Links schudden. Rechts vangen.

Links schudden. Rechts vangen.

Het precies weten en kunnen meten van wat marketing voor jouw MKB-bedrijf oplevert is natuurlijk wenselijk en ideaal. Echter wil ik je in deze blog meenemen in de soms wat mysterieuze en onverklaarbare kanten van marketing. Soms zijn de bedrijfsresultaten niet direct terug te leiden naar de marketingactiviteiten die je hebt ingezet. Wat ik vaak zie is dat op basis daarvan marketingcampagnes of -acties worden geschrapt, want ‘Ze leverden niets op’. Denk hierbij aan het versturen van een nieuwsbrief (één van de meest ter discussie gestelde marketing acties overigens). Je stuurt een nieuwsbrief uit. Maar niemand reageert erop. Dan zou je snel kunnen concluderen dat nieuwsbrieven niet werken en dat we daar beter mee kunnen stoppen. Mijn grondige advies is om verder te kijken dan alleen naar de statistiek van de uiting zelf. Kijk naar de algehele bedrijfsresultaten, sales, meerwerk, etc. Dan zul je wellicht ontdekken dat wanneer je actief marketing bedrijft, de algehele bedrijfsresultaten en sales in lift zijn of ‘beter gaan’.

Ofwel: je schudt links aan de boom en rechts valt het fruit uit de boom. Je verwacht dat links het fruit dan moet vallen, maar het valt rechts uit de boom. Dus die resultaten hebben niets met marketing te maken. Nou geloof me. Schud maar eens 6 maanden helemaal niet (links) aan de boom. Dan zul je zien dat er in de loop van de tijd ook rechts steeds minder fruit valt.

 

Hoe zit dit dan?

Het is eigenlijk heel simpel. Wanneer je meer communicatielijnen naar buiten uitzet, dan zul je als vanzelfsprekend meer communicatielijnen naar binnen aantrekken. Als je daarop vertrouwd, dan ga je anders met marketing denken (en er ook meer vertrouwen in krijgen). De uitgaande communicatielijn hoeft dus niet in relatie te staan tot de inkomende communicatielijn. Zolang je maar ziet dat wanneer je meer en meer uitgaande communicatielijnen hebt, je ook meer inkomende communicatielijnen hebt. Het is een wetmatigheid. De hoeveelheid uitgaande lijnen levert een x-aantal inkomende lijnen op. En zodra je deze relatie gaat zien dan wordt de rekensom en het doen van marketing eenvoudiger. Als je weet dat 20 communicaties naar buiten toe je 2 nieuwe klanten of opdrachten oplevert, dan kun je ook berekenen wat je gemiddeld resultaat zal zijn als je de uitgaande communicatie vergroot.

Oké, oké… er komt wel enige logica bij kijken. En mijn advies is ook om zo goed naar je marketing te kijken dat je de succesvolle actie steeds meer vergroot, de communicatie meer en meer afstemt op hoe jouw doelgroep denkt, etc.
Maar… elke marketing is nog altijd beter dan geen marketing.

 

Tips om aan de boom te schudden

Ik geef je graag een paar tips waar je rekening mee kunt houden in het verbeteren van je marketingacties (en dus ook bedrijfsresultaten).

 • Zorg dat je áltijd communicatielijnen naar buiten hebt uitstaan.
  Denk hierbij aan social media posts, nieuwsbrieven, e-mails naar klanten of relaties, sales belletjes, bezoeken van netwerkevents of beurzen. Echt elke vorm van contact met de buitenwereld kun je tellen als een communicatielijn.
  Lees ook eens deze blog » 10 x je marketing
 • Vis in de juiste vijver.
  Zorg dat je in het juiste gebied en naar de juiste mensen communiceert. Als jij je product of dienst in Nederland verkoopt, ga dan niet in een ander land en in een andere taal communiceren. Klinkt heel simpel misschien, maar toch. Communiceer niet op Tiktok als je doelgroep op LinkedIn te vinden is… etc.
  Lees ook eens deze blog » Marketing heeft alles te maken met vissen
 • Meten is weten.
  Stel statistieken op die over een langere periode (en het liefst in vergelijk met de resultaten in diezelfde periode vorig jaar) de bedrijfsresultaten meet. In dit geval zou ik minder geïnteresseerd zijn in de groei in likes, het bereik dat een post update heeft gerealiseerd of hoeveel mensen de nieuwsbrief hebben geopend. Kijk naar de effecten van marketing (over een langere termijn) door naar je bedrijfsresultaten te kijken. Over het algemeen (en met bijna alle zekerheid) kan ik je vertellen dat de bedrijfsresultaten hoger liggen in de periode dat je actief/ actiever marketing deed. Als je dit terugziet in de bedrijfsresultaten is de volgende stap:
 • Weet nog beter wat je meet.
  Kijk welke marketing acties over het algemeen een piek in de sales brengen. En vergroot die acties vervolgens. Maar je kunt je ook meer gaan verdiepen in de taal en denkwijze van de doelgroep (door onderzoek te doen). Door steeds gerichter en juist te communiceren worden je marketingacties effectiever. Dit is een doorlopend spel van verbeteren en optimaliseren (en een leuk spel!).

 

Maar het begint allemaal met vertrouwen

Juist. Het begint met vertrouwen in marketing. Als je er niet in gelooft dan zal het niet (gaan) werken. En als je niet kijkt naar de werkelijke effecten zul je altijd achter de feiten aan (blijven) lopen. Vertrouw op het feit dat wanneer je simpelweg meer communicatie uitzend je als vanzelf meer effect realiseert in de vorm van aanvragen, verkoop, klanten en opdrachten. Dan blijf jij lekker links aan de boom schudden en kun je de mensen in de organisatie het fruit rechts lekker laten opvangen. Hoe leuk is dat!

 

info@creatiemaaktalles.com | 06-52447951