MKB marketing: begin klein en bouw dat uit

MKB marketing: begin klein en bouw dat uit

MKB marketing: begin klein en bouw dat uit

Inmiddels heb ik met heel wat MKB bedrijven aan tafel gezeten om hun huidige marketing te bespreken. Steeds weer blijkt dat marketing wenselijk en nodig is, maar op de één of andere manier is het vaak het ‘ondergeschoven kindje’ binnen het bedrijf. Niemand is er écht verantwoordelijk voor of een stagiaire doet het voorlopig even. En als er wel iemand verantwoordelijk voor is, dan draagt hij vaak nog meerdere (vaak belangrijkere) petten en wordt marketing opgeslokt door de alledaagse drukte.

Tóch weten we allemaal dat een goede en gestructureerde inzet van marketing noodzakelijk is om het bedrijf een stap verder te brengen. Zowel op het gebied van imago (positieve naamsbekendheid) als ter ondersteuning van sales (groei in orderportefeuille).

Want dat is wat marketing doet; het zet een beeld neer van jouw bedrijf bij het grote publiek, het maakt mensen bekend met jouw product of dienst en zorgt er voor dat mensen hun weg naar jouw bedrijf vinden (om te kopen).

Maar hoe begin je nu met de inzet van marketing? Laat ik eens een beeld schetsen van een MKB bedrijf die met deze vraag worstelt. De ondernemer is een aantal jaren geleden gestart met het neerzetten van zijn idealen en passie: zijn eigen bedrijf. Die passie slaat over op de markt en brengt hem klanten. Het bedrijf groeit en bouwt een goede reputatie op. Er komt een moment dat de ondernemer weet dat de grootte van zijn bedrijf niet helemaal meer in verhouding zijn met de uitstraling naar buiten toe. Het moet professioneler.

Wat bedoel je dan met ‘Begin klein’?

De vraag en de behoefte om het bedrijf meer professioneel te presenteren sluimeren al een tijdje. De ondernemer kijkt rond en ziet hoe andere bedrijven dit doen. Hij ziet dingen die hem aanspreken en waar hij van onder de indruk is. Er ontstaat een wensenlijstje.

Mooi! Dat is het begin. Er is interesse voor de inzet van marketing en er is een behoefte om dat daadwerkelijk te gaan realiseren. Maar is er ook een budget? Want de voorgaande jaren is er namelijk niet gebudgetteerd op de post marketing. ‘We deden altijd wat ons nodig leek’. Om dan het vel niet over de oren te trekken van jouw bedrijf is de eerste tip die ik je kan geven: begin klein. Start met het optimaliseren van bijvoorbeeld jouw website en social media kanalen. Of besluit om 6x per jaar een nieuwsbrief uit te sturen. Afhankelijk van het te bereiken doel kun je de beste kanalen kiezen en daar mee starten.

Want als je eenmaal begint met een gelikte campagne, mooie uitingen of effectieve nieuwsbrieven… dan wordt de behoefte al snel groter. Start met één ding en doe dat goed. En met goed bedoel ik: doe het structureel, professioneel en voor minimaal 3 tot 12 maanden. Laat dat éne ding zich eerst maar eens bewijzen en bouw het daarna verder uit.

Waar houdt het dan op?

Dat is heel eenvoudig. Het budget én de resultaten zijn leading. Vanaf nu stellen we een marketing budget en prognose op. Om een uitgangspunt voor je marketingbudget te maken kun je uitgaan van de uitgaven die je de afgelopen jaren hebt gedaan. Ik kan je verzekeren, daar is vaak heel wat budget te winnen die we voor het komende jaar slimmer en effectiever gaan inzetten. Tel daar eventuele extra gewenste uitgaven bij op en je hebt een marketingbudget.

We stellen een doel met een daar aan gekoppelde prognose. Wat wil je dat er uit de marketingacties voortkomt? Alle marketingacties worden in een eenvoudig leesbare statistiek opgesteld. Acties zijn zichtbaar: successen worden voortgezet of uitgebreid en mislukkingen worden geëlimineerd. Dus. Marketing houdt nooit op. Maar stem je af op dat wat werkt en dat zet je voort.

Marketing levert altijd iets op.

Houd er wel rekening mee dat marketing resultaat met zich mee zal brengen. Wees dan ook niet verrast als opdrachten ineens ‘vallen’ en wanneer nieuwe aanvragen zich aandienen. Dát is nu marketing. Het is een wisselwerking tussen dat wat je als bedrijf naar buiten uitzendt en dat waar de markt op reageert!

Om marketing nóg gerichter en effectiever in te zetten is onderzoek noodzakelijk. En weet je wat nu zo mooi aan onderzoek is? Het kan parallel aan je lopende marketingacties ingezet worden (dus je krijgt geen vertraging omdat je op onderzoeksresultaten wacht) en is tevens een perfecte acquisitietool. Maar daarover een volgende keer meer.