Train die spierbundels om sterker te worden!

Train die spierbundels om sterker te worden!

Train die spierbundels om sterker te worden!  

Het hoeft niet altijd leuk te zijn… Zolang je je er maar bewust van bent hoe belangrijk het voor de vitaliteit van je MKB bedrijf is. En nu heb ik het natuurlijk over mijn favoriete onderwerp: marketing.

Vandaag ga ik een mooie vergelijking maken, waarin je jezelf misschien wel herkent, aan de ene of aan de andere zijde van het voorbeeld. Ik vergelijk marketing even met sporten. Als je graag sport dan kost het je geen moeite om naar de sportschool te gaan of je trimschoenen aan te trekken om lekker te gaan hardlopen. Je weet namelijk waar je het voor doet. Je onderhoudt je lichaam, je blijft fit en gezond. Veel mensen voelen zich ook scherper en hebben meer focus als sport een ingebouwd onderdeel van het leven is. Nou… precies dat gevoel heb ik wél met marketing maar totáál niet met sporten. En laat ik nu veel MKB ondernemers kennen die precies dat slepend gevoel bij de activiteiten rondom marketing hebben. Wat voor mij logischerwijze appeltje-eitje is. Toch wordt marketing nog vaak weggeschoven als een tijdrovende activiteit, waar we geen zin in hebben. Sterker nog, het wordt vaak als een kostenpost gezien waar het eerst op wordt bezuinigd in moeilijkere tijden.
De wijze waarop sport belangrijk is voor de vitaliteit van je lichaam en je energieniveau, op exact diezelfde wijze is marketing belangrijk voor de vitaliteit van je bedrijf.

Toch ervoor gaan!

Mensen die mij een beetje kennen weten dat ik een bloedhekel heb aan sporten. Zolang het geen functioneel doel heeft, dan zie ik er simpelweg het nut er niet van in. Toch weet ik diep van binnen dat sport belangrijk is, ook voor mijn lichaam. Na jaren het onderwerp sport en beweging compleet genegeerd te hebben heb ik twee weken geleden de koe bij de horens gevat. Ik heb een van mijn klanten, Daniël Blinker van DB Sport, gebeld en gevraagd of hij me weet te activeren. Zonder dat ik echt wist waar ik aan begon heb ik ‘een soort van de knop’ omgezet en ben ik begonnen met twee programma’s van 10 dagen. Momenteel sport ik iedere dag tussen de 30 en 60 minuten. Voor mijn begrippen is dat een soort aardsverschuiving 😉

En weet je wat mijn belangrijkste conclusie tot nu toe is? Ik weet dat ik het niet leuk vind, maar dat wil niet zeggen dat ik geen verantwoordelijkheid voor mijn lichaam hoef te nemen. Ik poets ook elke dag mijn tanden, dat is ook niet persé een hele leuke activiteit. Sport dient een vast onderdeel van mijn leven te worden, dusdanig dat ik goed voor mijzelf zorg en ik veerkrachtiger in het leven en in mijn onderneming sta. Dat hoeft dus niet altijd leuk te zijn…

Net zoals voor veel ondernemers marketing niet persé een leuke activiteit is en prioriteit heeft.

Marketing voor de vitaliteit van je MKB bedrijf

Nu sla ik graag even de brug naar mijn tak van sport: marketing. Het is geen activiteit die je af en toe doet. Marketing is een ongoing proces, een spel dat je speelt met je markt. Je krijgt onvoldoende effect als je dat een paar maanden doet en dan weer verslapt. Zie het als de spierbundels van je MKB bedrijf. Je traint waardoor je sterker en zichtbaarder wordt. Je gaat zelfs opvallen. Zolang we maar wel een marketingprogramma uitvoeren dat past bij het DNA van jouw bedrijf. Je moet er wel in geloven, anders heeft het geen zin. 

Wanneer je weet wat de marketingactiviteiten voor jouw bedrijf opleveren, dan hoef je dit ook niet meer af te bouwen. Sterker nog. In moeilijke tijden weet je dat je het zelfs kunt op schalen. 

Dus… ik stapte net van mij hometrainer af en dacht: als ik deze ommezwaai kan maken met sport, dan kan iedere ondernemer dit ook met marketing. Laat mij (of één van onze toppers) dan je personal trainer zijn. Wij nemen je aan de hand.