Hoe je met de beeldkeuze jouw uiting kan maken of breken…(1/2)

Hoe je met de beeldkeuze jouw uiting kan maken of breken…(1/2)

Hoe je met de beeldkeuze jouw uiting kan maken of breken…(1/2)

Zoals velen van jullie misschien wel weten heb ik een grafische achtergrond en ben ik 20 jaar geleden het vak als grafisch vormgever begonnen. Waarbij ik destijds dacht dat het vooral ging om ‘iets moois en creatiefs’ maken… ontdekte ik al vrij snel dat het alleen maar gaat om communicatie. Je gebruikt je creativiteit om een uiting te maken die communiceert. En dan heb ik het niet alleen over een folder, brochure, poster of advertentie. Nee… ook bij al je post updates is dát het doel » dat jouw bericht communiceert. En dat blijkt toch wel echt een vak te zijn (gelukkig). Om je daar een beetje in mee te nemen, wil ik in een reeks van twee blogs dieper ingaan op het gebruik van beeld in de communicatie uitingen van jouw MKB-bedrijf.

Daarbij ga ik in op 2 belangrijke aspecten waar de foto, video of het beeld aan dient te voldoen. Enerzijds dient het in lijn te zijn met je huisstijl. Anderzijds dient het ondersteunend en versterkend te zijn aan de tekst of de boodschap. Makkie? Nee hoor… ik zie dat hier vaak veel te licht over wordt nagedacht en we nog snel even een foto bij de post of voor een uiting selecteren… terwijl die ene foto mogelijk de eerste indruk is die je bij de kijker achterlaat. Ofwel het is van mega belang dat je hier goede keuzes in maakt. En omdat ons vak is om jouw uiting te maken in plaats van te breken, geef ik je graag wat meer uitleg. Als je het begrijpt kun je het namelijk zelf ook toepassen 😉 In het eerste deel van deze twee blogs neem ik je mee in het combineren van beeld in combinatie met de huisstijl van je bedrijf.

Beeld in combinatie met de huisstijl van je bedrijf

Allereerst heeft jouw MKB-bedrijf een bepaalde huisstijl waarmee je jouw bedrijf naar buiten toe presenteert. Dit is je logo, de stijl van je briefpapier en visitekaartje, je website, de belettering van de bedrijfsauto’s, maar ook je social mediakanalen en de posts die je daar publiceert. Als je het goed voor elkaar hebt dan zijn ál deze uitingen in lijn met elkaar en stralen ze eenzelfde design (en dus huisstijl) uit. Met een goede huisstijl zorg je ervoor dat mensen op den duur jouw bedrijf gaan herkennen. Denk hierbij aan de kleuren die je gebruikt, de lettertypes, vormen ennnn de beelden die je gebruikt.
Foto’s, video’s, Illustraties, ze zijn allemaal een weerspiegeling en ondersteuning van de identiteit van jouw MKB-bedrijf. En onderschat de kracht van beeld niet. Want het is vaak het eerste waar iemand naar kijkt en op basis daarvan een conclusie trekt of het hem aantrekt en interesseert. Daarom beschrijven we vaak een beeldstrategie in lijn met de huisstijl. Dit zijn basisregels die je aanhoudt bij het selecteren en gebruiken van beeld. Door hier richtlijnen voor op te stellen waarborg je dat het verhaal en de identiteit van jouw MKB-bedrijf altijd consistent en sterk gepresenteerd wordt, ook in de beelden die gebruikt worden. Waar kun je aan denken als je dit soort richtlijnen opstelt?

  • Werk je met foto’s of met illustraties?
  • Welke kleurstelling of sfeer uitstraling dienen beelden te hebben?
  • Is er altijd een menselijk aspect aanwezig in het beeld, of juist niet?
  • En als er mensen in het beeld voorkomen, hoe wil je dan dat ze zich presenteren of wat ze uitstralen? Je kunt denken aan houding, kijkrichting, maar denk ook aan (bedrijfs-)kleding.
  • Werk je met een kleuren, overlays of zwemen in de foto’s?
  • Als je met illustraties werkt, welke stijl dienen deze dan te hebben?
  • … etc.

Nu wil ik je hier niet mee overrompelen en het te gecompliceerd maken. Wij werken dit soort beleidsstrategieën vaak uit bij de ontwikkeling van een nieuwe huisstijl of bij de uitwerking van een content-strategie. Daarbij houden we de richtlijnen vooral simpel en duidelijk, maar zetten we wel een hele duidelijke richting neer. Ik geef je graag een voorbeeld, om mijn verhaal wat beter (met beeld ;-)) te onderbouwen en te visualiseren.

Voorbeeld – dhs
Bij de ontwikkeling van de nieuwe huisstijl hebben we vastgesteld om te werken met conceptuele beelden. Dhs is een ICT-bedrijf dat een duidelijke nieuwe koers vaart en dat willen we ook in de beeld-communicatie duidelijk laten zien. We gebruiken geen beelden van mensen. En alle beelden worden bewerkt naar de opvallende huisstijl kleuren. Wanneer je berichten van dhs op de tijdlijn van social media voorbij ziet komen… dan weet je in een split second dat dit een bericht van hen is.

Enerzijds houd je dus rekening met de basis richtlijnen van je huisstijl. Anderzijds dient het beeld dat je selecteert de tekst of je verhaal te versterken. In de volgende blog behandelen we hoe je een goede beeldkeuze maakt voor, bijvoorbeeld, je post updates.

Wil jij eens sparren over jouw beeldstrategie of wil je tips ontvangen voor de collega binnen je MKB-bedrijf die de fotografie doet? Mail naar info@creatiemaaktalles.com of bel 06-52447951 even. Wij helpen graag!