Marketing op slippers

Voor ik zelf een enorm motiverend betoog afsteek over mijn grote passie marketing, stel ik jou als lezer eerst een vraag: Hoe denk jij over marketingactiviteiten inzetten in de zomerperiode?

Reageer zeker in de comments bij het bericht of stuur ons even een e-mail 😃

Er zijn veel aannames dat marketing voeren in de zomerperiode totaal geen zin heeft omdat er dan niemand reageert. Dat klopt…. in sommige gevallen. In deze blog wil ik je wat viewpoints geven over hoe je van jouw marketing toch een succes kunt maken in de zomertijd.

Is jouw dienst of product seizoengevoelig?

Kent jouw product of dienst een hoogseizoen of is het afhankelijk van weersomstandigheden? Kijk dan eens hoe de zomerperiode voor jouw product of dienst past. Heeft jouw product of dienst dan een toegevoegde waarde? Of zou het dat met een paar kleine aanpassingen wél kunnen zijn? Dan is marketing alsnog zinvol.

Let wel: tijden veranderen. De seizoenen vervagen steeds meer. In onze eigen branche kenden we eerst heel duidelijk een hoogseizoen in het najaar. De rustige tijden waren januari en de zomer. Dit hebben wij echter al jaren niet meer mede doordat we het gehele jaar marketing voeren.

Wat nou als niemand aan marketing doet, maar jij wel

Mocht je in een branche werkzaam zijn waarin je aanneemt dat ‘niemand er is’ in de zomer, of dat er dan geen grote besluiten worden genomen… dan zou een slimme, superdoelgerichte campagne of actie naar je relatie of prospectbestand best wel eens interessant kunnen zijn. Want als al je concurrenten allemaal met vakantie gaan en geen marketingacties doen, maar jij doet dit met jouw MKB bedrijf wel, dan val je op. Misschien haal je in de zomer niet direct de jackpot binnen, maar opvallen doe je zeker en jouw marketingcampagne is al warmgelopen voordat het najaar begint. Geloof me, dat werkt in je voordeel 😉

Meer tijd voor persoonlijke aandacht

Mocht je meer tijd hebben in de zomerperiode, dan is dit bij uitstek de tijd om je relaties extra persoonlijke aandacht te geven. Mocht je dat niet onder de noemer marketing scharen, dan doe ik het nu wel. Persoonlijke aandacht geven en oprecht geïnteresseerd bouwen aan je relaties en dus… ja, ja daar is hij weer: on top of mind zijn én blijven. Van iedere ondernemer hoor ik dat de beste aanwas van nieuwe klanten voortkomt uit mond-tot-mondreclame. Daarom raad ik je aan om deze zomer zeker de bloemetjes water te geven.

Rusttijd is voorbereidingstijd

Is het voor jouw dienst of product écht zo dat de zomer geen interessante tijd is om (extra) zichtbaar te zijn? Dan is de zomer de ideale periode om je helemaal klaar te stomen op de marketingactiviteiten voor het najaar. Wij ontwikkelen veel campagnes in de zomerperiode, die vervolgens begin september live gaan.
Maar de zomer is ook een ideale tijd om je website op te frissen of te upgraden bijvoorbeeld. Zorg wel dat je intern voldoende mensen beschikbaar hebt, zodat vakanties geen vertraging in de ontwikkeling opleveren.

Ken je cijfers

Als laatste wil ik afsluiten met ‘ken je cijfers’. We hebben al vaker gezien dat de aannames op basis van onderbuikgevoel anders uitpakken en dat je eigen beweegredenen zeker niet voor de gehele doelgroep spreken. Handel dus op basis van inzichten en kennis. Dit bouw je op door de tijd heen en geven je zekerheid voor acties in de toekomst. Denk aan:

    • Wat leest je doelgroep graag?
    • Wanneer zijn ze actief en wanneer hebben ze tijd?
    • Hoe bezoeken mensen je website?
    • Welke acties uit het verleden hebben de beste resultaten opgeleverd?

Wanneer jij weet met welke acties je in de zomerperiode het beste arriveert bij je netwerk en doelgroep. Dan hoef ik je niet te adviseren welke acties je het beste uit kunt zetten. 😃

Misschien geven deze 5 viewpoints je een andere kijk op hoe je invulling geeft aan marketing voor jouw onderneming in de zomermaanden. Het is dus van veel factoren afhankelijk en ik vraag je om daar goed naar te kijken alvorens je heel kort door de bocht een conclusie trekt. Want als jij weet dat de zomer dé tijd is om de marketing voor jouw MKB bedrijf een boost te geven, dan ga je toch iets zekerder je vakantieperiode in. Dan ga jij op vakantie en dan doen wij de marketing op slippers.