Meten is weten 3/4

Meten is weten 3/4

En zo gaan we vandaag weer een stapje dieper in op het thema ‘Meten is weten’ rondom online advertising. Waar ik in deel 1 alles vertelde over Google Analytics en in deel 2 het onderwerp Attributiemodel toelichtte, gaan we in deze derde blog in op het onderwerp ‘Cross device meting’. Het moet niet ingewikkelder worden zou je denken… nou wanneer je de deuren van online marketing opent dan kun je het zo ingewikkeld (en interessant, inzichtelijk, meesterlijk) maken als je zelf wilt. Omdat het zo’n breed onderwerp is neem ik je graag bij de hand en leg ik je in Hip & Hanneke taal uit hoe het allemaal zit.

Wat is Cross Device meting?

Waar we in blog 2 uitleggen dat een customer journey tot aan de conversie vaak via meerdere kliks naar je website verloopt, is er nog een aspect wat hierbij een rol speelt en dat is dat die klantreis vaak ook nog eens cross device gebeurt. Dit betekent dat iemand zich wellicht oriënteert op zijn telefoon, vervolgens nog eens terugkomt via zijn tablet en een dag later een aankoop doet via een laptop. Maar het kan ook zijn dat je thuis op je privé laptop of computer een advertentie aanklikt. En later via de computer op je werk een aankoop doet. Het gebruik van verschillende apparaten waarmee je naar diezelfde website of shop gaat heet dus ‘Cross device’. Dat is lastig te meten omdat:

  • Je per locatie een ander IP-adres hebt (thuis heb je een ander IP-adres dan op je werk bijvoorbeeld).
  • Het afhankelijk is of je met hetzelfde account bent ingelogd op het device. Bijvoorbeeld, vaak heb je op je telefoon en je laptop hetzelfde Google (Gmail) account ingesteld staan, of bijvoorbeeld je Facebook-account staat op beide devices waarmee je een website bezoekt geactiveerd.

Google Analytics meet dit soort gegevens op basis van een inschatting (dit heet sampling). Daarbij kijkt Google Analytics dus naar de gebruikers en het verkeer dat wél cross device gemeten kan worden (waarvan we dus weten dat het om dezelfde persoon gaat, die vanuit meerdere devices een website bezoekt). Die te meten gegevens wordt vervolgens over álle data heen gelegd en op basis daarvan wordt dan een inschatting gemaakt van de conversie-gegevens. Google Analytics kan je niet 100% inzicht geven. Wat misschien maar goed is ook?

Google Analytics maakt gebruik van geavanceerde data tracking en learnings waarmee zij met de nieuwe Google Analytics 4 flinke stappen gaan maken.

Zo… nu heb je de technische kennis (en complexiteit) een beetje voor ogen. Maar laten we dit nu eens vertalen naar de online marketing voor jouw MKB Bedrijf.

Hoe gebruik je dit voor jouw online marketing?

Bij diverse klanten zien we dat een website zowel cross device (via meerdere apparaten) als cross channel (via meerdere kanalen) wordt bezocht alvorens men tot conversie overgaat. Grofweg 60% – 70% van al het verkeer verloopt hierbij via een mobiel device terwijl aankopen vaak nog via een desktop worden gedaan. Je zou hierbij kunnen concluderen dat het verkeer dat via mobiel op de website komt minder waardevol is maar dat is een misvatting omdat het eerste contact en/of de oriëntatie naar een product of merk vaak via mobiel plaatsvindt terwijl er via desktop vaak juist meer wordt gekocht. Branches waar dit o.a. duidelijk zichtbaar is zijn de kledingbranche en andere retail.

Leuker kunnen we het niet maken. Wel inzichtelijker.

Het doel is niet om je af te schrikken met deze informatie. Wellicht wel om je wakker te schudden. Wat we helaas nog te vaak zien is dat er ‘snel even een onlineadvertentie wordt ingezet’. Een online advertentie zet je misschien snel even aan (al vinden wij dat daar ook gedegen voorwerk voor moet worden gedaan, maar dat voor later) … maar het werk zit hem in het monitoren. En daarbij houden we dus met meer parameters rekening dan je wellicht op voorhand denkt. Het kan namelijk nét die aanpassing in de campagne zijn die het resultaat doet boosten … of breken. Dat is toch zonde van je geïnvesteerde advertentiebudget. Don’t waste your money. Het voorwerk en het monitoring lijkt op voorhand misschien een flinke investering. Maar het betaalt zich terug omdat je stabiele en goedlopende campagnes hebt, afgestemd op jouw doelstellingen.

Wil jij jouw online advertising eens tegen het licht houden bij één van onze specialisten? Neem gerust contact met ons op. Bel (06-52447951) of mail me even hanneke@creatiemaaktalles.com. Wij helpen je graag.