Heb je gedoe? Marketing is het antwoord.

Heb je gedoe? Marketing is het antwoord.

Als MKB-ondernemer loop je wel eens tegen onverwachte barrières aan waar je niet helemaal op zat te wachten. En dan heb ik het niet persé over dingen die met het thema marketing te maken hebben. Denk aan organisatie issues, personeelszaken, een ontevreden klant, financiën, etc. Toch is marketing dan het sleutelwoord. Hoe vreemd het ook klinkt. Ik heb het zelf al meermaals aan den lijve ondervonden en zie het ook bij andere ondernemers.

Je zou er een soort lijfregel van kunnen maken: komt er gedoe op je pad? Start dan éérst met het uitzetten van marketingacties. Stuur een nieuwsbrief uit, zet berichten op je social kanalen, bel klanten op om te horen hoe het met ze gaat, volg je uitstaande offertes op, bel prospects of nodig relaties uit voor een kop koffie, etc. Ik weet het. Voelt heel tegennatuurlijk. Maar geloof me, allereerst gaat je aandacht van het ‘gedoe’ af en ten tweede stap je in een creatie-modus. Het is een soort tegen waarste beweging op gedoe en problemen. Je komt er ook direct mee in een andere mindset en je weigert om te veel ‘in het probleem’ te duiken alvorens je een positieve actie voor je onderneming hebt gedaan of in gang hebt gezet.

Misschien klinkt het een beetje vreemd. Maar pas het maar eens toe op de eerstvolgende momenten dat je ‘gedoe’ op je bordje krijgt en observeer goed wat er gebeurt. Met je eigen gemoedstoestand, maar ook met zaken als sales, offerte aanvragen en verloop van opdrachten.
Hierna keer je terug naar het probleem en begin je om dat op te lossen. Je zit dan een stuk lekkerder in je vel. Geloof me.

Nu denk je misschien, dat is makkelijk lullen voor jou, als marketing je dagelijks werk is. Dat maakt echt niets uit. Ook ik word als ondernemer verleidt om in problemen te stappen en die eerst te willen oplossen. Toch heeft deze simpele actie al vaak geholpen. Zelfs dusdanig dat mijn collega’s verrast zijn van de resultaten. Heb je shit? Pak je telefoon en ga je klanten bellen. Bel er minimaal tien.

Je mag ook ons bellen, om je marketing apparaat een extra boost te geven op zo’n moment. Mijn grotere doel met dit schrijven is om je te helpen je mindset om te zetten.

In een eerdere nieuwsbrief heb ik dit onderwerp al eens aangehaald. Klik hier om deze nieuwsbrief te lezen >> if nothing goes right, go left