Als de tafel gedekt is, hoeft alleen de soep nog opgediend te worden.

Als de tafel gedekt is, hoeft alleen de soep nog opgediend te worden.

Als de tafel gedekt is, hoeft alleen de soep nog opgediend te worden.

De onderwerpen voor mijn blogs worden meestal geïnspireerd door de praktijk. Afgelopen week kwam deze metaforische uitspraak spontaan op: als de tafel gedekt is en de soep alleen nog opgediend hoeft te worden, ga je niet van tafel. Dat is zonde.

Wat heeft een gedekte tafel met marketing te maken?
Wat ik regelmatig zie gebeuren is dat een MKB-bedrijf investeert in een marketingcampagne. Na verloop van tijd wordt die campagne stil gelegd. Om budget, tijd, seizoen, resultaat redenen bijvoorbeeld. En dan… wordt de campagne vergeten. En dat is dus zonde van alle investeringen die reeds gedaan zijn. Alle uitingen zijn voor handen. Je hebt resultaten uit een eerdere periode, je weet dus wat werkt en wat niet werkt. Het enige wat je hoeft te doen is de campagne te optimaliseren, tweaken en hoppa weer leven in blazen.

Ofwel: de tafel is gedekt (» de campagne uitingen zijn klaar) en de soep hoeft alleen nog opgediend te worden (» het tweaken en (advertentie)budget instellen) om te kunnen eten (» resultaten genereren).

Het stof eraf, leg de servetten recht, en… eten maar
Wij zijn al jaren betrokken bij de marketing van veel MKB bedrijven. Daarbij is het vaak roeien met de riemen die je hebt. Het meest optimale halen uit een minder optimale omstandigheid zeg maar. Dat is het spel waar we ons continu in begeven. Wanneer je dan een campagne hebt staan… zet ‘m dan niet uit om hem vervolgens te vergeten. Er zijn superveel mogelijkheden om een oude campagne te hergebruiken. Hierbij enkele voorbeelden:

  • Bij een online advertentiecampagne heb je data en inzichten opgebouwd. Als de doelgroep opgedroogd is dan kun je het volgende doen:
    – de landingspagina optimaliseren
    – zoekwoorden uitbreiden
    – nieuwe relevante producten/onderwerpen toevoegen
    – gebied uitbreiden
  • Je hebt bijvoorbeeld een actieve flyer campagne gedaan in een bepaald gebied. Door bijvoorbeeld je dienst, product, bedrijf te promoten. Kijk dan naar de behaalde resultaten uit de eerdere campagne. Het belangrijkste in dit geval is: de kracht van de herhaling. Wat je kunt doen:
    – geef een nieuwe aanbieding of introductiekorting
    – verspreid de flyer vaker (minimaal 3 tot 5 keer in diezelfde regio)
    – communiceer de campagne óók via kanalen zoals social media, krant, belettering
    Daarnaast kan de campagne wellicht ook prima herhaald worden in andere interessante regio’s of gebieden.
  • Bij een recruitment campagne, voor het werven van personeel, kun je eenvoudig de succesfactoren van de campagne hergebruiken. Als het om nieuwe functies gaat dan dien je alleen deze nieuwe functies in de campagne te verwerken. Tips hiervoor zijn:
    – schrijf de vacature sterk aansprekend, test meerdere tekst varianten
    – publiceer de vacature via meerdere kanalen (hoe meer lijnen uit, hoe meer lijnen in)
    – optimaliseer de video, of creëer een video

Bij alle ‘oude campagnes’ dien je áltijd te kijken naar de resultaten. Wat heeft het opgeleverd, wat waren sterke punten van de campagne. We stoffen de campagne af door verbeterpunten door te voeren. En vervolgens ga je opnieuw meten. De nieuwe resultaten vertellen je wat werkt en hierna kun je opnieuw de campagne optimaliseren.

Geloof me, wanneer je op deze wijze met je oude(re) marketingcampagnes en acties omgaat dan bespaar je geld. Want ieder keer iets totaal nieuws bedenken is een grotere investering dan een bestaande campagne optimaliseren tot een beter resultaat.

 

Noot: dit advies kun je niet loslaten op een eerder geflopte marketing campagne 😉 dan loopt de soep namelijk linea recta van je bord af en valt er weinig lekkers te eten. Je kunt je natuurlijk wel afvragen waarom de campagne geflopt is want dit geeft natuurlijk inzichten voor een nieuwe campagne.

 

info@creatiemaaktalles.com | 06-52447951