Hoe voer je een MKB marketingcampagne uit?

Hoe voer je een MKB marketingcampagne uit?

Hoe voer je een MKB marketingcampagne uit?

Eén van de belangrijkste eigenschappen van een marketingcampagne is dat het doorlopend is. Een campagne is géén eenmalige actie, maar voortdurend. Het kan een start en een eindpunt hebben, maar wordt voor een langere periode uitgevoerd.

Hierbij een korte uitleg hoe een campagne wordt opgebouwd:

  1. Stel een doel en gewenst eindresultaat vast. Wat wil je dat de in te zetten marketingcampagne oplevert voor jouw MKB Bedrijf. Bijvoorbeeld: aanvragen, downloads, verkoop, inschrijvingen.
  2. Dan zoeken we uit waar de doelgroep te vinden is. Vaak weet je dit als ondernemer redelijk goed te benoemen. Tegenwoordig zoeken we bijvoorbeeld uit of en waar de benoemde doelgroep op social media aanwezig is. Hoe en of mensen op Google zoeken binnen een bepaald onderwerp. Of we achterhalen of we adressenbestanden kunnen aankopen van je doelgroep. Op basis van deze informatie kunnen we pas gaan bepalen (stap 3) wat een passende campagne zou kunnen zijn.
  3. Hier start de creatieve aanpak, die wij ook wel ‘How to get’ noemen. Nu we weten waar de doelgroep is en wat we willen realiseren, dienen we nu te bedenken hoe we dat gaan doen. We bedenken de concrete campagne en stellen vast middels welke uitingen we deze gaan inzetten. Dat kan volledig online zijn, per post, per e-mail, op locatie of een combinatie hiervan.
  4. De campagne wordt uitgestippeld in een vastgestelde periode (houd er hier rekening mee dat ook de tijd waarin je de campagne voert een belangrijk onderdeel van succes kan zijn). Wij bouwen de communicatie naar de doelgroep dan stapsgewijs op, in meerdere contactmomenten. Deze planning is de leidraad voor de uitvoer.
  5. We werken alle bijbehorende uitingen uit. Hier komt grafisch ontwerp, tekstschrijven, instellen van online kanalen en accounts, etc. bij kijken.
  6. Wanneer de campagne start houden we per uitgezette actie bij wat de resultaten zijn. Resultaten geven ons namelijk inzicht in de actie & reactie van de doelgroep. We stellen bij waar nodig om er voor te zorgen dat de volgende stap nog meer effect zal hebben.
    Zo komen we er bij een online campagne wel eens achter dat een bepaalde tekst-beeld combinatie niet bij de doelgroep aanslaat, waar andere advertenties dat wel doen. Dan stoppen we de niet werkende advertentie en zetten we budgetten meer in op de succesvolle advertenties.
  7. We monitoren de campagne, evalueren met jou en bepalen ‘Hoe verder te gaan’. Ons doel is altijd om een campagne neer te zetten die geld oplevert en alle marketingkosten coveren.

Wanneer je een marketingcampagne voert, dan ben je op een langere basis bezig om jouw doelgroep heel gericht te bereiken. Dit spel kun je op ieder product, iedere service of onderwerp toepassen. Houd daar wel rekening mee dat alle bovenstaande stappen steeds opnieuw doorlopen moeten worden. Een campagne voor product A hoeft namelijk niet per definitie succesvol te zijn voor product B.

Buiten dit stappenplan is het creatieve proces om tot een krachtige campagne te komen echt een feestje. Het leukste is om dit samen met de klant tot stand te brengen. Dan wordt het geen campagne ‘van buitenaf bedacht’ maar een campagne die ‘intern tot stand is gekomen’.