De eerste, de beste, de snelste

De eerste, de beste, de snelste

Positioneren voor MKB bedrijven

Positioneren voor MKB bedrijven

De eerste, de beste, de snelste

Het blijft een belangrijk en héél waardevol onderwerp in het vak van marketing, maar vooral ook in het ondernemerschap. Het thema positionering wordt erg vaak ‘over het hoofd gezien’ bij MKB Bedrijven. Ik heb eerder al eens over het onderwerp positioneren geschreven. Vandaag pak ik het opnieuw aan en belicht het vanuit een andere hoek. Hopelijk maak ik jou als ondernemer of vakgenoot er ook enthousiast over 🙂

Ik stel je even een paar vragen;

Wat is de naam van de hoogste berg ter wereld?
De Mount Everest.

Wat is de naam van de op een na hoogste berg ter wereld?
Die moet je met alle waarschijnlijkheid even opzoeken. Het is de K2 in Pakistan. Je noemt hem niet zomaar even op.

Dat is positionering optima forma. De grootste, de eerste, de hoogste, de beste, de snelste. Je hebt een nummer één positie in de markt verworven op een bepaald onderdeel. En vanaf het moment dat je niet de nummer één kunt zijn in iets, dan moet je er veel harder voor werken om bekendheid en naam op te bouwen, om in de gedachten van het publiek geprent te raken. Daarom is het zo belangrijk om goed uit te vinden wat jouw MKB bedrijf nu zo anders maakt dan anderen. Want precies dát, wat de ander niet doet of niet is… daar zit je positionering.

Tegenstrategie

Positionering kun je ook definiëren als een ‘tegen-strategie’. Je positioneert je bedrijf in de regel tegenover iets bestaands. Zoals een ander bedrijf, of ander type bedrijven, een bekende instantie of een fenomeen. Dit kan van alles zijn. Het is erg belangrijk om bij je ‘tegen-strategie’ heel duidelijk te zijn in waarom je tegen bent. Precies die controverse werkt en kun je effectief gebruiken om bij je doelgroep ‘binnen te komen’.

Om hier een voorbeeld van te geven: wij als Creatie Maakt Alles positioneren ons tegenover de grote marketingbureaus. Geen dikke en dure plannen, maar pragmatische acties waarbij we tegen zo min mogelijk kosten en zo hoog mogelijk bedrijfsresultaat boeken.

Wil jij eens sparren over de positionering van jouw bedrijf? Ik daag je graag uit 🙂

Hanneke Pepers