De 7 punten die een verkoopuiting dient te bevatten

De 7 punten die een verkoopuiting dient te bevatten

De 7 punten die een verkoopuiting dient te bevatten

Het werd weer eens tijd voor een leuke en simpele tip-blog. Het onderwerp voor vandaag is: welke 7 onderdelen dient jouw verkoop-uiting te bevatten zodat deze communiceert (en hopelijk aanslaat). De reden dat ik ‘hopelijk aanslaat’ schrijf heeft te maken met het feit dat de advertentie of verkoop-uiting niet de enige reden zijn voor succes. Voordat je gaat adverteren dien je te weten wát je adverteert, aan wie je het adverteert, waar je het adverteert en hoe je het adverteert. Dat kun je allemaal achterhalen met een goede survey.  

Ik ga er in deze blog dus vanuit dat jij antwoord hebt op de bovenstaande 4 vragen. Want dan kunnen we nu aan de slag met een verkoop-uiting die zijn werk doet. Maar eerst wil ik je even bewust maken van de vele, vele, vele slechte verkoop-uitingen en advertenties die je gepresenteerd worden. Dit is een waste-of-money… want deze uitingen zullen niet het optimale resultaat leveren. En geldverspilling met betrekking tot marketing is toch best wel een dingetje. Spendeer het dan goed en laat je adviseren door een professional.

Hier gaan we dan. Aan welke 7 punten dient een verkoop uiting te voldoen, dusdanig dat deze optimaal communiceert en de lezer/kijker zijn interesse voor jouw MKB-bedrijf, product of dienst laat groeien.

Punt 1 | Benoem het product of de dienst die je aanbiedt.

Laat het direct duidelijk zien (in tekst en beeld, bij voorkeur) zodat een prospect ook direct voor zichzelf weet of hij/zij hier behoefte aan heeft. Met een sterke titel kun je jouw product of dienst ook meteen onderscheidend presenteren. Ofwel, benoem je product en direct diens onderscheidend vermogen in de eerste titel.

Punt 2 | Benoem duidelijk hoe waardevol jouw product of service is.

Dit ligt in lijn met de onderscheidende woorden in de titel. Waarom is jouw product of service anders, beter, uniek. Licht dit nader toe en laat dit indien mogelijk ook in beeld duidelijk zien. Voorbeelden van onderdelen die jouw product waardevol maken:

  • Het merk (als het een erkend en bekend merk is bijvoorbeeld)
  • De afkomst van je product. (Koffie uit Zuid-Amerika, Horloges uit Zwitserland)
  • Keurmerken (ISO gecertificeerd, erkend trainer)
  • Niveau van service of product kwaliteit
  • Etc.

Punt 3 | Beschrijf duidelijk wat jouw product of dienst doet.

Ofwel, wat levert het de klant op, als hij jouw dienst of product zou kopen. Welk probleem wordt daarmee opgelost. Door de oplossing duidelijk te benoemen benadruk je de ‘want to or need to have’.

Punt 4 | Beschrijf hoe makkelijk het werkt.

Met betrekking tot jouw product licht je toe hoe eenvoudig je deze kunt bedienen of gebruiken. Met betrekking tot jouw service laat je zien hoe je makkelijk het is om verandering of verbetering te creëren. Denk aan: met 4 meetings van 3 uur heb jij jouw marketingprogramma helemaal uitgewerkt.

Punt 5 | Communiceer de kosten.

Simpel… geef de informatie die iedereen die ergens interesse in heeft wil weten: wat gaat me dit kosten. Wees niet bang om dit te delen. Het zal de prospect laten starten te denken met die investering. Als de prospect geïnteresseerd is dan gaat hij/zij kijken naar een oplossing om die investering te maken.

Punt 6 | Benoem duidelijk waar het te verkrijgen is.

Logisch zou je denken… maar het wordt vaak vergeten. Benoem áltijd waar jouw product of service te verkrijgen is. Met betrekking tot producten kan dit de webshop, een winkel, of kunnen dit dealer-winkels zijn. Met betrekking tot een dienst presenteer je de contactpersoon waar zij zich kunnen melden, of de website waar je je kunt inschrijven of aanmelden.

Punt 7 | Benoem duidelijk hoe je het kunt verkrijgen.

Deze ligt in lijn met punt 6, maar is wel duidelijk een aanvulling hierop. Leg de prospect uit hoe hij/zij jouw product of dienst kan aankopen. Dit noemen we ook wel de ‘call to action’. Wat moet iemand doen om de volgende stap tot aankoop te zetten. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Scan de QR code en ga naar de webshop voor je aankoop. Gebruik de kortingscode ‘zomer2022’ en ontvang tot 1 september 10% extra korting bij aankoop van het product.
  • Neem contact op met [Contactpersoon] en plan een gratis intakegesprek in. Je ontvangt direct waardevolle tips en je kunt op basis van dit gesprek bepalen of je met ons verder in zee wilt.

Mocht je er een keer een uurtje aan willen besteden dan ontdek je dat maar weinig advertenties of uitingen alle bovengenoemde 7 punten bevatten. Terwijl deze 7 punten de key zijn voor de opbouw naar oprechte interesse in jouw product of service. Ze hebben allemaal een waardevolle bijdrage in de uiteindelijke beslissing en actie tot aankoop. Een simpele actie die je nu zou kunnen doen is om je eigen verkoop-uitingen bij de hand te nemen en te onderzoeken of alle 7 punten correct en volledig verwerkt zijn. 

Mocht je het leuk vinden om dit even met één van onze specialisten te bekijken (vrijblijvend natuurlijk 😉 dan kun je contact met ons opnemen via: 06-52447951 of info@creatiemaaktalles.com. Afhankelijk van je uitingen zal ik je met de juiste specialist in contact brengen.