Opvallen met je personeelsadvertentie

Opvallen met je personeelsadvertentie

Het eerste onderdeel van personeelswerving bestaat voor een groot deel uit marketing. Er zijn ontzettend veel vacatures, volgens het CBS ruim 130.000. Google maar eens de functie waarvoor je een vacature hebt en zie daar je concurrentie.

Om aandacht te trekken, moet je dus opvallen. Maar stel jezelf eerst de vraag, van wie wil ik de aandacht trekken? Een gemotiveerde kandidaat is iemand die een betere toekomst wil creëren. En daarvoor is het nodig dat de toekomstvisie die jullie hebben bij elkaar past. Als je goed kunt omschrijven wat je wil en wat de specifieke uitdagingen zijn van de functie, dan zul je mensen aantrekken die dat leuk vinden en bij wie het past.

Als je eens de verschillende vacatures bekijkt die online staan, dan valt op dat het overgrote deel een beetje conservatief is en nogal op elkaar lijkt. Alleen al door specifiek te benoemen in de titel wat je zoekt in een kandidaat val je op.

Twee voorbeelden voor klanten van mij. Voor een biologische tandartsenpraktijk was ik op zoek naar twee tandartsen. En het aantal Nederlands sprekende tandartsen is beperkt. Daarbij is het concept van biologische tandheelkunde bij veel tandartsen nog niet aangekomen. Toch iets dat voor deze praktijk heel belangrijk is. En zo ontstond de oproep: Tandarts met toekomstvisie gezocht! Hiermee trek je de aandacht van tandartsen die vooruit denken. Nu je de aandacht hebt, moet je komen met iets dat interessant is voor het type kandidaat die je zoekt. En dus begon de inhoud met: wij zijn op zoek naar een tandarts die net als wij toekomst ziet in de biologische tandheelkunde en zich daarin wil verdiepen.

Een ander voorbeeld voor een kleine onderneming van 6 personen die vervanging zocht voor de boekhouder, voor 4 dagen in de week. Omdat dit me nogal veel tijd leek ben ik door gaan vragen om te ontdekken dat de persoon heel veel andere dingen deed, van telefoon aannemen, helpen met inpakken enz. De meeste boekhouders zien dat misschien niet zo zitten. En dus werd de titel: Hoofd financiële administratie die van uitdaging houdt! Het betreft een kleine maar hard groeiende onderneming waar je regelmatig om hulp gevraagd zal worden, bijvoorbeeld bij het inpakken van producten. Aan jou de taak om ondanks dat te zorgen dat de administratie klopt als een bus en facturen betaald worden.

In beide gevallen heb ik zeer gemotiveerde kandidaten aangetrokken die een goed beeld hadden van wat er van hen verwacht werd.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt en dat je je geïnspireerd voelt om eens op een andere manier naar je personeelsadvertentie te kijken. Als je eens wil brainstormen over jouw advertentie, neem dan gerust contact met mij op.

Hartelijke groet,

Jos Koster

Business Improvement Centre

Logo_BIC