hebben. Anders kunnen zij niet de juiste vertaalslag maken in tekst, vormgeving of strategie. Zo’n blauwdruk, of basisdocument, is dus super vitaal om te hebben. En ik wil je niet ontmoedigen… maar die dien je per product of dienst op te stellen. Want elk product heeft andere eigenschappen en kan voor andere doeleinden of voor andere mensen bestemd zijn. Investeer één keer heel goed en leg een fundament waar je voor lange tijd op kunt bouwen.

Conclusie van dit verhaal?

Doe je huiswerk en leg het vast in een basisdocument over jouw product/dienst én haar doelgroep. Leg het niet in de kast maar op het bureau van de mensen die hiermee aan de slag gaan. Laat de specialisten die voor je werken dit document aanvullen met nieuwe inzichten en feiten over jouw markt en doelgroep. Zo heb je een basis briefingsdocument die je op ieder moment kunt inzetten.