Onderzoek. Saai of Rete-interessant?

Onderzoek. Saai of Rete-interessant?

Onderzoek. Saai of Reten interessant?

Yes… daar ben ik weer en ik mag schrijven over mijn favoriete onderwerp: onderzoek doen. Daar heb ik door de jaren heen al veel over verteld. Want naast het uitvoeren van surveys (om te achterhalen wat je doelgroep wil en denkt) doen wij ook online onderzoek naar zoekwoorden en doelgroep. Eigenlijk slaan we met onze onderzoeksfase in dit drieluik een heel stevig fundament onder iedere marketingcampagne die daaruit voortkomt.

Wij pleiten voor onderzoek, omdat het de basis legt voor zekerheid van een succesvolle campagne later. Ik licht de drie vormen van onderzoek even kort aan je toe, hoe ze met elkaar verbonden zijn én hoe ze elkaar versterken. Met natuurlijk weer voorbeelden uit de praktijk, want iets is pas waardevol als het zich ook bewezen heeft (blijkt uit onderzoek 😉) 

1. Marktonderzoek

Met een goed marktonderzoek (het is een saai woord, ik weet het) achterhaal je hoe mensen denken over een onderwerp, wat hun wensen of eisen zijn en welke woorden ze gebruiken.

Ik blijf stellig zeggen dat dit de é-n-i-g-e manier is om echt in de huid van je doelgroep te kruipen. Door onderzoek te doen vind je de ‘buttons’ van jouw doelgroep. Een button is ‘datgene wat een reactie teweegbrengt’. Ofwel het woord, het onderwerp, de kleur, de aanpak die jij gebruikt in jouw campagne drukt de button bij jouw doelgroep in, waarop zij reageren. 

Dit is echt de allerleukste fase van de hele marketingcampagne. Je ontdekt namelijk altijd dingen die je op voorhand niet wist. 

De doelgroep vertelt het je

  • Voor de invulling van een consultants conventie hebben we een marktonderzoek opgezet om te achterhalen wat consultants nu nodig hebben om hun bedrijfsactiviteiten beter te ontplooien. Meer dan 100 consultants hebben hun feedback gegeven. Deze input vormt de basis voor een programma van een conventie die dit jaar nog georganiseerd gaat worden. 
  • Voor een opdrachtgever hebben we onder de medewerkers achterhaald hoe zij graag invulling zouden willen geven aan het jubileumfeest. Deze survey was binnen 1 week uitgezet en geëvalueerd. Super snel en effectief, want het geeft duidelijk richting voor verdere invulling van het jubileumfeest.
2. Zoekwoordenonderzoek

Met een zoekwoordenonderzoek achterhalen we met welke zoektermen mensen online binnen een bepaald onderwerp zoeken. Maar we vinden ook uit hoe groot de concurrentie op interessante zoektermen is. Oftewel: hoeveel bedrijven gebruiken deze zoektermen al in advertenties, waardoor een zoekterm relatief duurder wordt).

Een zoekwoordenonderzoek geeft inzicht in

  • wélke termen mensen online gebruiken. Dit sluit dus aan bij het marktonderzoek omdat het inzicht geeft in populaire termen en woordgebruik van mensen;
  • wat de potentie is om met deze zoekwoorden te adverteren (SEA);
  • wat de potentie is om met bepaalde zoekwoorden goed gevonden te worden in Google (SEO).


Zo vonden we laatst voor een opdrachtgever uit dat bepaalde termen niet interessant zijn om mee te adverteren, omdat de klikprijs relatief heel hoog zal zijn (vanwege de concurrentie). Maar door enkele zoektermen te combineren, kun je dus weer wél heel makkelijk terrein pakken. Daar komt nog bij dat, wanneer je met die termen ook direct aan de slag gaat in goede (SEO) teksten op de website, je er ook je organische vindbaarheid in Google mee verhoogt.

Soms constateren we dat het niet interessant is om via Google te adverteren, maar om juist te adverteren via social media kanalen (zie punt 3). Het onderzoek is dan wél een goede basis voor het schrijven van goede websiteteksten.

 

3. Doelgroeponderzoek

Met het doelgroeponderzoek kun je achterhalen waar jouw doelgroep online aanwezig is. Er is niets zo nutteloos als adverteren of communiceren via een kanaal waar jouw doelgroep niet naar kijkt. Het doelgroeponderzoek lijkt qua aanpak een beetje op een zoekwoordenonderzoek. Want ook hierbij vinden we uit of de doelgroep die jij wilt bereiken

  1. te bereiken is via een bepaald kanaal of platform, dus is de doelgroep groot genoeg;
  2. betaalbaar is, dus niet te veel concurrentie;
  3. bepaalde interesses heeft.

 

Hoe versterken deze drie onderzoeken elkaar?

Je krijgt feitelijke inzichten in wat mensen wensen, nodig hebben, hoe zij denken, welke woorden zij gebruiken en waar zij actief zijn. Naast het achterhalen van de ware behoefte van de doelgroep via marktonderzoek, ondersteunen de resultaten van zoekwoordenonderzoek het woordgebruik en onthult het doelgroeponderzoek het online gedrag. Samen bieden deze inzichten een goede basis voor het beoordelen van de potentie van een (online) marketingcampagne.

Hierbij enkele voorbeelden waarin deze onderzoeken elkaar versterken en ons veel meer zekerheid voor succes geven:

 

100 consumenten delen hun ideeën over het behandelen van drugsverslaving
Bij een marktonderzoek achterhaalden we de ‘buttons’ over het thema drugs- en alcoholverslaving. We vroegen de markt wat hun ideeën over behandelingen en de slagingskans tot volledige genezing zijn. Het resultaat (uit meer dan 100 participanten) was dat er weinig vertrouwen in herstel van een verslaving is en dat men vooral kijkt naar bewezen resultaten. We hebben ook een zoekwoorden- en doelgroeponderzoek gedaan. Binnen het thema drugsverslaving is het heel moeilijk om Google advertising campagnes te draaien. Dus hebben we gekozen om te adverteren via Social media kanalen. En dat lijkt een schot in de roos. Na één correctieronde op onze advertentiesets zijn alle campagnes live en scoren we nu doorlopend leads voor onze klant. De basis van deze campagne berust volledig op het tonen van successen, resultaten en een effectieve aanpak. Het werkt!

 

Recruitment campagne voor een (nog) onbekende technieksector
Of wij een campagne wilden bedenken om personeel te werven… voor een sector die nagenoeg onbekend is in de markt. Ja hoor. Dat willen we wel. Maar we gaan eerst onderzoeken hoe mensen binnen deze sector denken, hierin komen, waarom het zo interessant is, etc. Door diepte-interviews af te nemen achterhaalden we de ware kern en passie van de medewerkers binnen deze sector. En dat zal de basis vormen voor deze wervingscampagne. In aansluiting op deze interviews hebben we een zoekwoordenonderzoek én doelgroeponderzoek uitgevoerd. Als de campagne over enkele maanden live gaat, dan weten we precies waar en met welke termen we moeten adverteren en communiceren. We gaan gericht de markt op ☺ 

 

En zo kan ik nog wel even doorgaan met leuke voorbeelden van onderzoeken die we doen om tot de kern van een aanpak te komen. Zolang jij maar écht wilt weten wat jouw doelgroep denkt en doet. Dan is onderzoek niet saai, maar juist reten interessant. 

Nieuwsgierig hoe we dit voor jouw mkb-bedrijf of binnen jouw sector kunnen aanpakken? Bel even … wij onderzoeken namelijk …. álles.

 

info@creatiemaaktalles.com | 06-52447951