Hoe kom je tot effectieve reclameteksten?

Hoe kom je tot effectieve reclameteksten?

Hoe kom je tot effectieve reclameteksten?

In de vorige blog heb ik je uitgebreid meegenomen in het onderwerp positioneren en hoe je dit vervolgens communiceert. Mocht je deze nog eens terug willen lezen en jezelf de vragen willen stellen om tot de positionering van jouw bedrijf of product te komen, lees ‘m dan hier.

In deze blog vertel ik je waar je rekening mee dient te houden bij het schrijven van reclameteksten. Als je tenminste wilt dat ze ‘arriveren’ bij je doelgroep ;-).

5 tips voor het schrijven van effectieve advertentieteksten

 1. Bedenk je bij het maken van de advertentieteksten, websiteteksten, verkoopteksten dat je deze vanuit de lezer schrijft… wat zou hij of zij willen lezen? Een veel gemaakte fout is dat de positie van de lezer niet wordt ingenomen. Om in de schoenen van de lezer te staan dien je eerst te weten wie die persoon is, anders wordt het een beetje gokken in welke paar schoenen je stapt. Begrijp je? Het is de kunst om je eigen teksten te lezen alsof je ze nog nooit eerder hebt gelezen, vanuit de viewpoint van jouw potentiële klant.
 2. Wanneer je besluit om je advertentietekst te schrijven vanuit een consument, dan dien je in de volgende alinea niet ineens te switchen en de tekst te schrijven vanuit een producent of leverancier bijvoorbeeld. Blijf altijd bij de vorm waar vanuit je schrijft.
 3. Schrijf geen ellenlange betogen en uitleg. Een reclametekst is niet bedoeld om de lezer iets te leren of te onderwijzen. Het doel is om interesse voor je bedrijf, product of dienst op te wekken. Wees dus gericht en duidelijk. Wek interesse op en vertel waar hij/zij jouw dienst of product kan krijgen.
 4. Een succesvolle advertentie dient de volgende vragen (allemaal!) te beantwoorden:
  – Wat voor dienst of product bied je aan?
  – Hoe waardevol is deze?
  – Wat doet de dienst of het product?
  – Hoe eenvoudig is de dienst/product af te nemen of te gebruiken?
  – Wat kost het?
  – Hoe kom ik eraan?
  – Waar kan ik het krijgen?
  Kijk maar eens goed naar een aantal advertenties of verkoopteksten… je zult zien dat zelden ál deze 7 vragen beantwoord worden.
 5. Last but not least…. Sta erop dat de dienst of het product gekocht wordt. Geen zouden, willen, kunnen, zullen. Je uitgangspunt is dat iemand koopt, inschrijft of belt. Door die zelfverzekerdheid uit te stralen help je jouw klant. Je weet dat je waarde toevoegt aan zijn leven, neem dan de rem of twijfel weg om te kopen.

Ik begrijp wanneer je deze opsomming zo leest dat er veel aandachtspunten zijn om rekening mee te houden. Als je het oefent en eigen maakt, dan wordt het op den duur een vanzelfsprekendheid. Dan ga je ook automatisch teksten op die manier beoordelen. Mocht je zelf niet in de pen willen kruipen, laat dit dan zeker over aan de professional. Maar controleer het wel op bovenstaande punten. Succes!