Marketing is oprechte interesse

Marketing is oprechte interesse

Marketing is oprechte interesse

Marketing is een breed begrip en je kunt er gemakkelijk mee overspoeld raken. Tik het woord marketing maar eens als zoekwoord in bij Google en je ontvangt een kleine 7 miljard zoekresultaten. Als je in een onderwerp wilt verliezen dan is het wel het onderwerp marketing. Er wordt zoveel over geschreven en gezegd.

Onze focus ligt op het doen van marketing voor MKB-bedrijven. Een belangrijk aspect hierin is dat marketing praktisch en uitvoerbaar moet zijn. Voor veel MKB-bedrijven is marketing niet het eerste en belangrijkste onderdeel binnen het bedrijf. Na een bepaalde groei wordt het echter wel als noodzakelijk gezien. Maar nogmaals: praktisch, effectief en uitvoerbaar.

Ik houd ervan om onderwerpen, zoals marketing, eenvoudig en begrijpelijk te maken. Op die manier kun je er enthousiast over raken, maar vooral ook zelf meedenken om er iets mee te doen. Daarom leg ik in deze blog de kern van marketing uit. Het is simpel, maar wordt vaak totaal over het hoofd gezien.

Er is één basisregel die je kunt aanhouden
Marketing kun je zo complex maken als je wilt. Zeker als je kijkt naar de vele tools, vormen en uitingen die je kunt inzetten om jouw MKB-bedrijf onder de aandacht te brengen bij je doelgroep. Welke vorm van marketing je in dient te zetten (ofwel, welke tool of uiting) zou ik aan de specialist overlaten. Laat hem of haar je hierin adviseren. Echter er is één basis aspect die binnen elke vorm van marketing het uitgangspunt is. En dat is; oprechte interesse.

Wanneer je je niet oprecht interesseert in jouw doelgroep dan heeft marketing niet veel zin. Met oprechte interesse bedoel ik dat je altijd denkt vanuit de gedachten, behoeften en wensen van jouw doelgroep, prospect of klant. Om je een simpel vergelijk te geven: wanneer je met jouw MKB-bedrijf in een sales gesprek zit dan wil je alles weten van je potentiële klant om hem de best passende oplossing aan te bieden. Je wilt namelijk niet iets verkopen waar hij/zij niets aan heeft. In zo’n sales gesprek ga je geen ellenlange presentatie houden over producten of diensten die er voor jouw prospect niet toe doen. Je focust op dat wat hij/zij nodig heeft, je adviseert hem met de kennis die jij in huis hebt. Ofwel, je bent oprecht geïnteresseerd om de beste oplossing aan jouw klant te bieden. Niets meer en niets minder.

Laten we dat dan ook doen in marketing
Nu denk je misschien… hoe kun je marketing vanuit oprechte interesse insteken? Het belangrijkste hierbij is dat je altijd in de schoenen van de klant moet gaan staan. Als je in zijn/haar schoenen zou staan en je bent op zoek naar een product of service, of je hebt een probleem, hoe zou je dan geholpen willen worden? Ik geef je een paar tips hoe je oprechte interesse kunt doorvoeren:

 • Laat zien dat je het probleem van je doelgroep begrijpt.
  Dit doe je door het probleem te benoemen, maar ook door te vertellen wat er kan gebeuren als je het probleem niet aanpakt. Laat zien dat je de specialist bent, maar altijd van een adviserende rol of als kennispartner.
 • Laat zien wat de beste oplossing voor dat probleem is.
  Biedt de juiste of best passende oplossing aan en licht ook toe waarom dit een goede oplossing is. Mocht je nog extra tips hebben of variaties dan kun je die benoemen. Geef de prospect zoveel mogelijk informatie om een goede overweging te kunnen maken. Je staat aan de zijde van jouw potentiële klant. Zeg niet waarom hij/zij voor jou moet kiezen, vertel hem/haar alleen wat de beste oplossing is.
 • Ken de interesses van je doelgroep (en niet die van jezelf 😉
  Ik heb dit al vaker genoemd. Je denkt te weten hoe je doelgroep denkt omdat je jezelf als de doelgroep ziet. Maar dat is vaak niet zo. Wanneer je jarenlang met oprechte interesse in contact staat met jouw klanten dan wéét je wat hun interesses zijn. Spring dan in op hun interesses en laat die van jezelf (of die je het liefst zou willen presenteren) even rusten. Onderzoek hiernaar geeft je magische inzichten… geloof me.
 • Spreek de taal van je doelgroep (dit achterhaal je het beste door onderzoek te doen)
  Wanneer je doelgroep conservatief is dan dien je niet met enthousiasme je product of dienst aan te bieden. Dan dien je juist vanuit behoudendheid, bescherming en zekerheid je product of dienst te presenteren. Maar denk ook aan je schrijf- en spreekstijl. Gebruik bijvoorbeeld geen popie-jopie taal wanneer je doelgroep zich serieus wil verdiepen in een onderwerp. Ook al past die stijl bij jouw identiteit… denk na over hoe het bij je doelgroep aankomt omdat je weet hoe zij denken en spreken. Ook hierin, onderzoek geeft je magische inzichten… geloof me.

Dit zijn enkel tips over hoe je oprechte interesse in je marketing doorvoert. Klinkt logisch. Maar het wordt maar zelden goed doorgevoerd. Ofwel, er zijn kansen om je sterk te onderscheiden hierin. Zou je meer willen weten over hoe jouw marketing ervoor staat (vanuit het viewpoint oprechte interesse bijvoorbeeld) of zou je willen weten hoe je de magische inzichten uit je doelgroep kunt halen? Twijfel niet, bel of mail even ☺

info@creatiemaaktalles.com | 06-52447951