Lukrake marketing

Niet gericht. Niet doordacht. Niet strategisch. Niet onderzocht. Niet gedifferentieerd. Niet volledig. Niet gemeten. Allemaal punten die tot lukrake marketing leiden. In andere woorden, dat is marketing zonder plan en onderzoek. Het klinkt misschien een beetje heftig, maar ik zie lukrake marketing dagelijks voorbijkomen. Als je als MKB bedrijf geld investeert in het doen van marketing en promotie, dan adviseer ik je om het slim en goed te besteden. Wij doen bijvoorbeeld liever een marketingcampagne voor één product heel goed, dan marketingcampagnes voor een hele productgroep halfwerk. Of dat we promotiemateriaal gefaseerd uitsturen in plaats van alles ineens. Het doel is namelijk dat marketing interesse en vraag voor jouw product of dienst oproept. Wat vervolgens resulteert in verkoop en dus in omzet.

Maar hoe dan wel?
Het is een simpele vuistregel: Verspreid het zenden van je promotie en communicatie over een periode van tijd. Zorg dat het interesse opwekt en je zult respons krijgen. Lanceer je uitingen dus strategisch en doordacht.

Maar laten we de lukrake punten eens omkeren. Dan zie je gelijk hoe je jouw marketing en promotie op een goede manier kunt inzetten:

 • Niet gericht
  » Weet wie je doelgroep is en begrijp zijn beweegredenen
 • Niet doordacht
  » Weet waar, wanneer en bij wie je moet zijn met je communicatie. In een blog die we eerder schreven, lees je hoe je zorgt dat jouw communicatie uitingen arriveren bij de doelgroep.
 • Niet strategisch
  » Zorg dat je een plan hebt wat je kunt blijven uitrollen en herhalen
 • Niet onderzocht
  » Met inzicht en kennis in je markt, concurrentie en doelgroep(en) kun je gericht én effectief communiceren
 • Niet gedifferentieerd
  » Doe marketingcampagnes per product en per doelgroep, investeer stap voor stap en bouw dat uit
 • Niet volledig
  » Wanneer je een campagne start dien je hem door te zetten. Kijk waar je kunt verbeteren, maar stop de campagne niet vroegtijdig, dat is juist het hele spel.
 • Niet gemeten
  » Stel haalbare (SMART) doelstellingen om te meten of een campagne succesvol verloopt. Zo kun je ook effectief bijsturen waar nodig. 

Ik weet het. Het klinkt allemaal zo eenvoudig als je het hier leest of het iemand hoort vertellen. Maar in de realiteit hoeft het ook helemaal niet ingewikkeld te zijn. Er zijn een aantal succesfactoren waarmee je slim van start gaat: Neem je best scorende product, zoek uit waarom het zo geliefd is en herhaal succesvolle marketingacties uit het verleden of bedenk nieuwe met de hierboven genoemde punten in het achterhoofd en laat de exposure groeien. Is dit succesvol? Stap dan over naar je volgende product of dienst en herhaal je succesfactoren. Neem de tijd, maar verlies geen geld.

Gewoon even vrijblijvend sparren over jouw marketingstrategie? We zijn maar een telefoontje verwijderd!