Een goede voorstelling zonder publiek, levert niets op

Een goede voorstelling zonder publiek, levert niets op

Een goede voorstelling zonder publiek, levert niets op

Je gaat met jouw MKB-bedrijf een nieuw product of nieuwe service lanceren. Je viert een jubileum, een fusie of wilt graag de nieuwe bedrijfsidentiteit presenteren. Dan kan ik me voorstellen dat je het grote publiek wilt bereiken, dusdanig dat je boodschap goed arriveert en/of dat het de verkoop stimuleert. Mijn eerste vraag zou dan zijn, wat heb je al aan zichtbaarheid en bekendheid opgebouwd en waar herkent je doelgroep jouw bedrijf of merk het beste van? Ga met een grote mijlpaal alsjeblieft geen kanon afschieten in een lege zaal. Dus investeer niet klakkeloos in een dure campagne zonder dat je eerst een publiek hebt opgebouwd.

Mijn advies is om al ruim voor je grote aankondiging te starten met een actieve communicatie. Bouw zichtbaarheid op rondom je bedrijf, zorg dat het algoritme van de social mediakanalen in je voordeel is. Zo bouw je je publiek alvast op en heb je op het moment suprême ook daadwerkelijk kijkers. Want als je in een mooi theater staat met een prachtige voorstelling en er zijn maar enkele mensen die voor je klappen, dan is de investering in je voorstelling zonde van het geld.

Hoe bouw je nu met een aantal slimme acties publiek (of bereik) op? Ik deel graag een aantal tips met je en weerleg meteen wat veelgehoorde barrières.

 1. Gebruik niet alleen je LinkedIn bedrijfspagina, maar juist ook je persoonlijke LinkedIn profiel. Over het algemeen heb je via de persoonlijke profielen van jou en je medewerkers een groter netwerk dan via de bedrijfspagina. Het inzetten van je persoonlijke LinkedIn profiel betekent niet klakkeloos de berichten van de bedrijfspagina delen en that’s it. Sorry… daar komt wat meer bij kijken. Werk aan de volgende punten:
  • Nodig mensen uit die je kent of die je interessant vindt. Breid actief je LinkedIn netwerk uit. Ook mensen van de voetbal- of tennisvereniging zijn interessant, want ook zij hebben een baan en een netwerk. Ook zij kunnen je taggen bij een relevant bericht of over je spreken wanneer er mogelijk een match gemaakt kan worden.
  • Sla uitnodigingen om te linken van mensen die je niet kent niet zomaar af. Accepteer ze en vraag even wat voor hen de aanleiding is om te connecten. Is de match er niet, dan ontkoppel je ze gewoon weer. Is die er wel… wie weet hoe een koe ooit een haas vangt 😉
  • Reageer actief op berichten van andere mensen. En nee, dan moet je niet fanatiek alles leuk gaan vinden, maar oprecht je mening geven onder berichten van anderen die je aanspreken. Zolang jij het leuk vinden, reageren, feliciteren oprecht bij jezelf houdt, dan wordt dit zo ook ervaren door je netwerk. Ook al is het digitaal, het blijft een human-to-human activiteit.
   Waarom actief reageren op berichten van anderen? Nou simpel, dan gaan zij ook jouw berichten in hun tijdlijn voorbij zien komen en daarop reageren.
  • Publiceer berichten vanuit jouw eigen MKB-bedrijf op je persoonlijke tijdlijn (dus niet delen vanuit de bedrijfspagina) en schrijf er jouw eigen introductie bij. Deze berichten krijgen over het algemeen meer bereik dan gedeelde berichten. Vraag dan vervolgens een aantal van je collega’s om onder deze berichten te reageren voor meer bereik (door een comment te plaatsen van meer dan 5 woorden).

Geloof me, op den duur zullen je bedrijfsberichten beter gezien gaan worden door mensen. Je zult reacties krijgen vanuit je netwerk en hopelijk …. Ga je getagged worden in relevante berichten, melden mensen zichzelf om jou of je bedrijf te volgen. Wanneer je nú een bericht gaat publiceren over een productlancering, nieuwe identiteit of andere mijlpaal… dan zal je zien dat de response vele malen hoger ligt.

 1. Schrijf in een stijl zoals die bij je past. Dat is belangrijker dan dat je je aan alle regels van een platform houdt. Mensen herkennen oprechte verhalen en een persoonlijke stijl van iemand. Dát trekt volgers aan die echt bij je passen. Misschien is dit een beetje spannend, maar ik daag je toch uit om dit te gaan doen!
 2. Gebruik meerdere kanalen om je communicatie te publiceren. Denk aan meerdere social media platformen, de website en je nieuwsbrief. Sluit niet zomaar een kanaal uit, zeker niet omdat jij er als persoon niets bij voelt. Om bereik te krijgen dienen we zoveel mogelijk wegen naar Rome te bewandelen, dus ook die nieuwsbrief 😉
 3. Werk op basis van resultaten, maar wees vooral persoonlijk. Wat we vaak zien is dat persoonlijke berichten meer resultaat opleveren. Dat betekent niet dat je elke dag een medewerker aan het woord moet laten of dat jij actief moet gaan vloggen. Het tonen van een persoonlijke berichten zit in meerdere facetten. Een paar ideetjes:
  • Laat een foto/video zien wanneer een nieuwe lading met producten worden gelost.
  • Maak een algemene foto op een project, terwijl je daar aan het werk bent.
  • Deel een foto van een collega die trakteert op kantoor (of alleen van de taart 😁)
  • Geef een sneakpeak tijdens het werk.

Het ligt misschien allemaal heel erg voor de hand liggend… maar geloof me we zien het zelden allemaal uitgevoerd wanneer er geen professional aan het werk is om de communicatie te stroomlijnen. Maar het belangrijkste moraal van dit verhaal is dat ik je adviseer om tijdig te investeren in een goede zichtbaarheid voordat je één van je grootste bekendmakingen gaat doen. Want écht, wat heb je aan een te gekke voorstelling, als er maar één persoon voor je klapt (en dat ben je dan ook vaak nog zelf)?

Zoek je ondersteuning, of misschien wel maatwerk tips die aansluiten bij jouw MKB-bedrijf en jouw branche. Schroom niet, stel je vraag, wij helpen je graag!

Contact: hanneke@creatiemaaktalles.com | t 06-52447951