De 5 voordelen van ’t doen van onderzoek

De 5 voordelen van ’t doen van onderzoek

De 5 voordelen van 't doen van onderzoek

Onderzoek. Het klinkt misschien een beetje zwaar, maar dat is het niet. Bij Creatie Maakt Alles hebben we inmiddels al veel ervaring met het uitvoeren van (kleine) onderzoeken. Het geeft de juiste basis voor campagnes en communicatie waarmee we de markt gaan bevliegen. Waar je als MKB ondernemer vaak denkt te weten wat jouw doelgroep wil… is al vaak gebleken dat dit in werkelijkheid toch net iets anders uitpakt. Met de specifieke wijze waarop wij onderzoek doen achterhalen we wat er bij de meerderheid van de ondervraagden in hun gedachten speelt als het om een specifiek onderwerp gaat. Onderzoek is niet saai, verreweg van dat zelfs. Het heeft zelfs meerdere voordelen, die ik graag voor je op een rijtje zet.

Onderzoek als leadgenerator

Voordat je onderzoek doet stellen we een doel vast. Wát is het waar we meer input over willen ontvangen. En zoals ik vaak zeg. Het antwoord zit in de markt. Zij kunnen het ons vertellen. De grootste uitdaging die we met onderzoek tegenkomen is om voldoende contacten te vinden om te benaderen. Ook daar hebben we inmiddels meerdere methoden voor gevonden, van bellen, op specifieke locaties, zelfs via Facebook. Maar laat ik je niet langer in spanning houden. Wat zijn nu de voordelen?

  1. Je weet wat de markt wil. De vragen die we stellen gaan over het achterhalen van wat de doelgroep wenst of hoe zij iets zien. Hij geeft aan wat voor hém de belangrijkste redenen zijn om te kopen, of juist niet. Hierdoor ontdekken we welke van jouw USP’s het meest populair zijn en we dus meer gebruiken in campagne en communicatie. Daarnaast vertelt je prospect of klant ons ook hoe hij een service of product graag wil ontvangen.
  2. Het wekt interesse op, oftewel leads. Onderzoek doen zorgt meestal voor interesse. Wanneer wij mensen ondervragen met betrekking tot een specifiek onderwerp, dan wekt dit meest interesse voor de dienst of het product op bij de ondervraagde. Concrete leads dus! Daarnaast vestig je met zo’n onderzoek de aandacht op je bedrijf. Mensen komen (weer) in contact met je bedrijf. Het levert meestal nieuwe aanvragen op of een upsell. Onderzoek doen is al marketing opzichzelf.
  3. Je kent het emotionele toonniveau van de doelgroep. Wat dat is? Dat is het gemiddelde emotionele niveau waarin een persoon (of een groep) zich bevindt. Interesse, enthousiasme zijn bijvoorbeeld hoge toonniveaus. Verveling en conservatisme zijn wat lager. De wijze waarop de doelgroep de vragen beantwoord geeft inzicht in dat toonniveau. Wanneer een doelgroep bijvoorbeeld in conservatisme zit, wat heel behoudend is. Dan is het vervolgens niet verstandig om je boodschap en campagne heel enthousiast en vernieuwend neer te zetten. Dat spreekt de doelgroep niet aan. Dit is ook hele relevante input voor de salesgesprekken.
  4. Gebruik de woorden van je doelgroep. De ondervraagden beantwoord jouw vragen in zijn eigen woorden. Wanneer we in de gehele groep een of meerdere overeenkomstige antwoorden tegenkomen, dan ontdekken we welk onderwerp maar vooral ook welke woorden voor hun belangrijk zijn. Dit is de basis, en de kapstok, voor de communicatie die we hierna gaan inzetten. Daar herkent de doelgroep zich, want hij zou het zelf gezegd kunnen hebben 🙂
  5. Je krijgt meer terugkoppeling dan je had verwacht. Wanneer de vragen geformuleerd zijn en we gaan de doelgroep ondervragen, dan krijgten we vaak meer relevante informatie die belangrijk is bij het vaststellen van je campagne, marketing of boodschap, dan we op voorhand hadden gedacht. Denk aan tips bij productontwikkeling, nieuwe doelgroepen die we nog niet bedacht hadden, waardevolle feedback over de uitstraling van een product, etc.

Om je iets meer beeld te geven

Binnen Creatie Maakt Alles hebben we de ervaring om de juiste vragen op te stellen om achter de relevante informatie te komen die jij als MKB bedrijf wilt weten. Een onderzoek kan snel uitgevoerd worden. Het hangt van een aantal factoren af zoals ‘hoe eenvoudig kunnen we met de doelgroep in contact komen’ en ‘waar kunnen we hen vinden’. Gemiddeld kunnen wij in een maand tijd de vragen formuleren, het onderzoek inzetten en een conclusie daarbij schrijven. Hierbij trekken we ongeveer 2 à 3 weken uit voor het ondervragen zelf.

Mocht je nieuwsgierig zijn hoe een onderzoek voor jouw MKB bedrijf kan werken en wat de daarbij horende kosten zijn. Neem gerust even contact op door te mailen of bellen.

T 0652447961 of hanneke@creatiemaaktalles.com