Meer succes met je marketing en promotie? Zorg voor goede communicatie met intentie én draagvlak!

Meer succes met je marketing en promotie? Zorg voor goede communicatie met intentie én draagvlak!

Meer succes met je marketing en promotie? Zorg voor goede communicatie met intentie én draagvlak!

Ik ben afgelopen weken gestart met een verdiepende communicatietraining. In deze training krijg ik alle aspecten van communicatie uitgelegd en hoe de communicatiecyclus als een flow in twee richtingen werkt. Nu denk je misschien … wat heeft dit nu met marketing te maken? Wel. Alles. Was mijn conclusie.

De communicatiecyclus steekt als volgt in elkaar:

  1. Vanuit een bron (jouw mkb-bedrijf bijvoorbeeld) wordt een communicatie uitgezonden in de richting van een persoon (jouw doelgroep), met als doel om die communicatie te laten arriveren en een gewenst effect op te leveren.
  2. De communicatie arriveert bij het publiek (meerdere individuen in dit geval). Hij wordt opgenomen en er ontstaat een concept of idee in iemands hoofd op basis van de door jou uitgezonden communicatie.
  3. Vervolgens wordt er een communicatie retour gestuurd vanuit de persoon van punt 2. Die communicatie komt dan weer terug bij jou (jouw mkb-bedrijf).
  4. Waar jij vervolgens een bevestiging op retour stuurt naar de persoon uit punt 2. Dit sluit dan deze communicatiecyclus af. En wellicht start het direct ook weer een nieuwe communicatiecyclus op (want zo verloopt nu eenmaal een gesprek).

Of je nu met iemand spreekt in gesproken woord of via een advertentie, social media post of flyer… het is allemaal een communicatie die van jouw mkb-bedrijf uitgezonden wordt naar een persoon die jij graag wilt bereiken. Wanneer je een boodschap communiceert die helemaal geen effect heeft (ofwel, de doelgroep reageert niet), dan kun je concluderen dat je niet het gewenste effect realiseert. Dit kan meerdere redenen hebben:

  1. De boodschap spreekt niet aan en brengt dus niet het gewenste effect in het hoofd van de persoon uit jouw doelgroep, dusdanig dat hij gaat reageren. Dit kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld:
    A. De boodschap is niet duidelijk door bijvoorbeeld ingewikkeld woordgebruik
    Oplossing: spreek begrijpelijke taal, áltijd!
    B. De boodschap bevat niet juiste informatie die activeert of motiveert
    Oplossing: doe onderzoek en weet wat je doelgroep belangrijk vindt
    C. De boodschap is onvolledig
    Oplossing: communiceer van probleem, doel, oplossing tot waar te verkrijgen
    D. De boodschap is overvloedig, je vertelt te veel
    Oplossing: vertel één onderwerp in één boodschap. Niet meer, niet minder.
  2. De boodschap wordt op een verkeerde plaats gecommuniceerd of gelanceerd. Jouw doelgroep is daar niet aanwezig, of is op die plaats met een andere intentie of bedoeling. Dan zal jouw communicatie niet arriveren zoals je wenst. Bijvoorbeeld: wanneer ik in een pretpark ben, dan sta ik niet open voor advertenties voor bedrijfsverzekeringen. Verkeerde locatie, verkeerde onderwerp.
    Oplossing: onderzoek waar je doelgroep actief is en selecteer alleen die kanalen om jouw communicatie over te zenden.
  3. De boodschap wordt op een verkeerd moment gecommuniceerd. Een verkeerd tijdstip van de dag of week, maar denk ook aan een verkeerd seizoen of moment in het jaar. In januari prijs je niet jouw cadeauartikelen aan. Dit doe je van september t/m december.
    Oplossing: onderzoek wat het beste moment is om over jouw product of dienst te communiceren en communiceer alleen dan.
  4. Je spreekt tegen de verkeerde persoon. Denk hierbij aan de persoon die geen besluit neemt over jouw product of dienst, of die helemaal niet geïnteresseerd is om jouw dienst of product af te nemen. Zonde van je genomen moeite om hen aan te spreken.
    Oplossing: onderzoek wie de juiste persoon is om tegen te spreken en spreek vervolgens alleen hem of haar aan.

De conclusie van dit geheel is dat wanneer je niet met aandacht de juiste boodschap communiceert… je geen effect creëert. Kijk maar eens wat er gebeurt als je tegen iemand begint te praten zonder dat je eerst kijkt of je zijn of haar aandacht wel hebt. Je zult niet het gewenste effect realiseren. Zoals je ziet zijn er best wel wat aspecten waar je rekening mee dient te houden om een goede communicatie tot stand te brengen.

Jouw intentie is zeker zo belangrijk

Er is echter nog één onderdeel dat minstens zo belangrijk is in een goede communicatie. En dat is intentie. Wanneer je een boodschap uitstuurt zonder de intentie te hebben dat die communicatie arriveert… dan komt de communicatie niet aan. Als jij als mkb-bedrijf of als ondernemer niet de intentie hebt om de boodschap over te brengen dan zal het ook niet gebeuren. Dit levert de ervaring op dat ‘marketing toch niet werkt’ of ‘nooit het effect heeft zoals je verwacht’. En geloof me, wij krijgen als marketingbureau of als ‘uitzender van communicatie voor een mkb-bedrijf’ makkelijk de schuld van het uitblijven van resultaat. Wanneer we slechte communicatie, op de verkeerde plaats, tijd of naar de verkeerde persoon hebben uitgezonden is dat helemaal terecht. Maar wanneer de communicatie niet met de intentie wordt uitgezonden dat je erin gelooft en dat je als mkb-bedrijf écht wilt dat de communicatie arriveert, dan gaat het mis. Daar kun je het marketingbureau of de communicatiespecialist dan eenvoudig de schuld van geven. Maar er is ten alle tijden draagvlak vanuit de organisatie nodig, met de overtuiging dat dit hét verhaal is dat je bij de doelgroep wilt laten arriveren.

Conclusie: sla een breed fundament

Als je dus weet wat, hoe, wanneer en naar wie te communiceren en je bent dan ook nog heilig overtuigd van de kracht van je boodschap. Dan zul je effect realiseren. Wij, als marketingbureau, zorgen voor alle eerste punten (met de voorkennis die je met jouw mkb-bedrijf hebt opgebouwd). Zorg echter zelf voor draagvlak in je organisatie over de uit te zenden boodschap.

Hoe je dit doet? Simpel. Laat zien wat voor campagnes je aan het ontwikkelen bent vanuit of met marketing. Vraag om feedback en zorg dat de gegeven feedback wordt verwerkt. Voordat je een boodschap naar de doelgroep uitstuurt, kondig je dit aan binnen het bedrijf of je team. Mensen zullen enthousiast zijn, willen dit delen en de resultaten volgen.

Op deze wijze zorg je ervoor dat power plus power wordt gebundeld. Onze kracht en ervaring als marketingbureau, met de kracht, het enthousiasme en de overtuiging vanuit jouw mkb-bedrijf.

info@creatiemaaktalles.com | 06-52447951