Doe die marketing waarin je gelooft

Doe die marketing waarin je gelooft

Doe die marketing waarin je gelooft

Het klinkt misschien zo vanzelfsprekend, dat mijn advies is om alleen die marketing acties te doen die bij jouw bedrijf (en de mensen binnen je bedrijf) passen. Toch zie ik veel bedrijven doen ‘wat hoort’ en daarbij eigenlijk niet goed kijken naar wie ze zijn, wat past er bij hen en welke marketing uitingen zitten als een passende jas?

Ik geef je hier graag een paar voorbeelden van:

 1. Social media
  Het gaat er hierbij om dat je het juiste kanaal vindt en belangrijker nog de juiste stijl van berichten uitstuurt. De stijl die past bij het DNA van jouw MKB-bedrijf. Bloggen, video’s maken, leuke korte posts maken… vindt uit hoe je dit vanuit jouw bedrijf inzet. En dat ontdek je het beste door gewoon te gaan beginnen. De praktijk vertelt het je. Die ervaring kun je steeds een beetje bijschaven totdat je in jouw ideale flow zit. Schroom niet, probeer en ervaar. Maar blijf wel bij je identiteit.

  • Maak post updates in je eigen stijl/huisstijl
  • Communiceer over onderwerpen die je er volgens jou toe doen
  • Maak het persoonlijk
 2. Adverteren
  Ik geloof niet in adverteren om te adverteren. Adverteren moet allereerst een doel hebben en je kunt op voorhand (laten) uitzoeken of jouw doelgroep ook daadwerkelijk via advertenties aan te trekken is. Per sector, service of productcategorie is dit anders. Maar belangrijker nog: past het bij jouw MKB-bedrijf om via online advertising onder de aandacht te komen. Voor beide kanten van de medaille valt iets te zeggen:

  • Soms dan adviseer ik die dure advertentie in een magazine niet te doen, omdat je er een jaar lang online mee kunt adverteren. Dat heeft veel meer waarde en potentie.
  • Anderzijds, wat je een jaar lang in online adverteren zou steken, kun je ook aan persoonlijke acties, video-creatie of andere waardevolle marketing spenderen.

Mijn advies is dus vooral: vind uit of het bij je past en durf dan te kiezen!

Bovenstaande geldt voor alle marketingacties die je wilt uitvoeren voor je bedrijf. Houd ze ten alle tijden naast de punten die jouw identiteit omschrijven. Matchen ze? Doen. Heb je er plezier in? Doen! Voelt het als onwennig, maar matched het wel? Doen. Heb je die matches nog niet gevonden… dan zou ik nog even bezinnen. Want geloof me, marketing waar jouw dna vanaf spat en waar mensen jouw bedrijf echt in kunnen herkennen zal gezien worden. Marketing waar jijzelf energie van krijgt zal ook eerder effect hebben. Als je er zelf in gelooft, dan kan de ander dit ook. En geloof mij: dat zal de ontvanger op de één of andere manier ook ervaren.