Is Instagram nu wel of niet interessant voor mijn MKB-bedrijf?

Is Instagram nu wel of niet interessant voor mijn MKB-bedrijf?

Instagram is eigenlijk begonnen als een soort foto app, inmiddels is het een volwaardig social media platform waar meer mogelijk is dan alleen foto’s posten met een mooie filter er overheen. In vergelijking met Facebook, draait Instagram meer om beeld: foto’s en korte video’s.

Daarnaast is Instagram een social media platform wat zich meer richt op het grotere publiek, in plaats van het sociale aspect met vrienden/kennissen wat bij Facebook een grote rol speelt. Je kunt bij Instagram gemakkelijker mensen volgen, bijvoorbeeld mensen die je niet kent of nog nooit ontmoet hebt. Kort gezegd: Instagram is laagdrempelig en je kunt jouw foto’s en producten met de hele wereld delen.

Instagram wordt nog niet gebruikt door veel bedrijven, maar het biedt juist voor MKB-bedrijven, diverse mogelijkheden. Vooral wanneer jij een product verkoopt of wanneer jij een fysieke winkel hebt is Instagram interessant om te gebruiken voor jouw marketing.

Wat maakt Instagram interessant voor jouw MKB-bedrijf?

Het promoten van jouw product
Je kunt met Instagram op een eenvoudige manier jouw producten promoten, door hier een afbeelding of foto van te plaatsen. Je kunt hiervoor je product mooi aankleden/stylen of in een aantrekkelijke omgeving plaatsen, zodat jouw klanten kunnen zien hoe zij jouw product kunnen gebruiken.

Naamsbekendheid verkrijgen
Het bereik van Instagram is groter, dan bij Facebook. Met Instagram kun je mensen bereiken aan de andere kant van de wereld, zonder dat je meteen moet gaan adverteren. Via Instagram kun je gemakkelijk mensen volgen, die jij niet kent of nog nooit ontmoet hebt. Mogelijk geïnteresseerden in jouw MKB-bedrijf, product of dienst vind je snel door te zoeken op hashtags. Gebruik bij het posten van jouw foto’s dan ook hashtags, die vaak gebruikt worden of bedenk zelf een originele hashtag, die past bij jouw bedrijf.

Goed voor je klantenbinding
Instagram is een goed platform om de communicatie met jouw klanten aan te gaan. Klanten raken meer betrokken bij je bedrijf, omdat zij een andere kant van jouw MKB-bedrijf zien. Wanneer je zelfs foto’s gebruikt van jouw klanten, die op Instagram actief zijn, en deze foto’s ‘regrammt’ op jouw bedrijfsaccount, voelen zij zich gewaardeerd. Instagram is op deze manier een goed middel om jouw klanten en relaties aan jouw bedrijf te binden.

Nog niet overtuigd? Wij hebben voor jou, 5 best practices van MKB-bedrijven op Instagram, uitgekozen ter inspiratie.

  1. Tien @tientilburg (Winkel voor kleding, meubels en eten).
  2. Adam Factory @adamfactory (bloemenwinkel).
  3. Lucifer Speciality Coffee @luciferspecialtycoffee (koffiebar).
  4. VandePunt Filmproducties @vandepuntfilmproducties (videoproducties).
  5. Bram Bouwbedrijf @brambouwbedrijf (bouwbedrijf).

Tip: je kunt in plaats van een gewoon profiel een bedrijfspagina aanmaken. Bij een bedrijfspagina kun je een contactbutton toevoegen, statistieken bijhouden van jouw volgers en gesponsorde berichten plaatsen.