Een bredere kijk op influencer-marketing

Een bredere kijk op influencer-marketing

Een bredere kijk op influencer-marketing

Wij krijgen vaak de vraag vanuit mkb-bedrijven of ze ook iets met influencer-marketing moeten doen. Ik denk… dat is een perfect onderwerp om een blog over te schrijven. Veel mensen denken bij influencer-marketing aan bekende of populaire mensen op Instagram of andere socialmedia-kanalen die een product of service adviseren aan hun fans en volgers. En inderdaad, dat is influencer-marketing.

  1. Laten we starten met de definitie van het woord influencer-marketing (bron Wikipedia): influencer-marketing is een vorm van marketing via sociale media waarbij geprobeerd wordt om met behulp van invloedrijke mensen, potentiële klanten te beïnvloeden. Vanwege het grote aantal volgers en het succesvol overtuigen van hun publiek wat betreft hun opinies, levensstijl en ervaringen, worden ze ook wel socialemedia-influencers genoemd.
  2. Ik zou deze definitie echter wat willen aanpassen:
    influencer-marketing is een vorm van marketing waarbij de ervaringen en succesverhalen van bestaande klanten of gebruikers worden ingezet om andere mensen (prospects) te beïnvloeden ook interesse te krijgen in de aankoop van dat product of die dienst.

Zoals je inmiddels misschien wel van me gewend bent, maak ik marketingthema’s graag simpel, praktisch en vooral ook heel toepasbaar. Influencer-marketing zoals toegelicht in definitie 1 is niet voor ieder bedrijf interessant om in te zetten, kan lastig zijn om te realiseren (om de juiste influencers aan je bedrijf of merk te verbinden) of kan hoge kosten met zich meebrengen. Hoe populairder de influencer, hoe hoger de kosten om via hem/haar je product te presenteren.

Ik geef je graag een breder viewpoint op influencer-marketing en hoe je dit vrij eenvoudig ook voor jouw mkb-bedrijf inzet:

 

  • Verzamel referenties, aanbevelingen of reviews bij klanten.

    Wie kan beter vertellen over jouw product of service dan je eigen klant? Wanneer je jouw dienst succesvol hebt geleverd, of als een klant heel blij is met jouw product, vraag hem of haar dan om een review te schrijven. Of interview je klant en schrijf een mooi verhaal uit dat je kunt publiceren. Wanneer je door de tijd meer en meer succesverhalen verzamelt, versterkt het de betrouwbaarheid van je mkb-bedrijf of merk. Hieronder tref je een klein overzicht van publicatiemogelijkheden voor reviews en referenties:

    • Schrijf een mooi interview of haal een quote op bij je klant en publiceer deze op de website en je socialmedia-
    • Laat je klant zelf een review schrijven die je publiceert op de website en via social media.
    • Vraag je klant om een review achter te laten via bijvoorbeeld: Google, Facebook, Instagram of via reviewtools.
    • Laat klanten reviews plaatsen (met sterren en evt. een korte opmerking) in jouw webshop of via Bol.com, Coolblue of andere platformen waar je jouw product aanbiedt.

 

  • Neem actief deel aan de juiste netwerken.

    Dit is misschien we de oudste vorm van influencer-marketing. Het oude vertrouwde Ofwel, actief lid zijn van interessante businessclubs of ondernemersverenigingen. Door persoonlijk deel te nemen aan events of bijeenkomsten krijgt jouw mkb-bedrijf meer en meer bekendheid bij de andere leden van deze netwerken. Wanneer je daar goede contacten legt (lees: vrienden maakt), dan worden de medeleden van deze netwerken als vanzelf jouw influencers. Zij zullen namelijk jouw bedrijf aanbevelen indien mogelijk. Wanneer je op basis van een aanbeveling bij een prospect aan tafel komt, heb je dus al een warm connectie en doe je geen ‘koude sales’.
    Tip! Overweeg zeker ook de mogelijkheden om zelf een (netwerk)event te organiseren. Denk aan een golfdag, kennissessie, bedrijfsbezoek, etc.\

 

  • Doe slimme sponsoring.

    Ook deze vorm van ‘ouderwetse’ marketing schaar ik onder de noemer van influencer-markering. Door sponsoring van sportclubs, verenigingen, of teams, breng je jouw bedrijfsnaam of product onder de aandacht bij het netwerk van zo’n club. Het brengt een positief imago voor jouw bedrijf omdat je maatschappelijk betrokken bent. Je naam wordt verbonden met een bepaalde club of activiteit en het publiek zal daarom je bedrijf of merk ook beter herkennen. Wanneer je een sponsordeal sluit, denk er dan aan om promotiemomenten vast te leggen. Vaak is er meer mogelijk wanneer je ernaar vraagt.

 

  • Werk met micro-influencers.

    Wanneer het voor jouw mkb-bedrijf onmogelijk of moeilijk is om met de grote(re) populaire influencers in contact te komen kan het slim zijn om samenwerkingen op te zetten met micro-influencers. Dit zijn influencers met een kleinere fanbase. Zij hebben een kleinere maar vaak zeer betrokken doelgroep en kunnen daarom een hogere betrokkenheid en conversie opleveren.
    Kijk goed naar de persoonlijkheid en de publicaties van de influencer. Sluiten deze aan bij jouw mkb-bedrijf of merk? Vind de influencers met authenticiteit. Leg vervolgens de afspraken goed vast over productgebruik, eventuele vergoedingen, beeldgebruik, timing, deadlines, etc.

 

Ik hoop je hiermee een bredere kijk op influencer-marketing te geven en je te motiveren te kijken hoe deze vorm van marketing ook voor jouw bedrijf kan werken. Mocht je het interessant vinden om wat cases of projecten te zien waarbij we één of meerdere van bovengenoemde voorbeelden hebben toegepast; bel of mail me even. Let echter op… het is aanstekelijk. Voor je het weet ligt er een supertof idee voor influencer-marketing voor jouw mkb-bedrijf op tafel 😉

 

info@creatiemaaktalles.com | 06-52447951